niedziela, 3 lipca 2022

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto z rabarbarem i kruszonką


   Jest sezon na rabarbar, a ja lubię rabarbar. Ciasto z budyniem i rabarbarem było przepyszne - skomentowała Oliwka, gdy zapytałem, co mam napisać? To fakt jest sezon na rabarbar i był już kiedyś przepis na ciasto z rabarbarem, a teraz nowa odmiana i mamy ciasto z rabarbarem i budyniem. 

👉Jak zrobić ciasto z rabarbarem i budyniem ❓

   Tak jak Agnieszka i zwróćcie uwagę na wskazówki, bo bez nich nie wyjdzie tak pyszne ciasto... Zapraszamy na przepis na ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką.
 

Link do filmu z przepisem:

 



Składniki:
  • ok. 400-450g rabarbaru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na 0,5 litra mleka)
  • 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła
  • 750ml mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 350g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 200g masła
  • 50g smalcu lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Przygotowanie:
   Dwa budynie należy ugotować w 750ml mleka. Budynie rozprowadzamy w 2/3 szklanki mleka, a resztę należy zagotować z erytrtolem, (ksylitolem, cukrem). Ilość słodzidła należy dopasować według własnego uznania. Do gotującego się mleka wlewamy budynie. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu aż się chwilę pogotuje i zestawiamy z ognia aby wystudzić.
Z mąki, masła, smalcu (masło i smalec w temperaturze pokojowej), śmietany i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt sypkie, to dodać jeszcze łyżkę śmietany. 
   Ciasto dzielimy na dwie części, 2/3 do wyłożenia dna brytfanki, a 1/3 do zamrożenia i starcia na wierzchu ciasta.
   Brytfankę o wymiarach (20/35cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno i dookoła brytfanki robimy również rant (bok). 
   Wylepioną ciastem brytfankę wkładamy do lodówki i czekamy na wystudzenie budyniu i zamrożenie ciasta do starcia.
   Łodygi rabarbaru myjemy i obieramy z tej twardej skórki, a następnie kroimy na ok. 3-4cm kawałki.
Gdy mamy wszystko już gotowe, to do brytfanki wylewamy zimny budyń. Na budyń układamy kawałki rabarbaru (lekko wciskając) i na wierzchu ścieramy zamrożone ciasto. 
   Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 45 minut lub dłużej jeśli jest taka potrzeba. Ciasto ma być mocno rumiane. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto możemy posypać zmielonym erytrytolem lub zwykłym cukrem pudrem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz