środa, 13 lipca 2022

Przepis na cebularze

Domowe cebularze

 
   Chodziły za mną cebularze, a za Oliwką to biegały truchtem... W końcu Agnieszka zdecydowała się na zrobienie by uszczęśliwić rodzinę. Tak w ogóle, to temat zaczął się po bułeczkach cebulowych, a przypomniało mi się przy okazji bułeczek z truskawkami, które wyglądały i robi się podobnie: https://youtu.be/hwu4iyckwwM 😃 

👉Jak zrobić cebularze❓ 

    Prawie tak samo jak bułeczki truskawkowe, a przynajmniej na pierwszy rzut oka tak się może zdawać... Jeśli chcecie poznać tajniki przepisu, to trzeba obejrzeć film. Zapraszamy na przepis na cebularze.
 

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 480g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 290ml letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 spore cebule
  • 50g oleju plus dodatkowe 4 łyżki do zeszklenia cebuli
  • łyżka suchego maku 
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na 4 łyżkach oleju (ma tylko stracić surowy smak). Zdejmujemy z ognia, delikatnie solimy, pieprzymy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody plus cukier. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wlewamy olej i wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie cały olej. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki i od miski. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości). 
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy/ugniatamy. Robimy wałek, dzielimy na 8 części i z każdego kawałka formujemy kulkę, którą spłaszczamy (rozciągamy) na placek o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane placki układamy (zachowując odstępy) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku dnem szklanki wyciskamy kółko (dziurkę). Do każdej dziurki wkładamy cebulę. Brzegi bułeczek smarujemy wodą i posypujemy makiem. Zostawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.
   Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni (góra-dół). Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane.
Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jemy jeszcze lekko ciepłe, chociaż na zimno również dobrze smakują.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
 
Subskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz