Racuchy drożdżowe jakie są każdy widział... Racuchy to przysmak
dzieciństwa, wspomnienie babcinej kuchni, deser świąteczny lub na
niedzielę.
Tym razem mamy do czynienia z nowym pomysłem Agnieszki, czyli racuchy z
truskawkami. Dlaczego? Bo Agnieszka jest fanką truskawek, więc nie może
zabraknąć racuchów z truskawkami.
👉Jak zrobić racuchy drożdżowe z truskawkami❓
Racuchy to przysmak od pokoleń, a w zależności od pory roku i sezonu na
konkretne owoce mogą być one urozmaiceniem dla fanów racuchów. Krótko
mówiąc można je zrobić z różnymi owocami...
Zapraszamy na przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 2 szklanki mąki o pojemności 250ml (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
- 15g drożdży
- 1 łyżka cukru lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- ok. 200-250g truskawek
- tłuszcz do smażenia
Do miski wkładamy drożdże, cukier i wlewamy trochę mleka aby rozpuścić drożdże. Następnie wsypujemy mąkę, resztę mleka i dokładnie mieszamy.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Gdy minie pół godziny rozgrzewamy na patelni olej (wlewamy tylko tyle aby dno było przykryte) i smażymy racuchy (jedna łyżka ciasta, to jeden racuch). Racuchy smażymy na średniej mocy palnika, gdy z jednej strony się zarumienią, to obracamy na drugą stronę. Smażąc racuchy, co którąś partię dolewamy odrobinę oleju. Racuchy po upieczeniu możemy posypać zmielonym erytrytolem lub zwykłym pudrem i gotowe.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz