środa, 6 lipca 2022

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami


Racuchy z truskawkami

   Racuchy drożdżowe jakie są każdy widział...    Racuchy to przysmak dzieciństwa, wspomnienie babcinej kuchni, deser świąteczny lub na niedzielę.
   Tym razem mamy do czynienia z nowym pomysłem Agnieszki, czyli racuchy z truskawkami. Dlaczego? Bo Agnieszka jest fanką truskawek, więc nie może zabraknąć racuchów z truskawkami.

👉Jak zrobić racuchy drożdżowe z truskawkami❓ 

   Racuchy to przysmak od pokoleń, a w zależności od pory roku i sezonu na konkretne owoce mogą być one urozmaiceniem dla fanów racuchów. Krótko mówiąc można je zrobić z różnymi owocami... Zapraszamy na przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 2 szklanki mąki o pojemności 250ml (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 15g drożdży
  • 1 łyżka cukru lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie 
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • ok. 200-250g truskawek 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:
   Do miski wkładamy drożdże, cukier i wlewamy trochę mleka aby rozpuścić drożdże. Następnie wsypujemy mąkę, resztę mleka i dokładnie mieszamy.
   Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. 
   Gdy minie pół godziny rozgrzewamy na patelni olej (wlewamy tylko tyle aby dno było przykryte) i smażymy racuchy (jedna łyżka ciasta, to jeden racuch). Racuchy smażymy na średniej mocy palnika, gdy z jednej strony się zarumienią, to obracamy na drugą stronę. Smażąc racuchy, co którąś partię dolewamy odrobinę oleju. Racuchy po upieczeniu możemy posypać zmielonym erytrytolem lub zwykłym pudrem i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz