Na pewno jestem kawoszem, lubię kawę i Agnieszka o tym wie. Gdybym miał
wybór w życiu, kawa czy piwo to na bank wybrał bym kawę. Piwo smakuje mi
tylko w lato, gdy jest gorąco, a piwo jest zimne... Jak wiadomo kawa
też może być zimna, a nawet mrożona. Kawa mrożona, to świetna alternatywa
dla gorącej porannej kawy, kiedy już słońce stanie w zenicie i daje po
garach. Wtedy można wyciągnąć wcześniej przygotowane składniki z
zamrażalnika i zrobić pyszną mrożona kawę.
👉Jak zrobić mrożoną kawę❓
Aby zrobić kawę mrożoną, trzeba ją wcześniej zaplanować.
W zamrażalniku mogą być przygotowane wszystkie składniki. Nie koniecznie
tylko na jedną kawę. Do tego jeszcze wiaderko schłodzonego espresso w
lodówce i mrożona kawa gotowa w moment, zanim nagrzeje się ekspres do
kawy...
Zapraszamy na przepis na mrożoną kawę.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 150ml mleka (użyłam mleka migdałowego), może być też mleko skondensowane
- ok. 80ml podwójnego espresso lub zaparzonej kawy rozpuszczalnej
- gałka lodów waniliowych lub śmietankowych
- 7-8 kostek zamrożonej kawy
- erytrytol, ksylitol lub cukier do posłodzenia kawy jeśli pijemy słodką
Espresso po wystudzeniu wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Jeśli pijemy kawę słodką, to należy posłodzić według własnych preferencji.
Szklankę, w której będziemy robić kawę należy włożyć na parę minut do zamrażarki.
Na dno szklanki wlewamy espresso, następnie dodajemy zimne mleko, wkładamy kostki zamrożonej kawy i mieszamy. Na końcu nakładamy gałkę lodów i gotowe. Podajemy od razu po przygotowaniu.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz