wtorek, 19 kwietnia 2022

Przepis na jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

 
   Jajka faszerowane, to kolejna forma urozmaicenia przygotowań jajek, bo na co dzień najczęściej gotuje się jajka na miękko lub na twardo oraz smaży jako jajecznice, czy jajka sadzone. Dlaczego? Bo to łatwe, proste i szybkie 

👉 Jak zrobić jajka faszerowane szynką? 

Przygotowanie takich jajek, to też łatwa i szybka sprawa...
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 6 sztuk jajek
  • 150g szynki
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 kopiasta łyżka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Szynkę kroimy w drobną kostkę, wybieramy taką która najbardziej nam smakuje. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy je widelcem. Do żółtek dodajemy chrzan, majonez, szczypiorek, szynkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.
   Tak przygotowanym farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełniamy połówki jajek. Napełnione farszem jajka dowolnie ozdabiamy i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 13 kwietnia 2022

Przepis na pomarańczową babkę wielkanocną


Zbliżają się święta więc można zrobić babkę wielkanocną na stół. Niedawno był już przepis na babkę wielkanocną drożdżową z rodzynkami i polaną czekoladą. Dziś kolejny przepis tym razem nie jest to babka drożdżowa, a przepis wydaje się jeszcze prostszy niż na ostatnią. 
 
👉Jak zrobić BABKĘ POMARAŃCZOWĄ?
 


Link do filmu z przepisem
 
 

 



Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 250ml soku pomarańczowego
  • 90-100g ksylitolu (można zamienić na cukier)
  • 60ml oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • starta skórka z pomarańczy (można zamienić na kilka kropli aromatu pomarańczowego)
Przygotowanie:
Suche składniki przekładamy do miski i razem dokładnie mieszamy.
Mokre składniki plus skórkę pomarańczową (pomarańcze należy wcześniej sparzyć wrzątkiem) mieszamy w drugiej misce.
Do mokrych składników dodajemy suche i szybko mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Foremkę do babki o średnicy 22cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką (użyłam mąki kokosowej) i wlewamy ciasto. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy babkę na ok. 15 minut, a następnie wyjmujemy z foremki.
Wystudzoną babkę możemy dowolnie ozdobić: posypać pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną gorzką czekoladą i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową

Babka wielkanocna

    Jakiś czas temu - rok, może 2 lata, Agnieszka wysłała mnie do sklepu po foremki do babeczek. Oprócz foremek kupiłem wielką formę na babkę wielkanocną... Najpierw pokazałem Agnieszce dużą by zrobić jej psikusa... 

   Foremka sobie poleżała aż nabrała mocy prawnej i w końcu Aga upiekła Babkę na święta... 

   Ok ta nie dotrwa do świąt...! 

👉Jak zrobić babkę wielkanocną?

  Zrobienie takiej babki to strategia w 3 krokach; zrobić ciasto, zapakować do foremki - nie zapomnieć o wyrastaniu i upiec... Proste jak stalowy pręt prosto z fabryki. 

Zapraszamy na przepis na babkę drożdżową.

 Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem

Drożdżowa BABKA w polewie CZEKOLADOWEJ na wielkanocny stół







Składniki:
  • 📌 340g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 
  • 📌 30g drożdży 
  • 📌 70g cukru 
  • 📌 220 -230ml letniej słodkiej śmietanki (użyłam 12%) 
  • 📌 50g masła 
  • 📌 40g rodzynek 
  • 📌 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 8 kwietnia 2022

Przepis na focaccie, czyli płaski włoski chleb

Focaccia podstawowa


    Focaccia może być dodatkiem do posiłku lub też można ją podać jako przystawkę. Na świecie można szukać różnych odmian focaccii, w różnych kuchniach świata: greckiej, fenickiej, tureckiej.
    Może to być samo ciasto lub z dodatkami.
    Niektórzy stosują podstawową wersje focaccii jako ciasta pod pizze, by zrobić puszystą pizze lub do kebaba. Tak więc zastosowanie może być różne... 

👉Jak zrobić focaccie wersje podstawową?

 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 350g mąki
  • 20g drożdży
  • 240ml letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania gotowej focacci
  • rozmaryn lub inne zioła
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 6 kwietnia 2022

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane

   Tym razem przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Jeden z najbardziej popularnych, znanych i lubianych przepisów na jajka faszerowane. 

👉 Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? 

   Teoretycznie można było by powiedzieć, że tak samo jak inne jajka faszerowane. Jednak będą się różnić składnikami i trochę będzie inny proces przygotowania farszu do jajek.
 

Link do filmu z przepisem
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami - Idealne na każdą imprezę - 288



Składniki:
  • 5 szt. jajek
  • 6-7 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. 
Pieczarki obieramy z nieczystości i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. 
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy pokrojony czosnek. Podsmażamy przez minutę i dokładamy pieczarki. Całość podsmażamy do wyparowania wody. Podsmażone pieczarki zostawiamy do wystudzenia.
Żółtka jajek rozdrabniamy widelcem, dodajemy zimne pieczarki, szczypiorek, majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. 
Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek. Możemy to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Jajka wypełnione farszem wystarczy tylko ozdobić i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Przepis na sos musztardowo-chrzanowy

Sos musztardowo -chrzanowy


Sos to element i zasadniczo to tylko dodatek i aż dodatek. Często to od sosu zależny smak i charter potrawy. Dodatkowo sos ma często właściwości pro zdrowotne oraz wspomagające trawienie. 

👉Jak zrobić sos musztardowo - chrzanowy?

 Przepis jest prosty i szybki, a taki sos jak się ktoś postara przygotowuje w 2 minuty.
 


Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • ok. 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
Przygotowanie:
    Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Ilość soku z cytryny dopasowujemy do własnych gustów smakowych. 
   W zależności od tego jaką użyjemy musztardę sos będzie bardziej ostry lub łagodny. Musztarda ma też wpływ na kolor sosu, może on być jasny lub ciemniejszy.
   Taki sos idealnie pasuje do jajek na twardo, wędlin, mięs pieczonych, czy też do ryby.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 27 marca 2022

Przepis na jajka faszerowane burakiem czerwonym

Jajka faszerowane 


Jajka faszerowane były moim ulubionym przysmakiem od dzieciństwa. Może z wyjątkiem w skorupkach bo wydłubywanie nie zawsze szło gładko. Jednak takie, jak te które zrobiła Agnieszka, od razu znikały w mgnieniu oka. Teraz jednak zawsze się zastanowię kiedy był poprzedni posiłek i czy w planie nie mam za chwilę kanapki z czosnkiem na poprawę odporności... 

👉 Jak zrobić jajka faszerowane czerwonym burakiem?

 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 6 sztuk jajek 
  • 1 mały czerwony burak upieczony lub ugotowany 
  • 65g serka śmietankowego 
  • 1 łyżka chrzanu 
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
    Jajka gotujemy na twardo. Burak ugotowany lub upieczony ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
    Ugotowane i obrane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki i za pomocą widelca rozdrabniamy (możemy to również zrobić za pomocą blendera). Do żółtek dodajemy chrzan, serek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
    Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek (z dużą górką). Możemy to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, lub zwyczajnie za pomocą łyżeczki. Jajka wystarczy już tylko przybrać i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 22 marca 2022

Przepis na schab duszony w porach

Schab duszony w plastrach


   Dziś przepis, który zadowoli każdego faceta, który nie wyobraża sobie by na obiad nie było mięsa. Agnieszka zaprasza do zrobienia na obiad schabu duszonego w porach. 
   Będzie, to przepis na schab duszony w plastrach. Przepis prosty i jak dla mnie łatwiejszy niż zrobienie kotletów schabowych. 
 
👉Jak zrobić schab duszony w porach? 
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 700g schabu
  • biała część pora ok. 250g
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 30g masła lub innego tłuszczu
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka lub ostra w proszku
  • majeranek
Przygotowanie:
    Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1cm. Każdy plaster schabu przyprawiamy z dwóch stron przyprawami: solą, pieprzem,papryka i majerankiem.
   Na patelni roztapiamy masło, gdy się mocno rozgrzeje (robimy to na dużej mocy palnika) wkładamy plastry schabu i obsmażamy z dwóch stron. Im mocniej podpieczemy mięso, tym ciemniejszy będzie sos. 
   Do podpieczonych plastrów schabu dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i zaczynamy dusić na wolnym ogniu. W tym czasie kiedy mięso zaczyna się dusić kroimy por na półplasterki. Pokrojony por dodajemy do schabu i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodajemy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Schab dusimy jeszcze przez jakiś czas aby sos się zredukował i zagęścił. 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 19 marca 2022

Przepis na zupę krem z kalafiora

Krem z kalafiora


Mój świat się zmienił kiedy poznałem zupy krem, słońce zaczęło mocniej świecić, a wiatr delikatniej muskał policzki... No dobra! Przepis na zupę krem z kalafiora, to kolejny do kolekcji. 

👉Jak zrobić zupę krem z kalafiora? 

Krem z kalafiora wymaga kilku umiejętności jak krojenie i mieszanie łyżką, oraz jednej specjalnej, czyli miksowania. Przygotowanie proste jak pręt stalowy prosto z fabryki
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 kalafior (waga gotowych różyczek ok. 700g)
  • 1l bulionu warzywnego (może być też mięsny)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 40g masła
  • ok. 60ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • białe warzywa z gotowania bulionu (pietruszka i seler)
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle. Następnie dokładamy pokrojony czosnek i podsmażamy przez minutę. Po minucie wkładamy kalafior, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości kalafiora. 
Do ugotowanego kalafiora dodajemy pietruszkę i seler (z gotowania bulionu), a następnie blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. A następnie podgrzewamy aby zupa była mocno gorąca. Jeśli wolimy zupę rzadszą, to wystarczy dodać więcej bulionu.
Gorącą zupę nakładamy na talerze i możemy ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub też z podprażonymi pestkami dyni, czy słonecznika.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 17 marca 2022

Przepis na chlebek bananowy

Chleb bananowy!

 
Chlebek bananowy to raczej mniej spotykany chleb. Jednak to dobra okazja by wypróbować nowy przepis dla tych co lubią eksperymentować lub doświadczać nowych smaków. Agnieszka przygotowała przepis na chlebek bananowy. Czyli taki słodki a jednak jest to chleb bananowy bez cukru, czyli taki chlebek bananowy fit! Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to chleb bananowy bez jajek.
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 4 szt. dużych bananów (mocno dojrzałych)
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 100ml oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 120g gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • 10ml octu (jabłkowy, spirytusowy...)
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na surówkę z białej kapusty

Surówka do obiadu

 
Do obiadu zawsze musi być jakaś surówka. Niedawno mama zrobiła surówkę z białej kapusty i marchewki. Surówka z białej kapusty była pyszna. 

👉 Jak zrobić surówkę z białej kapusty i marchewki? 

Przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki jest bardzo prosty. Tak prosty przepis, że nawet ja i Amelka potrafilibyśmy taką surówkę zrobić. Wszystko zobaczycie w filmie, całe przygotowanie, krok po kroku, tak jak mama to robi...
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • sok z połowy cytryny
  • kopiasta łyżka koperku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Przygotowanie:
    Biała kapustę drobno szatkujemy (twardy głąb wycinamy). Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę z marchewką delikatnie solimy, mieszamy i zostawiamy na 15 minut aby zmiękła. 
   Po 15 minutach jeśli z kapusty wydzieliła się woda to odlewamy. Następnie dodajemy koperek, skrapiamy oliwą, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 
   Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 15 marca 2022

Przepis na kruche ciasteczka z pastą sezamową

Ciasteczka sezamowe

 
   Kolejne ciasteczka, które mam wymyśliła ku uciesze dzieci, to ciasteczka sezamowe, a dokładniej ciasteczka sezamowe z pasta sezamową tahini. Jak byłem singlem nie było tyle deserów, więc panowie jak nie wiecie dlaczego brzuch rośnie, to sprawdźcie menu z samodzielnymi posiłkami z przeszłości. 
   Ja chyba niedługo będę musiał trenować po 4 godziny dziennie, jak ci na diecie keto, by to wszystko spalić...
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 190g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 120g masła (w temp. pokojowej)
  • 125g pasty sezamowej
  • 90g ksylitolu lub innego słodzika
  • 50g sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie:
    Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej robimy wałeczek o średnicy 3-4cm. Każdy wałeczek kroimy w 0,5cm plastry.
   Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka (zostawiamy odstępy). Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (góra-dół) przez 15 minut (do zrumienienia). Po przestudzeniu ciasteczka możemy zdjąć z blachy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 13 marca 2022

Przepis na chipsy z marchewki pieczone w piekarniku


Chipsy marchewkowe

 
   Dziś dla urozmaicenia dziewczyny zrobiły chipsy z piekarnika. Dokładnie, to trzy dziewczyny, dwie przed kamerą i jedna w dowodzeniu - szara eminencja przepisu na chipsy domowe lub inaczej mówiąc mama, która uczy pichcić... Za moich czasów jedyne chipsy, to były te ze sklepu, czyli chipsy z ziemniaków i jak to się mówi nie zdrowe.
    Dziś można zrobić zdrowe chipsy z marchewki. Zdrowe chipsy z marchewki z piekarnika, a zdrowe dlatego, że omijamy smażenie w oleju... Ale taki przepis na chipsy na oleju też powstanie. 

 👉 Jak zrobić chipsy z marchewki?
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 3 duże grube marchewki
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
    Marchewki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki, najlepiej pokroić na szatkownicy do warzyw. Pokrojoną marchewkę skrapiamy oliwą i mieszamy (potrząsamy miską), aby plasterki marchewki oblepiły się oliwą, a na końcu posypujemy solą. 
   Tak przygotowane chipsy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (każdy osobno) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Jeśli chipsy są grubsze, to należy czas pieczenia wydłużyć. 
   Po upieczeniu chipsy zostawiamy do przestygnięcia i zdejmujemy z blachy.
   Z tej porcji wychodzą trzy blachy chipsów.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 8 marca 2022

Przepis na pieczonego brokuła


Pieczone brokuły w piekarniku

 
    Jeśli ktoś lubi 3 składnikowy obiad i chce uniknąć jedzenia ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu, to mamy rozwiązanie. 
    Zamiast ciepłych ziemniaczków może być pieczony brokuł w piekarniku i też będzie coś na ciepło...
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 brokuł
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 7 małych ząbków czosnku (jeśli są duże to mniej i przekroić na pół)
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i osuszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na brytfanne. Całość skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Obrane ząbki czosnku rozkładamy po całym naczyniu i posypujemy orzechami. 
    Tak przygotowany brokuł pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) przez 25 minut. Jeśli wybieramy funkcje grzania termoobieg, to zmniejszamy o 10-15 stopni.
   Taki brokuł idealnie pasuje na lekką kolację lub jako dodatek do obiadu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 3 marca 2022

Przepis na ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną


Jak zrobić ryż z jabłkami i ... ?

 
   Ryż z jabłkami, to ulubione danie Agnieszki. Znam je z dzieciństwa bo robiła mama i babcia, jednak ja nigdy nie robiłem takiej potrawy na obiad. Można wywnioskować, że to łagodna potrawa dla kobiet... Pewnie większość panów wybrałoby schabowego... 
👉 Jak upiec ryż z jabłkami? 
   Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, to bardziej rozwinięty pomysł, który już był na naszym kanale. Jednak warto dla odmiany zrobić inny przepis...
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 300g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka ksylitolu (lub innego słodzika)
  • 220g gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • cynamon
  • duży słoik (900ml) smażonych jabłek lub ok. 1,5kg świeżych jabłek
Przygotowanie:
      Ryż ugotować na wodzie według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżki masła.
Śmietanę dokładnie mieszamy z ksylitolem.
    Jeśli jabłka mamy świeże, to obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i po przełożeniu do garnka smażymy na małym ogniu często mieszając. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, to dosładzamy i dodajemy cynamon. Smażymy (co chwilkę mieszając), aż nadmiar soku z jabłek odparuje i wtedy będą idealne.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 1 marca 2022

Przepis na chleb pszenny na zakwasie żytnim

Jak upiec chleb pszenny na zakwasie?


    Chleb pszenny jak i bułki pszenne, czyli całe pieczywo pszenne jest najbardziej popularnym pieczywem w naszym środowisku... Zasadniczo my odeszliśmy od pieczywa pszennego już dawno i dominują u nas chleb żytni i bułeczki orkiszowe, więc można raz na jakiś czas spróbować jak smakuje chleb pszenny... 
   Ponieważ robimy chleb żytni na zakwasie i mamy zakwas, więc dziś Agnieszka zrobi chleb pszenny na zakwasie żytnim. 
 
👉 Jak zrobić chleb pszenny na zakwasie żytnim?
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki na zaczyn:
  • 50g zakwasu żytniego
  • 100g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 100ml letniej wody
Przygotowanie:
    Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Najlepiej zrobić, to wieczorem i rano możemy zrobić ciasto na chleb.

Składniki na ciasto:
  • 450g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • ok. 240ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
Przygotowanie:
     Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto (możemy zrobić to robotem). W zależności od wilgotności mąki może się okazać, że nie zużyjemy całej wody (mnie zostało ok. 15ml). Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie sprężyste i gładkie (nie będzie się przyklejać do ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę.
    Po godzinie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy. Następnie formujemy bochenek. Miskę, w której wyrastało ciasto wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką i przekładamy uformowany bochenek (łączeniem do dołu). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
    Możemy również użyć specjalnego koszyczka do wyrastania ciasta, tylko nie używamy papieru do pieczenia, a bezpośrednio wkładamy uformowany bochenek tym razem łączeniem do góry.
Wyrośnięty chleb delikatnie przekładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę, na której będziemy piec chleb. Ostrym nożem robimy nacięcia na bochenku i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół), a po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 45 minut. 
     Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb nadaje się do krojenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 24 lutego 2022

Przepis na tatar z łososia i avokado


Jak zrobić tatar z ryby?

   Tatar był kiedyś moim ulubionym przysmakiem. Potem przyszła faza na szaleństwa krów i tatar znikną z menu. Po latach pojawiła się opcja na tatara z łososia, jednak traktowałem to jako podróbkę... 
   Cóż tak się jednak złożyło ze tatar z łososia może być równie doby a nawet lepszy niż ten tradycyjny... 

👉 Jak zrobić tatar z łososia?
 

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 100g łososia wędzonego na zimno
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 avokado
  • pół łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
    Łososia kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, oliwę, łyżkę soku z cytryny plus pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Avokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zaraz po pokrojeniu skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
   Potrzebna nam będzie obręcz, aby ułożyć tatar lub dwie małe kokilki. Kokilki  wykładamy folią spożywczą, na dno układamy łososia (dokładnie dociskając), a następnie avokado. Kokilkę przykrywamy talerzykiem i odwracamy. Zdejmujemy kokilkę, a później delikatnie ściągamy folie (postępujemy identycznie jak w dzieciństwie robiło się babki z piasku). Gotowy tatar dowolnie przybieramy jakimiś warzywami. Ja użyłam trochę kiełków i plaster papryki.
   Z tej ilości mamy dwa małe tatary.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 22 lutego 2022

Przepis na faworki drożdżowe


Domowe chrusty drożdżowe


   W ciągu roku są różne okazje do robienia domowych wypieków. Jak nie święta, to imieniny lub inne imprezki. Jest też tłusty czwartek, który słynie z pączków i faworków. 
   Tych tradycyjnych faworków jak również dla znudzonych i ciekawskich nowości innych opcji. Dlatego Agnieszka proponuje przepis na faworki drożdżowe...
 
👉Jak zrobić faworki drożdżowe?
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • ok. 160ml słodkiej śmietanki np. 12%
  • 1 duża łyżka cukru
  • 30g masła w temperaturze pokojowej
  • 20g drożdży
  • 10ml spirytusu lub wódki, octu
  • starta skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
   Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy letnią (ok. 37 stopni) śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, spirytus i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
   Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto. Ciasto kilka razy składamy i rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 5mm. Następnie prostokąt tniemy w paski o szerokości 4-5cm i długości 10-12cm. Na środku każdego paska tniemy dziurkę i przeplatamy jak tradycyjne, kruche faworki. 
   Tak przygotowane faworki od razu smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu (temp. oleju max 180 stopni) z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone faworki wyjmujemy na papierowy ręcznik aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem (ja posypałam zmielonym ksylitolem).



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 19 lutego 2022

Przepis na surówkę z białej rzodkwi


Surówka z białej rzodkwi na obiad.

 
  Biała rzodkiew jest mniej popularna niż zwykła czerwona rzodkiewka. Smakuje też inaczej, co może jednym pasować, a innym mniej... 😀 Dziś Agnieszka prezentuje przepis na surówkę z białej rzodkwi. 

👉Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi❓ 

   Wykonanie takiej surówki jest przede wszystkim proste, jak sam przepis jest prosty i po drugie łatwe i szybkie...
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 2 szt. białej rzodkwi (po ok. 350g jedna)
  • 2 duże łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Rzodkiew obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą rzodkiew odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej rzodkwi dodajemy śmietanę, majonez, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 17 lutego 2022

Przepis na Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty


Jak zrobić placki z kiszonej kapusty? 

 
Od jakiegoś czasu, szukając różnych tagów widziałem placki z kiszoną kapustą, zastanawiałem się nawet jak mogą smakować... i oto Agnieszka zrobiła takie placuszki z kapusty kiszonej. To co mogę stwierdzić, to po 1 - Są rewelacyjne i po 2 - nie rozpadają się, czyli można je zapakować zabrać na wyjazd, do pracy do szkoły.. 
👉Więc!Jak zrobić placki z kiszonej kapusty?
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 200g mąki (użyłam orkiszowej)
  • 210ml wody
  • 300g kapusty kiszonej (odciśniętej z soku)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
   Mąkę, wodę i kminek dokładnie mieszamy. Robimy ciasto podobne jak na naleśniki (tylko gęste). 
Odciśniętą kapustę drobno kroimy i dokładamy do ciasta. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. 
   Patelnię z tłuszczem rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżkę ciasta - tworząc placek.    Placki smażymy (podobnie jak ziemniaczane) z dwóch stron na rumiany kolor.
Gotowe fuczki podajemy z gęstą kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗