wtorek, 22 marca 2022

Przepis na schab duszony w porach

Schab duszony w plastrach


   Dziś przepis, który zadowoli każdego faceta, który nie wyobraża sobie by na obiad nie było mięsa. Agnieszka zaprasza do zrobienia na obiad schabu duszonego w porach. 
   Będzie, to przepis na schab duszony w plastrach. Przepis prosty i jak dla mnie łatwiejszy niż zrobienie kotletów schabowych. 
 
👉Jak zrobić schab duszony w porach? 
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 700g schabu
  • biała część pora ok. 250g
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 30g masła lub innego tłuszczu
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka lub ostra w proszku
  • majeranek
Przygotowanie:
    Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1cm. Każdy plaster schabu przyprawiamy z dwóch stron przyprawami: solą, pieprzem,papryka i majerankiem.
   Na patelni roztapiamy masło, gdy się mocno rozgrzeje (robimy to na dużej mocy palnika) wkładamy plastry schabu i obsmażamy z dwóch stron. Im mocniej podpieczemy mięso, tym ciemniejszy będzie sos. 
   Do podpieczonych plastrów schabu dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i zaczynamy dusić na wolnym ogniu. W tym czasie kiedy mięso zaczyna się dusić kroimy por na półplasterki. Pokrojony por dodajemy do schabu i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodajemy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Schab dusimy jeszcze przez jakiś czas aby sos się zredukował i zagęścił. 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz