Dziś przepis, który zadowoli każdego faceta, który nie wyobraża sobie by na obiad nie było mięsa. Agnieszka zaprasza do zrobienia na obiad schabu duszonego w porach.
Będzie, to przepis na schab duszony w plastrach. Przepis prosty i jak dla
mnie łatwiejszy niż zrobienie kotletów schabowych.
👉Jak zrobić schab duszony w porach?
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 700g schabu
- biała część pora ok. 250g
- 200ml słodkiej śmietanki 30%
- 30g masła lub innego tłuszczu
- 4 łyżki wody
- sól
- pieprz
- papryka słodka lub ostra w proszku
- majeranek
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1cm. Każdy plaster schabu przyprawiamy z dwóch stron przyprawami: solą, pieprzem,papryka i majerankiem.
Na patelni roztapiamy masło, gdy się mocno rozgrzeje (robimy to na dużej mocy palnika) wkładamy plastry schabu i obsmażamy z dwóch stron. Im mocniej podpieczemy mięso, tym ciemniejszy będzie sos.
Do podpieczonych plastrów schabu dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i zaczynamy dusić na wolnym ogniu. W tym czasie kiedy mięso zaczyna się dusić kroimy por na półplasterki. Pokrojony por dodajemy do schabu i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodajemy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Schab dusimy jeszcze przez jakiś czas aby sos się zredukował i zagęścił.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz