Sos to element i zasadniczo to tylko dodatek i aż dodatek. Często to od sosu zależny smak i charter potrawy. Dodatkowo sos ma często właściwości pro zdrowotne oraz wspomagające trawienie.
👉Jak zrobić sos musztardowo - chrzanowy?
Przepis jest prosty i szybki, a taki sos jak się ktoś postara
przygotowuje w 2 minuty.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- ok. 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Ilość soku z cytryny dopasowujemy do własnych gustów smakowych.
W zależności od tego jaką użyjemy musztardę sos będzie bardziej ostry lub łagodny. Musztarda ma też wpływ na kolor sosu, może on być jasny lub ciemniejszy.
Taki sos idealnie pasuje do jajek na twardo, wędlin, mięs pieczonych, czy też do ryby.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz