sobota, 19 marca 2022

Przepis na zupę krem z kalafiora

Krem z kalafiora


Mój świat się zmienił kiedy poznałem zupy krem, słońce zaczęło mocniej świecić, a wiatr delikatniej muskał policzki... No dobra! Przepis na zupę krem z kalafiora, to kolejny do kolekcji. 

👉Jak zrobić zupę krem z kalafiora? 

Krem z kalafiora wymaga kilku umiejętności jak krojenie i mieszanie łyżką, oraz jednej specjalnej, czyli miksowania. Przygotowanie proste jak pręt stalowy prosto z fabryki
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 kalafior (waga gotowych różyczek ok. 700g)
  • 1l bulionu warzywnego (może być też mięsny)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 40g masła
  • ok. 60ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • białe warzywa z gotowania bulionu (pietruszka i seler)
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle. Następnie dokładamy pokrojony czosnek i podsmażamy przez minutę. Po minucie wkładamy kalafior, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości kalafiora. 
Do ugotowanego kalafiora dodajemy pietruszkę i seler (z gotowania bulionu), a następnie blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. A następnie podgrzewamy aby zupa była mocno gorąca. Jeśli wolimy zupę rzadszą, to wystarczy dodać więcej bulionu.
Gorącą zupę nakładamy na talerze i możemy ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub też z podprażonymi pestkami dyni, czy słonecznika.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz