Mój świat się zmienił kiedy poznałem zupy krem, słońce zaczęło mocniej świecić, a wiatr delikatniej muskał policzki... No dobra! Przepis na zupę krem z kalafiora, to kolejny do kolekcji.
👉Jak zrobić zupę krem z kalafiora?
Krem z kalafiora wymaga kilku umiejętności jak krojenie i mieszanie
łyżką, oraz jednej specjalnej, czyli miksowania. Przygotowanie proste
jak pręt stalowy prosto z fabryki
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1 kalafior (waga gotowych różyczek ok. 700g)
- 1l bulionu warzywnego (może być też mięsny)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 40g masła
- ok. 60ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
- białe warzywa z gotowania bulionu (pietruszka i seler)
Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle. Następnie dokładamy pokrojony czosnek i podsmażamy przez minutę. Po minucie wkładamy kalafior, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości kalafiora.
Do ugotowanego kalafiora dodajemy pietruszkę i seler (z gotowania bulionu), a następnie blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. A następnie podgrzewamy aby zupa była mocno gorąca. Jeśli wolimy zupę rzadszą, to wystarczy dodać więcej bulionu.
Gorącą zupę nakładamy na talerze i możemy ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub też z podprażonymi pestkami dyni, czy słonecznika.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz