Dziś dla urozmaicenia dziewczyny zrobiły chipsy z piekarnika. Dokładnie,
to trzy dziewczyny, dwie przed kamerą i jedna w dowodzeniu - szara
eminencja przepisu na chipsy domowe lub inaczej mówiąc mama, która uczy
pichcić...
Za moich czasów jedyne chipsy, to były te ze sklepu, czyli chipsy z
ziemniaków i jak to się mówi nie zdrowe.
Dziś można zrobić zdrowe chipsy
z marchewki. Zdrowe chipsy z marchewki z piekarnika, a zdrowe dlatego,
że omijamy smażenie w oleju... Ale taki przepis na chipsy na oleju też
powstanie.
👉 Jak zrobić chipsy z marchewki?
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 3 duże grube marchewki
- sól
- 4 łyżki oliwy
Marchewki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki, najlepiej pokroić na szatkownicy do warzyw. Pokrojoną marchewkę skrapiamy oliwą i mieszamy (potrząsamy miską), aby plasterki marchewki oblepiły się oliwą, a na końcu posypujemy solą.
Tak przygotowane chipsy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (każdy osobno) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Jeśli chipsy są grubsze, to należy czas pieczenia wydłużyć.
Po upieczeniu chipsy zostawiamy do przestygnięcia i zdejmujemy z blachy.
Z tej porcji wychodzą trzy blachy chipsów.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz