Jak zobaczyłem pierwszy raz to ciasto to myślałem, że Aga upiekła dwa chleby. Dopiero gdy dotknąłem, wziąłem do ręki poczułem lekkość. Po przekrojeniu jeszcze bardziej ukazywało swoją naturę jako ciasta.
👉Jak zrobić ciasto drożdżowe z dynią, kruszonką i skórką pomarańczy❓
I tak naprawdę nie wiem kiedy zniknęło, dzieci chyba wciągnęły nosem... 😁Na początku myślałem ze ciasto marchewkowe, to tylko żart, a jednak
Agnieszka zrobiła: https://youtu.be/xztzaA1Jc2k Teraz doszło kolejne
ciasto czyli ciasto z dynią, a dynia to też warzywo...
Zapraszamy na przepis na ciasto drożdżowe z dynią i kruszonką.
Składniki:
- 460g mąki
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25g drożdży
- 2 łyżki cukru lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie ciasto
- 200g puree z surowej dyni
- 125ml słodkiej śmietanki 12% lub mleka roślinnego
- 50g masła
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej śmietanki z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową, dynię i zaczynamy ręką wyrabiać składniki, dodając małymi porcjami letnią śmietankę. Na końcu dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu, aż będzie nam odchodziło od miski. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej tortownicy o średnicy 24cm. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy po wierzchu ciasto. Czekamy aż się podniesie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) 40 - 45 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika, jeśli jest mocno rumiane to znaczy, że jest upieczone.
Smacznego :)