Zawsze cieszyły mnie sałatki z kurczakiem. Najczęściej była to pierś kurczaka pokrojona i położona na sałatce. Często nawet była panierowana. Z braku pomysłu na kolacje z cyklu: "Zrób Se Sam" postanowiłem okraść naszego czworonoga, zwanego inaczej psem, rasy MIX o imieniu Bossik i zwinąć mu część mięsa z udka. Dawno już nie jadłem tego typu mięsa bo mi przestało smakować. Cóż, z braku laku lepszy kit, jak mówi stare przysłowie. Jednak musiałem coś zrobić i jakoś zmienić - zagłuszyć smak mięsa i tak powstała sałatka z odrobiną kurczaka gotowanego.
Składniki:
Składniki do sosu:
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki mieszamy na samym początku i czekamy 15 minut by się przegryzły.
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy np. w plasterki. Układamy na talerzu, solimy i pieprzymy (można polać oliwą z oliwek) posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w cieniutkie piórka cebulą. Na tak przygotowany podkład rzucamy kurczaka w stylu artystycznego nieładu. Na koniec polewamy kurczaka sosem chrzanowo-majonezowym. Następnie musimy poczekać trochę by czosnek i cebula nadały smak kawałkom mięsa od dołu, a sos od góry. Po ok. 30 minutach potrawa jest gotowa do spożycia. Te 30 minut można poświecić na zrobienie np zdjęć kolacji... :)
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- pieprz
- sól
- ząbek czosnku
- sos chrzanowo-majonezowy - najlepiej własnej roboty
- kurczak - odrobina z udka z rosołu
Składniki do sosu:
- łyżka chrzanu
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztrdy - ostrej
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki mieszamy na samym początku i czekamy 15 minut by się przegryzły.
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy np. w plasterki. Układamy na talerzu, solimy i pieprzymy (można polać oliwą z oliwek) posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w cieniutkie piórka cebulą. Na tak przygotowany podkład rzucamy kurczaka w stylu artystycznego nieładu. Na koniec polewamy kurczaka sosem chrzanowo-majonezowym. Następnie musimy poczekać trochę by czosnek i cebula nadały smak kawałkom mięsa od dołu, a sos od góry. Po ok. 30 minutach potrawa jest gotowa do spożycia. Te 30 minut można poświecić na zrobienie np zdjęć kolacji... :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz