wtorek, 21 czerwca 2016

Zupa pomidorowa

    Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej znanych zup, która reklamy nie potrzebuje, że JEST!
    Dodatkowo wiem, że jest to najbardziej popularna zupa, która nie ma opcji by nie wyszła. Trzeba naprawdę się postarać by ją zchrzanić...
    Przy okazji nosi nazwę: "zupy pielgrzyma", bo 95% zup, które kobiety na wsiach gotują gdy idzie pielgrzymka, to właśnie zupa pomidorowa. A to jak słyszałem wywodzi się z doświadczenia, że inne zupy nie schodziły bo nie smakowały, a pomidorówka zawsze!
     Jedyna podstawowa rzecz jeśli ktoś jeszcze nie gotował zupy pomidorowej to: PRZEPIS!

Składniki:
  • porcja rosołowa
  • 1/2 pora (jak duży to 1/3)
  • 1/4 selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2,5 litra wody
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie: 
Porcję rosołową myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko posolić i zagotować. Z powierzchni wody zbieramy "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy jakieś 20 minut. Następnie dodajemy obrane jarzyny i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Wyjmujemy mięso i warzywa, a do wywaru dodajemy przecier pomidorowy (jeśli nie chcemy zupy zbyt kwaśnej to dodajmy mniej przecieru i odwrotnie jeśli wolimy dobrze kwaśną to więcej),całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Na koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu na talerz posypujemy natką pietruszki. Ja podałam zupę z ryżem, ale można ją podawać z makaronem, kluskami lanymi.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz