Zupa krem z pieczonej papryki
👉Jak zrobić zupę krem z pieczonych warzyw❓
Do zrobienia takiej zupy będziemy potrzebowali nie tylko kuchni i garnka, ale również cały piekarnik.
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 1kg czerwonej papryki
- 1 spora cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatki chili
- ok. 750ml bulionu mięsnego/warzywnego
- 50ml słodkiej śmietanki 30% (można więcej)
- sól
- pieprz
Przepis na zupę krem z pieczonej papryki czerwonej (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z pieczonej papryki czerwonej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie papryki [01:00:00]: Paprykę należy umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Przygotowanie warzyw do pieczenia [02:14:00]: Paprykę, pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek układa się na blaszce.
Pieczenie warzyw [03:02:02]: Warzywa delikatnie polewa się oliwą, a następnie wkłada do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 35 minut. W połowie pieczenia paprykę należy obrócić na drugą stronę, aż delikatnie zbrązowieje.
Obranie papryki [03:34:00]: Upieczoną paprykę wrzuca się do garnka, przykrywa i zostawia na około 20 minut, aby ostygła i zaparowała, co ułatwi ściągnięcie skórki. Po tym czasie ściąga się skórkę z papryki.
Gotowanie zupy [04:15:00]: Obraną paprykę wrzuca się do garnka z bulionem (mięsnym lub warzywnym, może być też rosół). Garnek stawia się na kuchence, doprowadza do zagotowania i gotuje przez około 3 minuty.
Doprawianie i miksowanie [05:20:00]: Wyłącza się kuchenkę, dodaje płatki chili (ilość według smaku), pieprz, sól (jeśli bulion był już słony, dodaje się mniej) oraz słodką śmietankę 30%. Całość miksuje się na gładki krem.
Podawanie [06:41:00]: Gęstość zupy można dopasować, dodając więcej lub mniej bulionu. Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz