wtorek, 5 listopada 2024

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki


Zupa krem z pieczonej papryki

   Zupa krem to fajna odmiana dla klasycznej zupy. A jak nie ma w niej ziemniaków lub innych zbędnych dodatków węglowodanowych to możemy zrobić zupę FIT.

    👉Jak zrobić zupę krem z pieczonych warzyw❓


    Do zrobienia takiej zupy będziemy potrzebowali nie tylko kuchni i garnka, ale również cały piekarnik.
 
    Zapraszamy na przepis na zupę krem z czerwonej papryki.
 
    Mariusz i Agnieszka
 



Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:

  • 1kg czerwonej papryki 
  • 1 spora cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatki chili 
  • ok. 750ml bulionu mięsnego/warzywnego 
  • 50ml słodkiej śmietanki 30% (można więcej)
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki czerwonej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z pieczonej papryki czerwonej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie papryki [01:00:00]: Paprykę należy umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

  • Przygotowanie warzyw do pieczenia [02:14:00]: Paprykę, pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek układa się na blaszce.

  • Pieczenie warzyw [03:02:02]: Warzywa delikatnie polewa się oliwą, a następnie wkłada do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 35 minut. W połowie pieczenia paprykę należy obrócić na drugą stronę, aż delikatnie zbrązowieje.

  • Obranie papryki [03:34:00]: Upieczoną paprykę wrzuca się do garnka, przykrywa i zostawia na około 20 minut, aby ostygła i zaparowała, co ułatwi ściągnięcie skórki. Po tym czasie ściąga się skórkę z papryki.

  • Gotowanie zupy [04:15:00]: Obraną paprykę wrzuca się do garnka z bulionem (mięsnym lub warzywnym, może być też rosół). Garnek stawia się na kuchence, doprowadza do zagotowania i gotuje przez około 3 minuty.

  • Doprawianie i miksowanie [05:20:00]: Wyłącza się kuchenkę, dodaje płatki chili (ilość według smaku), pieprz, sól (jeśli bulion był już słony, dodaje się mniej) oraz słodką śmietankę 30%. Całość miksuje się na gładki krem.

  • Podawanie [06:41:00]: Gęstość zupy można dopasować, dodając więcej lub mniej bulionu. Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz