sobota, 23 listopada 2024

Przepis na kapustę kiszoną


Kapusta kiszona
 
Wersja minimalistyczna
 
3 przepisy na kapustę kiszoną na naszym kanale. Linki do filmów z przepisami: 
   1. Kapusta kiszona - Najprostszy przepis - To jest właśnie w tym filmie: https://youtu.be/V8nKYoSAv-4 i przepisie
   2. Pierwszy film na naszym kanale był z taka wersją optymalną - Kapusta kiszona z marchewką, przyprawami i to jest kapusta, którą lubimy najbardziej i Agnieszka robi ją co roku: https://youtu.be/5574N4M87rw 
   3. Ful wypas, to taka wersja, którą Agnieszka zrobiła niedawno - Kapusta kiszona z dodatkami z różnymi warzywami i przyprawami, którą można wyjąć ze słoika i wpakować od razu na talerz lub salaterkę itp. i co najwyżej polać oliwą: https://youtu.be/GirchhaWuNI 
 

👉Jak zrobić KAPUSTĘ kiszoną w słoiku na zimę❓ 
 
 Zapraszamy na przepis na kapustę kiszoną w słoikach w najprostszej wersji.
 
Mariusz i Agnieszka
 



Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
 
  • kapusta (ilość dowolna)
  • 15g-20g soli kamiennej na 1kg kapusty

Przygotowanie:
    Kapustę kupujemy poszatkowaną lub szatkujemy nożem.
    Solimy 15-20 gram soli na każdy kilogram kapusty i odstawiamy na godzinkę lub więcej.
Kiedy widać, że kapusta zmniejszyła swoją objętość i puściła sok bierzemy się do roboty. Czyli pakujemy kapustę do słoików i ubijamy. 
     Pakujemy jej tyle, aby od góry było ze dwa centymetry wolnej przestrzeni. 
   Sok z kapusty, który pozostał w misce dolewamy do słoików (wlewamy tyle, aby kapusta była całkowicie przykryta). 
    Brzeg słoika wycieramy do sucha i zakręcamy przykrywką.
SŁOIKI
Pokrywki i słoiki wcześniej dokładnie myjemy i wyparzamy metodą tradycyjną lub w piekarniku.

Zakręcone słoiki wynosimy w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie brakuje soku (wody), czy cała kapusta jest przykryta. Jeśli nie jest przykryta do dolewamy przegotowanej i wystudzonej wody.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz