środa, 6 listopada 2024

Przepis na kapustę kiszoną z dodatkami


Kiszona kapusta z dodatkami

    Jeśli chodzi o kapustę kiszoną, to może być wersja minimalistyczna, wersja standardowa i to jest kwestia dyskusyjna, co to znaczy standard...

    👉Jak zrobić kiszoną kapustę w słoikach❓


    A można też zrobić taką wersję ful wypas. Taką kapustę kiszoną, która będzie gotowa do jedzenia, do obiadu bez dodatkowych ceregieli. Czyli wystarczy dolać oliwę, a nawet nie i gotowa surówka ląduje na talerzu.
 
    Zapraszamy na przepis na kiszoną kapustę w słoikach.
 
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
KAPUSTA KISZONA w słoikach na zimę - Z dodatkami jako gotowa SURÓWKA - Ze słoika prosto na talerz





Składniki:

  • ok. 2kg kapusty 
  • 2 średnie marchewki 
  • 2 małe papryki 
  • 2 małe cebule 
  • sól (ok. 20g na kilogram kapusty)
Na każdy słoik:
  • 1 liść laurowy 
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • czarny pieprz w ziarnkach (szczypta)
Przygotowanie:

Przepis na kiszoną kapustę z dodatkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kiszonej kapusty z dodatkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw

    • Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach [01:05:50].

    • Poszatkuj drobno kapustę, wcześniej wykrawając twardy głąb [01:46:00].

    • Posyp poszatkowaną kapustę solą kamienną niejodowaną, około 20 g na kilogram kapusty, a następnie wymieszaj [02:42:00].

    • Pokrój cebulę w piórka, a paprykę w drobne paseczki, dodaj do kapusty i wymieszaj [03:29:00].

    • Pozostaw wszystko na około godzinę, aby kapusta puściła sok [03:44:00].

  • Przygotowanie słoików i przypraw

    • Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz wieczka [04:35:00].

    • Do każdego słoika włóż po jednym liściu laurowym [04:44:00], trzy kulki ziela angielskiego [04:52:00] i kilka kuleczek czarnego pieprzu [05:04:00].

  • Pakowanie i zalewanie

    • Napakuj kapustę do słoików, ubijając ją podczas pakowania, aby nie była napuszona [05:53:00].

    • Dolej do słoików sok, który pozostał z kapusty [06:02:00].

    • Wytrzyj brzegi słoików i zakręć wieczka, zostawiając około 2 cm przestrzeni od góry [06:32:00].

  • Ukiszanie

    • Przenieś przygotowane słoiki w ciemne i chłodne miejsce [07:22:00].

    • Podstaw pod słoiki karton lub miskę, ponieważ podczas fermentacji sok będzie wypływał [07:40:00].

    • Jeśli zauważysz, że kapusta nie jest przykryta sokiem, możesz odkręcić wieczko i dolać przegotowanej, zimnej wody [08:04:00].

Po ukiszeniu surówka jest gotowa do spożycia – wystarczy dodać oliwę lub olej i wymieszać [08:31:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz