poniedziałek, 25 listopada 2024

Przepis na śledzie po kaszubsku


Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku, właściwie to prawdziwe śledzie po kaszubsku, czyli nie takie jak ze sklepu, bo zrobione w domu proponuje Wam Agnieszka.

    👉Jak zrobić śledzie po kaszubsku❓


    Jak dla mnie to kompletnie nie przypominają tych ze sklepu, gdzie dominującym składnikiem zaraz po śledziach jest olej.. No bo tani. Teraz może być inaczej, mogą być lepsze, pyszniejsze, smaczniejsze i w ogóle z przedrostkiem "naj".
 
    Zapraszamy na przepis na śledzie po kaszubsku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 





Składniki:

  • 550g płatów śledziowych 
  • 4 średnie cebule 
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego 
  • 6 łyżek oleju 
  • 70g suszonych śliwek 
  • 2 ogórki kiszone 
  • 190g przecieru pomidorowego 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na śledzie po kaszubsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi po kaszubsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [00:49]: Pokrój cebulę w piórka, a następnie podsmaż ją do momentu zeszklenia. Ważne jest, aby cebula pozostała jasna i nie zbrązowiała [02:04].

  • Dodanie przypraw i śliwek [03:03]: Do zeszklonej cebuli dodaj kilka kulek ziela angielskiego i parę listków laurowych. Wymieszaj, a następnie dorzuć pokrojone suszone śliwki i podsmaż całość przez dwie minuty [03:23].

  • Przygotowanie śledzi [03:28]: Płaty śledziowe należy wcześniej dokładnie wymoczyć w wodzie, zmieniając wodę kilka razy, jeśli są bardzo słone, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie pokrój śledzie w paski o szerokości 2-3 cm [03:41].

  • Dodanie koncentratu i ogórków [04:02]: Do podsmażonej cebuli ze śliwkami dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojone ogórki kiszone. Całość podsmaż przez kolejne dwie minuty [04:21].

  • Doprawianie [04:40]: Dodaj około dwóch łyżek octu jabłkowego, dostosowując ilość do własnego smaku. Następnie dodaj odrobinę soli i pieprzu [04:57].

  • Mieszanie i studzenie [05:12]: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie wyłącz. Jeśli przecier pomidorowy jest zbyt gęsty, możesz dodać dwie lub trzy łyżki wody, aby konsystencja nie była zbyt zwarta, ale też nie rzadka [05:25]. Pozostaw do wystudzenia [05:49].

  • Łączenie składników i przechowywanie [05:54]: Gdy masa z patelni wystygnie, dodaj ją do pokrojonych śledzi i dokładnie wymieszaj. Przełóż śledzie do słoików lub salaterki i szczelnie przykryj folią spożywczą [06:00]. Śledzie po kaszubsku należy przechowywać w lodówce i spożywać dopiero po 24 godzinach [08:03]. Mogą być przechowywane od 8 do 10 dni [08:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz