Śledzie gajowego
👉Jak zrobić śledzie z grzybami❓
Jak Agnieszka robiła te śledzie to myślałem ze będą ostrzejsze, ale jak spróbowałem, to było to miłym zaskoczeniem i słoik znikną w mgnieniu oka.
Link do filmu z przepisem
Jak zrobić śledzie z grzybami? - Śledzie gajowego - Przepis na kolację, na imprezę i na święta
Składniki:
- 500g płatów śledziowych
- 35g suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2-3 łyżki oliwy/oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki octu
- 80ml wody z gotowania grzybów (można więcej)
- sól
- pieprz
Przepis na śledzie gajowego (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi gajowego (śledzie z grzybami), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cebuli [00:49]: Na początku należy pokroić cebulę w półplasterki, a następnie zeszklić ją na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Przygotowanie grzybów [01:58]: Grzyby należy namoczyć przez godzinę, a następnie gotować przez pół godziny. Po ugotowaniu i wystudzeniu, grzyby kroi się.
Duszenie składników [02:35]: Do zeszklonej cebuli dodaje się pokrojone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, przecier pomidorowy, pieprz, odrobinę soli, wodę z gotowania grzybów oraz ocet. Całość dusi się przez 10 minut.
Przygotowanie śledzi [03:40]: Śledzie należy wcześniej wymoczyć, a jeśli są bardzo słone, wodę należy zmieniać kilka razy, aż stracą nadmierną słoność. Następnie śledzie kroi się.
Studzenie i układanie w słoikach [03:50]: Uduszoną cebulkę z grzybami należy wystudzić. Po wystudzeniu, na dno słoika kładzie się odrobinę cebulki z grzybami, następnie układa się śledzie, ponownie porcję cebuli, a na samą górę musi być cebulka z grzybami [04:25].
Przechowywanie [05:18]: Słoiki zakręca się i wkłada do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia minimum po 24 godzinach, a im dłużej postoją, tym są lepsze.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz