piątek, 8 listopada 2024

Przepis na śledzie gajowego


Śledzie gajowego

    Dobrych śledzi nigdy nie za wiele i oczywiście ja nie lubię ostrych śledzi, czyli takich w occie. Tak mi pozostało z dzieciństwa i jeśli macie tak samo to dobrze trafiliście.

    👉Jak zrobić śledzie z grzybami❓


    Jak Agnieszka robiła te śledzie to myślałem ze będą ostrzejsze, ale jak spróbowałem, to było to miłym zaskoczeniem i słoik znikną w mgnieniu oka.
 
    Zapraszamy na przepis na śledzie z grzybami suszonymi.
 
    Mariusz i Agnieszka
 




Składniki:

  • 500g płatów śledziowych
  • 35g suszonych grzybów 
  • 2 duże cebule 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1-2 łyżki octu
  • 80ml wody z gotowania grzybów (można więcej)
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na śledzie gajowego (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi gajowego (śledzie z grzybami), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [00:49]: Na początku należy pokroić cebulę w półplasterki, a następnie zeszklić ją na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

  • Przygotowanie grzybów [01:58]: Grzyby należy namoczyć przez godzinę, a następnie gotować przez pół godziny. Po ugotowaniu i wystudzeniu, grzyby kroi się.

  • Duszenie składników [02:35]: Do zeszklonej cebuli dodaje się pokrojone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, przecier pomidorowy, pieprz, odrobinę soli, wodę z gotowania grzybów oraz ocet. Całość dusi się przez 10 minut.

  • Przygotowanie śledzi [03:40]: Śledzie należy wcześniej wymoczyć, a jeśli są bardzo słone, wodę należy zmieniać kilka razy, aż stracą nadmierną słoność. Następnie śledzie kroi się.

  • Studzenie i układanie w słoikach [03:50]: Uduszoną cebulkę z grzybami należy wystudzić. Po wystudzeniu, na dno słoika kładzie się odrobinę cebulki z grzybami, następnie układa się śledzie, ponownie porcję cebuli, a na samą górę musi być cebulka z grzybami [04:25].

  • Przechowywanie [05:18]: Słoiki zakręca się i wkłada do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia minimum po 24 godzinach, a im dłużej postoją, tym są lepsze.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz