Golonka w piwie
👉Jak zrobić golonkę w piwie❓
Link do filmu z przepisem
Fantastyczna GOLONKA pieczona w PIWIE marynacie i bulionie z gotowania golonki
Składniki:
- 1 duża golonka lub 2 mniejsze (u mnie tylna) ok. 1,4kg
- woda (tyle aby zakryć golonkę)
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- płaska łyżeczka pieprzu w ziarnkach
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- seler korzeń (kawałek) lub liście
- 300ml piwa (jasne lub ciemne)
- 1/2 szkl. bulionu z gotowania golonki lub więcej
Przepis na golonkę pieczoną w piwie (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania golonki pieczonej w piwie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Gotowanie golonki [02:05]:
Golonkę należy zalać wodą w garnku.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu.
Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około półtorej do dwóch godzin.
W połowie gotowania dodać marchewkę, pietruszkę, seler (liście lub korzeń) oraz kawałek pora (zielona lub biała część) [02:18].
Dodać sól, tak aby wywar był słony [03:48].
Po ugotowaniu wyciągnąć golonkę do przestudzenia [04:06].
Przygotowanie marynaty [04:32]:
Marynowanie i pieczenie [05:49]:
Przygotowaną marynatą natrzeć golonkę ze wszystkich stron [05:58].
Włożyć zamarynowaną golonkę do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny (można dłużej) [06:22].
Po marynowaniu wlać piwo (jasne lub ciemne) oraz pół szklanki bulionu z gotowania golonki [06:33].
Włożyć naczynie do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200 stopni Celsjusza (góra-dół) [06:45].
Od momentu nagrzania się piekarnika piec przez półtorej godziny [06:59].
Po godzinie pieczenia zdjąć pokrywkę i piec ostatnie pół godziny bez przykrycia [07:05].
Co jakiś czas polewać golonkę płynem z dna naczynia, aby ładnie się zarumieniła i była chrupiąca [07:10].
Jeśli podczas pieczenia ubędzie płynu, można dolać piwa lub bulionu [10:36].
Podawanie [10:23]:
Golonkę podawać z domowymi ogórkami kiszonymi i musztardą sarepską.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz