wtorek, 26 listopada 2024

Przepis na golonkę pieczoną w piwie


Golonka w piwie

    W końcu się doczekaliśmy. Dokładniej to ja i Pan Edward. Ja na golonkę, a pan Edward na przepis.

    👉Jak zrobić golonkę w piwie❓


    Dawno temu zasmakowałem w golonkach. Jak gdzieś jechałem, to zamawiałem golonkę w 
restauracji. Swego czasu zjadłem tych golonek więcej niż księżulo kebabów. Jadłem, jadłem, jadłem aż przeszła mi faza na golonki. Jednak jak zapowiedziała Agnieszka golonkę, to nie wiedziałem czego mogę się spodziewać. To że będzie dobra, to było na bank. Jednak golonka przeszła najśmielsze oczekiwania. Najlepsza golonka jaką jadłem! - Panie Edwardzie! Będzie Pan zadowolony😃😄😁
    Zapraszamy na przepis na gotowaną i pieczoną golonkę.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Fantastyczna GOLONKA pieczona w PIWIE marynacie i bulionie z gotowania golonki
 




Składniki:

  • 1 duża golonka lub 2 mniejsze (u mnie tylna) ok. 1,4kg
  • woda (tyle aby zakryć golonkę)
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • płaska łyżeczka pieprzu w ziarnkach 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek pora 
  • seler korzeń (kawałek) lub liście 
  • 300ml piwa (jasne lub ciemne)
  • 1/2 szkl. bulionu z gotowania golonki lub więcej 
Do marynaty:
- czubata łyżka dowolnej musztardy 
- 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
- 1 czubata łyżeczka majeranku 
- 4 ząbki czosnku 
- odrobina soli
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1/3 łyżeczki tymianku 

Przygotowanie:

Przepis na golonkę pieczoną w piwie (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania golonki pieczonej w piwie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie golonki [02:05]:

    • Golonkę należy zalać wodą w garnku.

    • Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu.

    • Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około półtorej do dwóch godzin.

    • W połowie gotowania dodać marchewkę, pietruszkę, seler (liście lub korzeń) oraz kawałek pora (zielona lub biała część) [02:18].

    • Dodać sól, tak aby wywar był słony [03:48].

    • Po ugotowaniu wyciągnąć golonkę do przestudzenia [04:06].

  • Przygotowanie marynaty [04:32]:

    • Do musztardy (ostrej lub łagodnej) przecisnąć czosnek [04:44].

    • Dodać łyżeczkę słodkiej papryki, majeranek, tymianek, kminek i odrobinę soli [05:11].

    • Wszystko dokładnie wymieszać [05:33].

  • Marynowanie i pieczenie [05:49]:

    • Przygotowaną marynatą natrzeć golonkę ze wszystkich stron [05:58].

    • Włożyć zamarynowaną golonkę do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny (można dłużej) [06:22].

    • Po marynowaniu wlać piwo (jasne lub ciemne) oraz pół szklanki bulionu z gotowania golonki [06:33].

    • Włożyć naczynie do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200 stopni Celsjusza (góra-dół) [06:45].

    • Od momentu nagrzania się piekarnika piec przez półtorej godziny [06:59].

    • Po godzinie pieczenia zdjąć pokrywkę i piec ostatnie pół godziny bez przykrycia [07:05].

    • Co jakiś czas polewać golonkę płynem z dna naczynia, aby ładnie się zarumieniła i była chrupiąca [07:10].

    • Jeśli podczas pieczenia ubędzie płynu, można dolać piwa lub bulionu [10:36].

  • Podawanie [10:23]:

    • Golonkę podawać z domowymi ogórkami kiszonymi i musztardą sarepską.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz