Zupa z czerwonej soczewicy
👉Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy❓
Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu mięsnego, warzywnego lub rosołu (można więcej)
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- ewentualnie papryka chili lub pieprz cayenne
Przepis na zupę z czerwonej soczewicy (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy z czerwonej soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bazy [01:01:00]: Do garnka należy wlać dwie łyżki oliwy lub oleju, a następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, słodką paprykę wędzoną, dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego. Całość należy wymieszać i podgrzewać, aż przyprawy zaczną uwalniać swój zapach.
Dodanie cebuli i czosnku [01:52:00]: Cebulę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić po minucie podsmażania cebuli.
Przygotowanie marchewki i soczewicy [02:36:00]: Marchewkę pokroić w kostkę lub paski. Czerwoną soczewicę należy przepłukać pod bieżącą zimną wodą.
Dodanie warzyw i soczewicy [03:39:00]: Do garnka dodać marchewkę, wymieszać, a następnie dodać przepłukaną soczewicę.
Gotowanie zupy [04:26:00]: Całość zalać bulionem (może być mięsny rosół). Wymieszać, przykryć i gotować przez 10 minut od zagotowania.
Dodanie pomidorów i doprawianie [05:00:00]: Po 10 minutach dodać krojone pomidory z puszki i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna. Można dodać więcej soli i pieprzu, a także pieprz cayenne lub papryczkę chili, aby zupa była bardziej pikantna.
Podanie [06:32:00]: Zupę można wyłączyć i podawać. Jeśli preferujesz rzadszą zupę, wystarczy dodać więcej bulionu [07:26:00].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz