czwartek, 14 listopada 2024

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy


Zupa z czerwonej soczewicy

    Zupa jak zupa, czyli mokra jak woda, ale smak już nie jest wodnisty tylko WYŚMIENITY.

    👉Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy❓

    Dziś pyszna zupa z soczewicy, a dokładniej z czerwonej soczewicy. Na prawdę warto spróbować i urozmaicić swoje menu.
 
 
    Zapraszamy na przepis na zupę z czerwonej soczewicy.
 
    Mariusz i Agnieszka

 




Składniki:

  1. 200g czerwonej soczewicy 
  2. 1 duża cebula 
  3. 1 duża marchewka 
  4. 3 ząbki czosnku 
  5. 1 litr bulionu mięsnego, warzywnego lub rosołu (można więcej)
  6. 3 kulki ziela angielskiego 
  7. 2 liście laurowe 
  8. 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 
  9. 1/2 łyżeczki kuminu
  10. 1/2 łyżeczki kurkumy 
  11. sól
  12. pieprz 
  13. 2 łyżki oliwy lub oleju 
  14. ewentualnie papryka chili lub pieprz cayenne 
Przygotowanie:

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy z czerwonej soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy [01:01:00]: Do garnka należy wlać dwie łyżki oliwy lub oleju, a następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, słodką paprykę wędzoną, dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego. Całość należy wymieszać i podgrzewać, aż przyprawy zaczną uwalniać swój zapach.

  • Dodanie cebuli i czosnku [01:52:00]: Cebulę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić po minucie podsmażania cebuli.

  • Przygotowanie marchewki i soczewicy [02:36:00]: Marchewkę pokroić w kostkę lub paski. Czerwoną soczewicę należy przepłukać pod bieżącą zimną wodą.

  • Dodanie warzyw i soczewicy [03:39:00]: Do garnka dodać marchewkę, wymieszać, a następnie dodać przepłukaną soczewicę.

  • Gotowanie zupy [04:26:00]: Całość zalać bulionem (może być mięsny rosół). Wymieszać, przykryć i gotować przez 10 minut od zagotowania.

  • Dodanie pomidorów i doprawianie [05:00:00]: Po 10 minutach dodać krojone pomidory z puszki i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna. Można dodać więcej soli i pieprzu, a także pieprz cayenne lub papryczkę chili, aby zupa była bardziej pikantna.

  • Podanie [06:32:00]: Zupę można wyłączyć i podawać. Jeśli preferujesz rzadszą zupę, wystarczy dodać więcej bulionu [07:26:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz