Pizzerinki
👉Jak zrobić pizzerinki z cukinii❓
Ostatnio Agnieszka zrobiła kolejne pizzerinki, ale tym razem z cukinii. Tak, tak kolejne bo jedne już były z całych plasterków cukinii: pizzerinki z cukinii tylko nazwała je mini zapiekanki.
- ok. 1kg cukinii
- 1 jajko
- ok. 100g-120g żółtego sera (użyłam goudy)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przepis na fit pizzerinki z cukinii (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fit pizzerinek z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii [00:45]: Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Następnie posól startą cukinię [01:26], wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby puściła sok [01:33]. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody [02:55].
Przygotowanie sera [01:52]: Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.
Mieszanie składników [03:17]: Do odciśniętej cukinii dodaj starty ser, granulowany czosnek, bazylię, pieprz i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto bez mąki [03:35].
Formowanie i pieczenie placków [04:09]: Z przygotowanej masy formuj placki o dowolnej wielkości i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż placki do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i zapiekaj do uzyskania złocistego koloru, co zajmuje około 15 minut [04:20].
Dodawanie ulubionych składników [04:34]: Na podpieczone pizzerinki z cukinii nałóż ulubione dodatki. Zacznij od posmarowania ich sosem pomidorowym lub keczupem [04:44]. Następnie posyp mozzarellą [05:28], dodaj chorizo [05:58] i na koniec ułóż oliwki [06:24].
Końcowe zapiekanie [06:58]: Przygotowane pizzerinki włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni [07:05].
Podanie [07:11]: Pizzerinki są gotowe do podania. Najlepiej smakują ciepłe.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz