środa, 20 listopada 2024

Przepis na piernik bez dodatku jajek



Piernik bez dodatku jajek

   Piernik to podobno najlepszy z Torunia! A nie! Tam są najlepsze pierniczki... 😁😂🤣

    👉Jak zrobić piernik z powidłami śliwkowymi❓

    Jeśli chcemy jednak zrobić piernik, to Agnieszka ma dla Was propozycję. Na dodatek nie byle jaką propozycję, bo jest to przepis na piernik bez jajek i z domowymi powidłami ze śliwek z własnego ogródka lub nie... Jak nie macie ogródka, to kupcie gotowe powidła lub kupcie śliwki i zróbcie według przepisu Agnieszki: https://youtu.be/rVTGd76Sf3Q
 
    Zapraszamy na przepis na piernik bez jajek.
 
    Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki 
  • 420g kwaśnej śmietany 
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 3 duże łyżki powideł lub dżemu 
  • 1/2 szkl. erytrytolu, ksylitolu lub cukru
  • 6 łyżek oleju 
Przygotowanie:

Przepis na piernik bez jajek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania piernika bez jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie suchych składników: Wymieszaj mąkę (orkiszową lub pszenną), sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Najlepiej przesiać je przez sitko, aby uniknąć grudek, szczególnie w przypadku kakao [01:12]. Po przesianiu dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki [02:05].

  • Przygotowanie mokrych składników: Do większej miski dodaj gęstą, kwaśną śmietanę, olej, powidła śliwkowe (lub kwaśny dżem) oraz erytrytol (lub ksylitol/cukier) [02:35]. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszaj [03:18].

  • Łączenie składników: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą [03:27]. Ważne jest, aby nie mieszać zbyt długo.

  • Pieczenie: Przełóż gotowe ciasto do przygotowanej blaszki [03:56]. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy [04:12].

  • Studzenie: Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim piernik na około 15 minut. Dopiero po tym czasie wyjmij piernik z piekarnika, a następnie z blaszki [04:32].

  • Dekoracja: Po całkowitym wystudzeniu piernik można polać polewą lub posypać cukrem pudrem [05:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz