sobota, 22 lipca 2023

Przepis na sałatkę z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycy i kukurydzy

    Może być sałatka białkowa, sałatka neutralna i sałatka węglowodanowa.

    👉Jak zrobić sałatkę z ciecierzycy i kukurydzy❓

    Tym razem Agnieszka zrobiła sałatkę na bazie węglowodanów, czyli taki mały zastrzyk energii w towarzystwie dużej ilości warzyw neutralnych, co daje tej sałatce lekkości, więc można ją spokojnie zaserwować na kolację lub na śniadanie przed treningiem.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z ciecierzycy i kukurydzy.
 
 

Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 zielony gruntowy ogórek
  • garść drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kukurydzą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiej i lekkiej sałatki z ciecierzycą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Pokrój wszystkie warzywa w kosteczkę (paprykę zieloną i czerwoną, ogórek zielony, cebulę czerwoną) [01:17, 01:20].

  2. Łączenie składników:

    • Do pokrojonych warzyw dodaj kukurydzę z puszki [01:42].

    • Dodaj ciecierzycę [01:42].

    • Dodaj posiekaną natkę pietruszki [02:04].

  3. Przygotowanie sosu (dressingu):

    • Do składników sosu (musztarda, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz) dodaj przyprawy [02:10, 02:27].

    • Wymieszaj sos [02:27].

  4. Finalizacja:

    • Wlej sos do warzyw [02:27, 02:33].

    • Dokładnie wymieszaj sałatkę [02:33, 02:44].

    • Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu po wymieszaniu, ale można ją też na jakiś czas schłodzić w lodówce [02:58, 03:07].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

2 komentarze:

  1. Można też kupić suche ziarna ciecierzycy, jak ktoś ma więcej czasu :) Na noc namaczamy ziarna dodając do wody trochę sody oczyszczonej. Na drugi dzień wylewamy wodę, wlewamy nową i też trochę sody, gotujemy. W 15-20 minut powinno się ugotować na miękko. Solimy pod koniec gotowania i studzimy po ugotowaniu razem z wodą. Można tez sprawdzić czy namoczone ziarna wykiełkują na kielki.

    OdpowiedzUsuń
  2. A może macie jakiś przepis na smarowidło do chleba z ciecierzycy z czymś innym niż suszone pomidory? Ponadto z ziaren zwykłej lub czarnej gorczycy można zrobić musztardę lub pikantne kiełki. Czarne ziarna gorczycy są bardziej ostre od tych jasnych.

    OdpowiedzUsuń