poniedziałek, 24 lipca 2023

Przepis na chleb żytni na zakwasie z żurawiną

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

    Chleb żytni, to mój ulubiony chlebek. Od czasu do czasu, Aga robi jakieś inne chleby lub bułki, co by nam się nie znudziło jedzenie tylko jednego chleba. Wyciąga ze swojego wachlarza przepisów coś i mamy urozmaicenie...

    👉Jak zrobić chleb żytni z żurawiną❓

    Jeśli uwielbiacie chleb żytni na zakwasie, to od dziś możecie robić nową wersję tego samego chleba. Cieszyć się nowym smakiem i estetyką... 
   Zapraszamy na przepis na chleb żytni na zakwasie z żurawiną.
 
 

Składniki:
  • 550g mąki żytniej typ 720
  • ok. 200g aktywnego zakwasu żytniego 
  • 340ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 garście suszonej żurawiny 
Przygotowanie:

Przepis na CHLEB ŻYTNI na zakwasie z ŻURAWINĄ - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego chleba żytniego na zakwasie z dodatkiem żurawiny, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wyrabianie ciasta:

    • Do aktywnego zakwasu żytniego wsyp mąkę żytnią [01:05, 01:27].

    • Wlewaj letnią wodę i zacznij wyrabiać ciasto [01:27, 01:36]. (Jeśli zakwas jest gęstszy, należy dodać więcej wody [03:34]).

    • Dodaj sól [01:36].

    • Wsyp suszoną żurawinę i wymieszaj [01:43].

    • Pod koniec mieszania wlej oliwę lub olej [01:53].

    • Mieszaj dokładnie, aż składniki połączą się w jednolitą konsystencję ciasta [01:53, 02:06].

  2. Wyrastanie ciasta:

    • Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem [02:24].

    • Aby łatwiej rozprowadzić ciasto, zwilż łyżkę wodą i rozprowadź masę po całej foremce [02:38].

    • Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia [02:57].

    • Wyrastanie trwa od 3 do nawet 5 godzin (im cieplej, tym szybciej) [03:00, 03:08].

    • Ważne: Ciasto musi wyrastać w stałej temperaturze (nie w przeciągu) i musi ciut wystawać ponad foremkę [03:13, 03:26].

  3. Pieczenie i studzenie:

    • Wyrośnięty chleb delikatnie posmaruj wodą (nie dociskaj) [03:58, 04:12].

    • Włóż chleb do nagrzanego piekarnika (220°C, grzanie góra-dół) [04:12].

    • Od razu po włożeniu i zamknięciu drzwiczek, zmniejsz temperaturę do 200°C [04:16, 04:22].

    • Piecz przez 45 minut (obserwuj, chleb ma być rumiany) [04:22, 04:32].

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw chleb w środku na 5 minut [04:37, 04:46].

    • Po 5 minutach wyjmij chleb z foremki na kratkę, aby całkowicie wystygł [04:46, 04:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz