niedziela, 16 lipca 2023

Przepis na kociołek - chłopski garnek

Pyszny garnek chłopski

    Już drugi raz w krótkim czasie Aga robiła kociołek. Musze przyznać, że pomysł wyśmienity. Jakiś czas temu zastanawiała się i oglądała żeliwne kociołki z nóżkami do ogniska. Jednak coś spowodowało, że ten kociołek nie został kupiony.

    👉 Jak zrobić kociołek, czyli chłopski garnek❓

    Być może to coś wpłynęło na zrobienie alternatywnej opcji do klasycznego kociołka, czyli potrawy pieczonej w piekarniku... 
    Zapraszamy na przepis na chłopski garnek.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka
  • 1 cebula 
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 7szt pieczarek
  • 1 małe pętko kiełbasy
  • 500g boczku wędzonego parzonego
  • 500g kapusty kiszonej 
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 4 liście laurowe
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • majeranek
  • papryka słodka mielona
  • sól
  • pieprz 
  • 1/2 szkl. wody 
Przygotowanie:

Przepis na kociołek, czyli chłopski garnek (pieczony w piekarniku) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mięsno-warzywnego kociołka (chłopskiego garnka) pieczonego w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie naczynia:

    • Wysmaruj garnek lub naczynie do pieczenia smalcem [01:30].

    • Pokrój wszystkie produkty (warzywa, kiełbasę, boczek) [01:42].

    • Wyłóż dno i boki garnka liśćmi kapusty (największe i najgrubsze liście kładź na dno). Zostaw 2-3 liście na później, do przykrycia dania [01:49, 02:01].

  2. Układanie warstw:

    • Układaj produkty warstwami w garnku [02:21].

    • Zanim położysz kiełbasę i boczek, posyp warzywa przyprawami (pieprz, sól) [03:37].

  3. Dodawanie płynu i przypraw:

    • Wlej wodę [04:35].

    • Dodaj ziele angielskie (parę kulek) i liście laurowe (kilka listków) [04:40].

  4. Pieczenie:

    • Szczelnie przykryj potrawę pozostałymi liśćmi kapusty [04:47].

    • Przykryj garnek pokrywką [05:15].

    • Włóż kociołek do piekarnika nagrzanego do 180°C [05:15, 05:25].

    • Piecz w zależności od grubości pokrojonych kawałków od 1,5 do nawet 2 godzin [05:29].

    • Aby sprawdzić, czy danie jest gotowe, można je odkryć i posmakować [05:38].

  5. Podanie:

    • Po wyjęciu z piekarnika, zdejmij wierzchnie liście kapusty [06:01].

    • Nakładaj kociołek, sięgając aż do spodu, aby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy [06:21].

    • Na wierzchu danie można posypać zieleniną [06:47].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz