środa, 19 lipca 2023

Przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim

Fasolka szparagowa w sosie bolońskim

    Dawno nie jadłem sosu bolońskiego, a właściwie to czegoś z sosem bolońskim. Ponieważ jego główne zastosowanie to sos do spaghetti. 

    👉Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim❓

    Jednak spaghetti można zastąpić i zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim. Oczywiście aby to było smaczne, to trzeba znać sekret, a o tym już będzie w filmie...
    Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • ok. 800g fasolki szparagowej
  • 700g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebula
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na FASOLKĘ szparagową w sosie BOLOŃSKIM - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fasolki szparagowej w sosie bolońskim bez węglowodanów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie fasolki:

  2. Przygotowanie sosu bolońskiego:

    • Rozgrzej patelnię z tłuszczem [01:57].

    • Cebulę pokrój w kosteczkę [02:00, 02:19].

    • Pokrojoną cebulę wrzuć na patelnię i podsmaż do zeszklenia [02:19, 02:31].

    • Dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż straci różowy kolor [02:43, 03:11].

    • Czosnek pokrój w kosteczkę lub przeciśnij przez praskę [02:31, 03:18].

    • Gdy mięso zmieni kolor, dodaj czosnek i podsmażaj przez minutę [03:18, 03:22].

    • Dodaj pomidory z puszki [03:22, 03:30].

    • Wymieszaj [03:30].

    • Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa [03:41, 03:52].

    • Gdy mięso jest prawie gotowe, dodaj przyprawy: bazylię, oregano (nie przesadzaj z ilością, by nie było gorzkie), sól i pieprz [03:52, 04:13].

    • Mieszaj i duś jeszcze przez około 10 minut, aby sos się zredukował [04:13, 04:22].

  3. Łączenie i podanie:

    • Gdy sos się zredukuje, dorzuć do niego ugotowaną fasolkę [04:22, 04:30].

    • Wymieszaj i trzymaj chwilę na ogniu, aby fasolka przeszła aromatami sosu [04:30, 04:41].

    • Wyłącz palnik [04:41].

    • Gotowe danie nałóż na talerz [05:06].

    • Do ozdoby można dodać natkę pietruszki [05:18].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz