Frittata z warzywami
Urozmaicenie, to podstawa w menu naszej kuchni, naszego jadłospisu. Jajka są jednym z najczęściej używanych produktów do zrobienia śniadań, czy też wielu innych potraw, a także deserów.👉Jak zrobić frittatę warzywną❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 100g świeżego szpinaku
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy/oleju
- 120g fety
- 5 jajek
- 40ml słodkiej śmietanki ( użyłam 30%)
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- masło do posmarowania naczynia (naczynie o średnicy 22cm)
Przepis na wyśmienitą frittatę ze szpinakiem - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania frittaty, czyli włoskiego dania z jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bazy warzywnej:
Na patelnię wlej oliwę i podgrzej [01:10].
Cebulę pokrój w kosteczkę [01:28] i wrzuć na patelnię, podsmażając [01:38, 01:49].
Do cebuli dorzuć czosnek i przesmażaj przez chwilę [01:54].
Dodaj szpinak na patelnię i przesmaż go tak, aby stracił surowość i zwiędnął [02:17, 02:29].
Dopraw solą i pieprzem [02:30, 02:43]. Gdy szpinak jest gotowy, wyłącz kuchenkę [02:43].
Przygotowanie masy jajecznej:
Zapiekanie:
Gotową frittatę można jeść na ciepło lub na zimno, ewentualnie z dodatkami warzywnymi [04:46, 05:25].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗










