poniedziałek, 6 grudnia 2021

Ciasteczka dyniowo - korzenne - Przepis na ciasteczka świąteczne


Ciasteczka świąteczne
 
    Jak byłem mały Św, Mikołaj nie czekał, że mu się zostawi ciasteczka i mleko dla renifera! Mikołaj był skromny i niezachłanny, dziś wypija nawet mleko przeznaczone dla Rudolfa i spółki... Stał se strasznym łakomczuchem i czeka tylko na ciasteczka... Dlatego trzeba przygotować takie ciasteczka na mikołajki i święta. 
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 140g masła
  • 100g puree z dyni
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl mąki (szklanka o pojemności 250ml)
  • 1/3 szkl. ksylitolu lub innego słodzidła
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • puder z ksylitolu lub zwykły cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
    W jednej misce połączyć mąkę, proszek, sodę i przyprawę do piernika. W drugiej misce utrzeć ksylitol z masłem. Następnie dodać puree z dyni, śmietanę i wymieszać. Połączyć mokre i suche składniki w jednolitą całość i włożyć do lodówki na 3 godziny, aby ciasto porządnie się schłodziło (będzie łatwiej formować ciasteczka). 
   Po schłodzeniu odrywamy kawałek ciasta i formujemy kulkę (wielkości sporego orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy, jedną stronę maczamy w pudrze i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciastka będą rosły).  Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 15 minut, aż uzyskają odpowiednio popękaną strukturę. 
   Po upieczeniu ciastka zostawiamy do całkowitego wystudzenia (gorące są bardzo miękkie i mogą się połamać) i dopiero zdejmujemy z blachy.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz