Karkówka, to chyba jedna z najczęściej grillowanych potraw -Top 10, o ile się jeszcze komuś nie znudziły kiełbaski z grilla lub kaszanka.
Karkówka, to oczywiście wieprzowina i mówi się, że to najbardziej
aromatyczna część prosiaka. Cała sztuka związana z grillowaniem lub
pieczeniem karkówki polega na tym, by wyciągnąć tą soczystość i aromat
dzięki odpowiednim przyprawom.
Link do filmu z przepisem:
158 - Przepis na grillowaną karkówkę - Smaczna, soczysta i aromatyczna - Niebo w gębie -Top 10
Składniki:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ok. 1cm. Z podanych przypraw, oliwy, musztardy robimy marynatę - wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli marynata jest zbyt gęsta, to można dodać jeszcze z łyżkę oliwy.
Składniki:
- 1 kg karkówki lub więcej
- 2 łyżki musztardy dowolnej
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (słodkiej lub ostrej w zależności, czy lubimy łagodny lub ostry smak)
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ok. 1cm. Z podanych przypraw, oliwy, musztardy robimy marynatę - wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli marynata jest zbyt gęsta, to można dodać jeszcze z łyżkę oliwy.
Przygotowujemy pojemnik z pokrywką. W pojemniku układamy plastry karkówki, które smarujemy marynatą z obydwu stron. Tak postępujemy z każdym plastrem, aż do skończenia mięsa. Zamykamy szczelnie pojemnik i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, to wystarczy mięso przygotować rano i w porze obiadowej będzie gotowe (czyli zostawiamy tak na 5-6 godzin).
Zamarynowane mięso pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Należy co jakiś czas obracać, aby równomiernie się zgrillowało. Grillujemy na wolnym ogniu, lub średniej mocy palnika.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz