sobota, 5 czerwca 2021

Karkówka z grilla - Przepis na obiad

Karkówka z grilla przepis na imprezę.


     Karkówka, to chyba jedna z najczęściej grillowanych potraw -Top 10, o ile się jeszcze komuś nie znudziły kiełbaski z grilla lub kaszanka. 
     Karkówka, to oczywiście wieprzowina i mówi się, że to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Cała sztuka związana z grillowaniem lub pieczeniem karkówki polega na tym, by wyciągnąć tą soczystość i aromat dzięki odpowiednim przyprawom.
 


Link do filmu z przepisem:
158 - Przepis na grillowaną karkówkę - Smaczna, soczysta i aromatyczna - Niebo w gębie -Top 10



Składniki:
  • 1 kg karkówki lub więcej
  • 2 łyżki musztardy dowolnej
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (słodkiej lub ostrej w zależności, czy lubimy łagodny lub ostry smak)
Przygotowanie:
    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ok. 1cm. Z podanych przypraw, oliwy, musztardy robimy marynatę - wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli marynata jest zbyt gęsta, to można dodać jeszcze z łyżkę oliwy.
   Przygotowujemy pojemnik z pokrywką. W pojemniku układamy plastry karkówki, które smarujemy marynatą z obydwu stron. Tak postępujemy z każdym plastrem, aż do skończenia mięsa. Zamykamy szczelnie pojemnik i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, to wystarczy mięso przygotować rano i w porze obiadowej będzie gotowe (czyli zostawiamy tak na 5-6 godzin).
   Zamarynowane mięso pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Należy co jakiś czas obracać, aby równomiernie się zgrillowało. Grillujemy na wolnym ogniu, lub średniej mocy palnika.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz