piątek, 6 kwietnia 2018

Pasztet gryczany z pieczarkami

     Często zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia...
     Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami... Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami, chociaż organizm ludzki nie jest przystosowany do trawienia tych dwóch grup produktów podczas jednego posiłku... chyba, że dokonamy kroku w przód w ewolucji i wyrośnie nam drugi żołądek... Jeden będzie trawił białka, drugi będzie trawił węglowodany...😁 Póki mamy jeden żołądek nadal będę twierdził, że:

Jesteśmy skazani na dietę rozdzielną... ❗

Ok! to teraz podzielę się z Wami tą informacją. Odpowiedzią na pytanie: Dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami❓ Odpowiedź jest prosta! Bo kucharze stwierdzili, że:
Ładniej wygląda to na talerzu... ❗

Składniki:
  • 250g kaszy gryczanej
  • 200g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże łyżki mąki gryczanej
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 4 łyżki oleju lub oliwy plus dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek

Przygotowanie:
     Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy.
     Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Ugotowane warzywa blendujemy, dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy, dokładamy pieczarki z cebulką, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawy (paprykę, oregano, sól, pieprz), mąkę, olej i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
      Masa jest dosyć luźna i taka ma być (gdyby się okazało, że jest bardzo rzadka to dodać jeszcze jedną łyżkę mąki). Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-55 minut (góra-dół), aż skórka będzie mocno przypieczona.

      Praktyczna rada: Jeśli pieczemy pasztet w samej foremce to aby wyjąć należy zaczekać aby dobrze wystygł, wystarczy wtedy dookoła foremki objechać nożem i przełożyć na deskę. Pasztet ładnie się kroi jeśli będzie stał w lodówce.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz