sobota, 7 września 2024

Przepis na domowy ajvar

Ajvar

 
     Podróżując po świecie, lubię próbować potrawy lokalnej,, oryginalnej kuchni. Przy okazji różnych dań, pojawiają się też różne dodatki. Przy okazji Chorwackich cevapcici, które stały się moim przysmakiem, pojawił się też ajvar. 
 

     👉Jak zrobić domowy ajvar❓


     Oczywiście po prawie każdym sezonie w Chorwacji jechał do domu ajvar w słoiczku, ale na jak krótko starczał... Można przecież taki ajvar zrobić.
 
     Zapraszamy na przepis na ajvar z papryki.
 
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • 1kg papryki
  • 1 bakłażan (300g)
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 5 łyżek oliwy/oleju
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego 
  • sól
  • pieprz 
  • ewentualnie papryczka chili 
Przygotowanie:

Przepis na ajvar (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ajvaru, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw do pieczenia [01:00:50]: Paprykę należy dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Oczyszczoną paprykę ułóż na papierze do pieczenia skórką do góry. Cebulę pokrój na ćwiartki i również ułóż na tacy. Dodaj także bakłażana.

  • Pieczenie warzyw [02:50:47]: Przygotowane warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Jeśli piekarnik ma funkcję grilla, użyj jej, w przeciwnym razie włącz termoobieg. Piecz przez około 25 minut, aż skórka papryki będzie lekko przypalona, czyli prawie czarna.

  • Parowanie warzyw [03:18:16]: Upieczone warzywa (oprócz cebuli) przełóż do garnka, który można szczelnie zamknąć. Przykryj i pozostaw na pół godziny. Dzięki temu warzywa zaparują, co ułatwi zdjęcie skórki z papryki i bakłażana.

  • Obieranie i blendowanie [04:23:43]: Po pół godzinie zdejmij skórkę z papryki i bakłażana. Do obranych warzyw dodaj ząbki czosnku i zblenduj. Ważne jest, aby nie blendować na całkowicie gładką masę – powinny pozostać małe kawałeczki.

  • Smażenie ajvaru [06:33:04]: Rozgrzej kilka łyżek oliwy lub oleju na patelni, a następnie przełóż zmiksowane warzywa. Smaż przez około 20 minut lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać gęstszy ajvar. Jeśli preferujesz pikantny ajvar, możesz dodać papryczki chili. Co jakiś czas mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.

  • Doprawianie i duszenie [07:28:44]: Dopraw ajvar pieprzem i solą. Dodaj ocet jabłkowy, dopasowując jego ilość do własnego smaku. Duś jeszcze przez 5 minut.

  • Przechowywanie [08:01:21]: Gotowy ajvar możesz przełożyć do słoiczków. Jeśli planujesz przechowywać go na zimę, należy go zapasteryzować przez 10 minut. Pamiętaj, że im dłużej będziesz dusić ajvar, tym będzie gęstszy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 28 sierpnia 2024

Przepis na syrop z mięty

Syrop z mięty

     Syrop z mięty, to kolejny wynalazek Agnieszki. Na pewno w zimę się przyda. Wam też polecam zrobić syrop z mięty.😀

     👉Jak zrobić syrop z mięty ❓


 
     Syrop z mięty można potraktować jako przetwory na zimę i zapakować do słoiczków lub butelek.
 
     Zapraszamy na przepis na syrop z mięty.
 
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 
 




Składniki:

  • 120g mięty, można więcej (listki z łodygami)
  • 250g cukru lub więcej 
  • 1 litr wody 
  • sok z dużej cytryny
Przygotowanie:
 

Przepis na syrop miętowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania syropu miętowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięty: Miętę należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku [01:12].

  2. Gotowanie naparu: Do mięty w garnku wlewa się wodę [02:03]. Całość przykrywa się i doprowadza do zagotowania [02:08]. Po zagotowaniu gotuje się na wolnym ogniu przez 5 minut [02:16], a następnie wyłącza i pozostawia do całkowitego wystudzenia [02:28].

  3. Cedzenie naparu: Wystudzony napar z mięty przecedza się przez gęste sitko lub gazę, zwłaszcza jeśli używano kwitnącej mięty [02:43]. Należy również dokładnie wycisnąć płyn z listków i gałązek [03:08].

  4. Przygotowanie syropu: Do przecedzonego naparu dodaje się cukier [03:27] i doprowadza do zagotowania, gotując chwilę, aby cukier się rozpuścił [03:27].

  5. Dodanie soku z cytryny: Z cytryny wyciska się sok [03:55] i dodaje do gotującego się syropu [04:18]. Jeśli chcemy pozbyć się drobinek z cytryny, można przecedzić syrop przez sitko [04:22]. Całość ponownie doprowadza się do zagotowania [04:22].

  6. Przelewanie do słoików: Gorący syrop przelewa się do wyparzonych i umytych słoików lub butelek [04:35]. Brzegi słoików należy wytrzeć, jeśli zostały zalane [05:13]. Słoiki zakręca się suchą pokrywką [05:25] i odwraca do góry dnem [05:25].

Syrop miętowy można wykorzystać między innymi do herbaty, drinków, nasączania biszkoptów oraz do przygotowania lemoniady [05:43].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 25 sierpnia 2024

Przepis na schab duszony z pomidorami i mozzarellą

Schab duszony z pomidorami i mozzarellą

     Jeśli znudziły się Wam kotlety schabowe, albo potrzebujecie tylko urozmaicenia, to ten przepis jest idealny.

     👉Jak zrobić schab duszony z pomidorami i mozzarellą❓


     Cebulka i pomidory to fantastyczne i proste warzywa, które idealnie pasują do schabu, a na koniec jeszcze dodatek mozzarelli, by obiad był bardziej keto.
 
     Zapraszamy na przepis na schab duszony z cebulą, pomidorami i mozzarellą.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 




Składniki:

  • 7 plastrów schabu (grubość ok. 1cm)
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 duża cebula 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 2-3 łyżki mąki łubinowej 
  • sól 
  • pieprz 
  • 3-4 łyżki tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na schab w sosie pomidorowym z mozzarellą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania schabu w sosie pomidorowym z mozzarellą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku, plastry schabu są krojone [00:54] i pieprzone z każdej strony [00:56].

  2. Następnie, każdy plaster schabu obtacza się w mące łubinowej [01:41] i obsmaża na rozgrzanym tłuszczu [01:52] aż do uzyskania złotego koloru [01:48].

  3. Po podsmażeniu schabu [03:21], cebulę kroi się w kostkę [03:58] i podsmaża na pozostałym po smażeniu schabu tłuszczu [04:13] aż do zeszklenia [04:24].

  4. Czosnek kroi się w kostkę lub plasterki [04:32], dorzuca do cebuli [04:51] i smaży przez minutę [04:58].

  5. Następnie dodaje się pomidory z puszki [05:03], miesza [05:08], przykrywa i dusi przez 10 minut [05:15].

  6. Po tym czasie potrawę doprawia się delikatnie pieprzem [05:28], miesza [05:32] i układa na niej podsmażony schab [05:54].

  7. Całość ponownie przykrywa się i dusi przez 15 minut [05:57].

  8. W międzyczasie mozzarellę kroi się w plasterki [06:28] i układa na każdym plastrze schabu [06:32].

  9. Przykrywa się i dusi do momentu, aż mozzarella delikatnie się rozpuści [07:05].

  10. Na koniec, gotowe danie posypuje się szczypiorkiem [07:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 22 sierpnia 2024

Przepis na masło morelowe

Masło morelowe

     Musze przyznać, że masło morelowe mnie zaskoczyło. Być może dlatego, że Agnieszka dodała cytrynę, którą da się wychwycić, podkręca smak i nie powoduje że masło jest zbyt słodkie.

     👉Jak zrobić masło morelowe❓


 
     Garnek, blender, nóż, łyżka i masło można zrobić wkładając niewiele pracy.
 
     Zapraszamy na przepis na masło morelowe z cytrynką.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 
 




Składniki:

  • 600g wypestkowanych moreli
  • 70-80g erytrytolu lub cukru (można więcej)
  • sok z połowy małej cytryny 
  • 180g masła 
Przygotowanie:
 

Przepis na masło morelowe (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania masła morelowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie moreli [01:28]: Należy umyć morele, a następnie usunąć z nich pestki.

  • Rozpuszczenie masła [01:34]: Do rondelka wrzucić masło i je roztopić.

  • Dodanie moreli do masła [01:44]: Pokroić morele na mniejsze kawałki i dodać je do garnka z rozpuszczonym masłem.

  • Gotowanie moreli z erytrytolem/cukrem [02:29]: Dodać erytrytol lub cukier do smaku. Ilość jest dowolna i zależy od kwasowości moreli. Gotować, aż morele się rozpadną, od czasu do czasu mieszając.

  • Miksowanie moreli [03:03]: Większość moreli powinna się rozpaść, a te, które tego nie zrobiły, należy potraktować blenderem, aby masa była bardzo gładka.

  • Dodanie soku z cytryny [03:12]: Wyciśnij sok z połowy małej cytryny i dodaj do moreli.

  • Ponowne miksowanie [03:40]: Wyłącz kuchenkę i ponownie zmiksuj całość.

  • Przelewanie do słoiczka [03:53]: Gorące masło przelać do słoiczka.

  • Chłodzenie i przechowywanie [04:13]: Zamknięty słoiczek pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki. Wtedy masło zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. W lodówce zamknięte masło może stać do 2 tygodni, a jeśli jest w miseczce, należy je zużyć w ciągu kilku dni.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 20 sierpnia 2024

Przepis na surówkę z ogórka i kapusty pekińskiej

Surówka z ogórka i kapusty pekińskiej

 
     Surówka na grilla lub surówka obiadowa pasuje do każdej okazji dla domowników, lub jak przyjdą goście.

     👉Jak zrobić surówkę z ogórków i kapusty pekińskiej❓


     Surówką również można zacząć grill i jak to robią Francuzi zacząć imprezę - biesiadę od warzyw, czyli np. od surówek i dziś taka propozycja.
 
     Zapraszamy na przepis na surówkę z ogórków i kapusty pekińskiej.
 
     Mariusz i Agnieszka
 




Składniki:

  • 1/3 lub 1/2 główki kapusty pekińskiej 
  • 3 ogórki zielone
  • mały pęczek koperku 
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
Przygotowanie:

Przepis na surówkę z ogórków i kapusty pekińskiej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania surówki z ogórków i kapusty pekińskiej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku należy umyć i pokroić ogórki w półplasterki, a kapustę pekińską drobno poszatkować [01:03:13].

  2. Następnie drobno posiekać koperek [01:49:10].

  3. Po przygotowaniu warzyw i koperku, należy dodać pieprz, sól, majonez oraz śmietanę lub gęsty jogurt [02:43:40].

  4. Na koniec całość dokładnie wymieszać [02:53:23].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sypane ciasto ze śliwkami

Ciasto sypane ze śliwkami

    Od podstawówki interesowała mnie kuchnia i ściągałem przepisy do domu od znajomych, np. wracając od kolegów z imienin lub urodzin. Potrafiłem spędzić część imprezy w kuchni rozmawiając i dopytując się mamy kolegi jak coś zrobiła.


     👉Jak zrobić ciasto sypane ze śliwkami❓

     Nigdy jednak nie zrobiłem ciasta, ani nie upiekłem nawet najmniejszego ciasteczka. Męską rzeczą u mnie w domu było robienie tortu. Torty zawsze robił tata. Jeśli Wy nie jesteście takimi ignorantami ciast jak ja, lub chcecie zacząć przygodę z pieczeniem ciast to ten przepis jest dla Was idealny. Podejrzewam, że sam bym dał radę zrobić ciasto sypane ze śliwkami.
 
     Zapraszamy na przepis na ciasto sypane ze śliwkami.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 




Składniki na tortownicę 20cm:

  • 700g śliwek
  • 150g mąki 
  • 150g erytrytolu lub innego słodzika 
  • 180g kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1-2 łyżeczki cynamonu 
  • 150g masła 
Przygotowanie:

Przepis na ciasto ze śliwkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ciasta ze śliwkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku umyj i wydryluj śliwki [01:03].

  2. Następnie wymieszaj ze sobą suche składniki [01:07].

  3. Po dokładnym wymieszaniu, podziel je na trzy części [01:33].

  4. Natłuść tortownicę o średnicy 20 cm masłem i wysyp na dno jedną część suchych składników [02:39].

  5. Na suchą warstwę ułóż śliwki skórką do spodu, układając je ciasno [03:09].

  6. Posyp śliwki cynamonem [03:43].

  7. Przykryj śliwki drugą częścią suchych składników [03:51].

  8. Powtórz warstwę ze śliwkami i cynamonem [03:58].

  9. Na wierzch zetrzyj zimne masło, najlepiej lekko zmrożone [04:22].

  10. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół) i piecz przez godzinę [05:03]. Pamiętaj, aby pod tortownicę włożyć coś do piekarnika, aby zapobiec zabrudzeniu w razie wycieku [05:15].

  11. Po upieczeniu poczekaj, aż ciasto przestygnie [05:36].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 16 sierpnia 2024

Prażone pestki słonecznika

 Prażone pestki słonecznika

 
    W tym filmie będzie po 1 przepis na prażone pestki słonecznika, a po 2 wydłubaliśmy niczym pestki ze słonecznika przepisy z naszego kanału w których Agnieszka używał.
 

 👉Jak zrobić prażone pestki słonecznika❓ 

 
To pokaże Amelka i w przebitkach Agnieszka.
 
 Zapraszamy na przepis na prażone pestki słonecznika 
 
Zapraszamy na pomysł u z prażonymi pestkami słonecznika 
 
Mariusz i Amelka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 📌  Pestki słonecznika
  •  Inne gadżety 
  •  📌 Łyżka 
  • 📌  Miska 
  • 📌  Patelnia

Przygotowanie:
 
 1. Wrzuć pestki słonecznika na patelnię
 2. Rozgrzej patelnię i mieszaj pestki
 3. Jak się pestki zarumienią zdejmij je z patelni
 4. Zjedz pestki słonecznika same albo dodaj je do dania


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 14 sierpnia 2024

Przepis na sałatkę z mieloną wołowiną

Sałatka z mieloną wołowiną

     Wołowina nie jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Większość osób z wołowiną ma do czynienia, zamawiając tatar lub burgera wołowego.

     👉Jak zrobić sałatkę z mieloną wołowiną❓

     Jak zrobić sałatkę, to tłumaczy Agnieszka w filmie. Natomiast sztuką jest przyrządzenie mięsa tak by ta sałatka smakiem przypominała burgera i osobiście muszę stwierdzić, że Agnieszce idealnie udało się odwzorować smak Whoppera, czyli mojego ulubionego burgera, którego na szczęście nie ma w naszym mieście, bo pewnie bym tam częściej wpadał. Natomiast teraz mamy sałatkę zgodną z dietą rozdzielną i ma smak burgera. IDEALNY pomysł na sałatkę o smaku burgera.
 
     Zapraszamy na przepis na sałatkę z mieloną wołowiną.
 
     Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 400g mielonej wołowiny 
  • 250g pomidorów koktajlowych 
  • 170g sera cheddar 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 mała główka sałaty lodowej 
  • 4 ogórki kiszone 
  • 4 łyżki jogurtu greckiego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z mieloną wołowiną (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z mieloną wołowiną, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie wołowiny [00:54]: Na suchej patelni podsmaż mieloną wołowinę, często mieszając, aż będzie gotowa. Następnie odstaw ją do przestudzenia.

  2. Przygotowanie warzyw [01:38]: Zetrzyj ser cheddar na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki, takie jak ogórki, cebulę i pomidory, pokrój w kostkę. Sałatę porwij palcami.

  3. Przygotowanie sosu [03:15]: Wymieszaj majonez, musztardę francuską i jogurt grecki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

  4. Łączenie składników [03:52]: Przestudzoną wołowinę dodaj do przygotowanych warzyw. Wlej sos i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Podanie [04:41]: Sałatkę przełóż do miseczki. Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu.

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na bruschette


Bruschetta

     Nigdy nie znudziły mi się kanapki z pomidorem. Jestem jednak za tym by urozmaicać wersję. Nie tylko dodając szczypior, cebule, czy majonez, a także by zrobić kompletnie inaczej.

     👉Jak zrobić bruschettę❓


 
     Inaczej czyli jak? Można skorzystać z kuchni włoskiej i zrobić pyszną bruschettę. Albo mówiąc po polsku jak zrobić pyszną kanapkę?
 
     Zapraszamy na przepis na bruschettę.
 
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 



Składniki:

  • bagietka lub inne pieczywo pszenne (ilość dowolna)
  • pomidory malinowe lub inne o słodkawym smaku
  • świeże liście bazylii 
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa z oliwek 
  • ząbek czosnek 
Przygotowanie:

Przepis na bruschettę (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bruschetty, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Krojenie bagietki Bagietkę należy pokroić pod skosem na kromki o grubości około 1 cm [01:09].

  • Przygotowanie grzanek Kromki bagietki ułóż na blaszce, polej oliwą [01:58] i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 7 minut, lub dłużej, obserwując, by się nie spaliły [02:18].

  • Przygotowanie farszu pomidorowego Drobno posiekaj bazylię i przełóż ją do miseczki [03:10]. Pomidory pokrój w kostkę [03:28]. Do pokrojonych pomidorów dodaj oliwę, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj [04:16].

  • Przygotowanie grzanek z czosnkiem Wyciągnij grzanki z piekarnika [05:10]. Każdą kromkę natrzyj ząbkiem czosnku [05:18].

  • Nakładanie farszu i dekorowanie Na każdą kromkę nałóż przygotowane pomidory [06:00]. Bruschettę można udekorować świeżą bazylią [06:44].

  • Podawanie Gotową bruschettę podawaj od razu po przyrządzeniu, aby pieczywo nie nasiąkło sokiem z pomidorów [07:20].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 8 sierpnia 2024

Przepis na syrop z jeżyn

Syrop z jeżyn

     Syrop z jeżyn można zrobić na 2 sposoby, albo tak jak robi go Agnieszka, albo z toną cukru jak moja babcia.

     👉Jak zrobić syrop z jeżyn❓


     Każda metoda zrobienia syropu ma swoje plusy i minusy, a do Was należy decyzja, którą formę wybierzecie, a może zrobicie na 2 sposoby i taki i taki.
 
     Zapraszamy na przepis na syrop z jeżyn.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 
 




Składniki:

  • 3kg jeżyn 
  • 750ml wody
  • 1,2kg cukru (można więcej od 0,4kg do 0,6kg na kilogram owoców)
Przygotowanie:

Przepis na syrop jeżynowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania syropu jeżynowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie jeżyn Jeżyny należy wypłukać i osuszyć na durszlaku [01:07].

  2. Gotowanie jeżyn Przełóż jeżyny do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce lekko się rozpadną. Pamiętaj o mieszaniu [01:29].

  3. Oddzielanie soku Odcedź sok od owoców, używając gęstego sitka. Jeśli chcesz uzyskać sok bez żadnych cząstek owoców, możesz go dodatkowo przecedzić przez gazę [02:26].

  4. Dodanie cukru Do soku dodaj cukier. Na każdy kilogram owoców użyj od 0,4 do 0,6 kg cukru [03:04].

  5. Gotowanie syropu Gotuj syrop przez 15 minut od momentu zagotowania [03:38].

  6. Pasteryzacja Gorący syrop przelej do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Upewnij się, że brzegi słoików są czyste i suche, a następnie szczelnie zakręć wyparzonymi pokrywkami [03:44].

  7. Przechowywanie Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przenieś je w ciemne i chłodne miejsce [05:50].

Gotowy syrop jeżynowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, deserów, a nawet piwa [05:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 7 sierpnia 2024

Przepis na schab pieczony z cukinią

Schab pieczony z cukinią

    Agnieszka wie, że ja nie jestem fanem wieprzowiny, więc wymyśla nowe potrawy bym zjadł jak nie z głodu to z ciekawości...

     👉Jak zrobić schab pieczony z cukinią❓


     Schab pieczony ma o połowę mniej kcal niż kotlet schabowy, więc to już zachęci do zrobienia takiego obiadu wiele osób, które liczą kalorie lub przynajmniej je ograniczają.
 
     Zapraszamy na przepis na schab pieczony w plastrach.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 




Składniki:

  • 750g schabu
  • ok. 1,5kg cukinii
  • 300g gęstej śmietany 18%
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 140g przecieru pomidorowego 
  • 250g sera żółtego (u mnie gouda)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub garstka świeżych liści bazylii 
  • papryka słodka 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pieczony schab z cukinią (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonego schabu z cukinią, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [00:54]: Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Następnie delikatnie ją posól i odstaw na 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie mocno odciśnij z niej wodę [03:58].

  • Przygotowanie schabu [01:46]: Pokrój schab w plastry o grubości około centymetra. Delikatnie rozbij tłuczkiem, ale nie tak cienko jak na kotlety schabowe. Każdy plaster posól, popieprz i posyp słodką papryką z obu stron [02:09].

  • Układanie w naczyniu [03:23]: Naczynie, w którym będziesz piec schab, wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż w nim przygotowane plastry schabu [03:23].

  • Przygotowanie dodatków [04:39]: Pokrój cebulę w drobną kostkę. Czosnek również pokrój w kostkę lub przeciśnij przez praskę [05:11]. Bazylię posiekaj drobniutko (jeśli używasz świeżej) [05:36].

  • Mieszanie składników z cukinią [06:02]: Do odciśniętej cukinii dodaj przecier pomidorowy, gęstą kwaśną śmietanę 18%, pokrojoną cebulę, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj całość [06:02].

  • Wykładanie cukinii na schab [06:32]: Tak przygotowaną masę z cukinii wyłóż równomiernie na plastry schabu ułożone w naczyniu [06:32].

  • Pieczenie [07:08]: Przykryj naczynie papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 50 minut.

  • Dodanie sera [07:22]: Po 50 minutach zdejmij papier z góry, rozłóż na wierzchu żółty ser i zapiekaj przez kolejne 15-20 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni [07:22].

Schab pieczony z cukinią jest gotowy do podania [08:35].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 6 sierpnia 2024

Przepis na ogórki z curry

Ogórki w curry

 
     Nie wszyscy robią przetwory na zimę. Jeśli ktoś mieszka w bloku i nie ma piwnicy, lub garażu to małe szanse. Ja też mieszkałem w bloku, w Warszawie, mieliśmy garaż i piwnicę i co? Też nie robiliśmy w domu przetworów...

     👉Jak zrobić ogórki z curry na zimę❓

     To trochę nie do końca, nacisk trzeba położyć na słowie "w domu". Co do robienia przetworów była u nas tradycja. Ta tradycja to weekend lub wakacje u babci. Wszystkie przetwory robiliśmy u babci, często nawet w ogrodzie. Mama, babcia, dziadek, tata a na końcu ja... pamiętam jak próbowałem, a potem ubijałem kapustę w beczce...

     👉Jak zrobić ogórki w curry❓

 
     Ogórków carry nie robiliśmy, były różne inne przepisy, a ten przepis pochodzi od rodziny Agnieszki i jest na prawdę rewelacyjny, tzn. ogórki są rewelacyjne, pyszne i w ogóle...
 
     Zapraszamy na przepis na ogórki w curry.
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 

 

Składniki:
  • 2kg ogórków 
  • 1l wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 3 płaskie łyżki curry
  • 4 słoiki 0,8 lub 0,9 litra
Na każdy słoik
:
  • pół łyżeczki gorczycy 
  • 5 ziaren czarnego pieprzu 
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 grube plastry cebuli 

 

Przygotowanie:

Przepis na ogórki w zalewie curry (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ogórków w zalewie curry na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ogórków [01:23]:

    • Ogórki należy dokładnie umyć.

    • Odciąć końce.

    • Pokroić je na cztery części, w zależności od preferowanej grubości słupków.

  2. Przygotowanie słoików i przypraw [02:06]:

    • Słoiki należy wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć, to samo dotyczy przykrywek.

    • Do każdego słoika wsypać przyprawy: ziele angielskie [02:28], czarny pieprz w kulkach [02:45] oraz gorczycę [02:55] i po jednym liściu laurowym [02:55].

  3. Wkładanie ogórków i cebuli do słoików [03:00]:

    • Do tak przygotowanych słoików wkładać pokrojone ogórki, dokładnie je upychając [03:00].

    • Cebulę pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ogórków [03:48].

  4. Przygotowanie zalewy [04:11]:

    • Do wody wsypać sól, cukier i przyprawę curry [04:23].

    • Włączyć grzanie i doprowadzić do zagotowania, mieszając, aby cukier się rozpuścił [04:47].

    • Gdy woda się zagotuje, wlać ocet [05:07].

    • Sprawdzić, czy się gotuje i wyłączyć grzanie [05:20].

  5. Zalewanie i zakręcanie słoików [05:24]:

    • Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach [05:24].

    • Wytrzeć brzegi słoików do sucha i szczelnie zakręcić suchą pokrywką [05:57].

  6. Pasteryzacja [06:19]:

    • Na dno garnka włożyć ściereczkę.

    • Włożyć słoiki tak, aby się nie stykały [06:27].

    • Wlać ciepłą wodę do 2/3 wysokości słoika (woda musi być ciepła, ponieważ słoiki są ciepłe po zalaniu gorącą zalewą) [06:39].

    • Włączyć grzanie i od momentu zagotowania wody pasteryzować przez 10 minut [07:07].

  7. Zakończenie [07:12]:

    • Po pasteryzacji wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem.

    • Dopiero po całkowitym wystudzeniu wynieść do piwnicy [07:28].

Ogóreczki są gotowe do spożycia już po trzech dniach [07:41].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗