wtorek, 6 sierpnia 2024

Przepis na ogórki z curry

Ogórki w curry

 
     Nie wszyscy robią przetwory na zimę. Jeśli ktoś mieszka w bloku i nie ma piwnicy, lub garażu to małe szanse. Ja też mieszkałem w bloku, w Warszawie, mieliśmy garaż i piwnicę i co? Też nie robiliśmy w domu przetworów...

     👉Jak zrobić ogórki z curry na zimę❓

     To trochę nie do końca, nacisk trzeba położyć na słowie "w domu". Co do robienia przetworów była u nas tradycja. Ta tradycja to weekend lub wakacje u babci. Wszystkie przetwory robiliśmy u babci, często nawet w ogrodzie. Mama, babcia, dziadek, tata a na końcu ja... pamiętam jak próbowałem, a potem ubijałem kapustę w beczce...

     👉Jak zrobić ogórki w curry❓

 
     Ogórków carry nie robiliśmy, były różne inne przepisy, a ten przepis pochodzi od rodziny Agnieszki i jest na prawdę rewelacyjny, tzn. ogórki są rewelacyjne, pyszne i w ogóle...
 
     Zapraszamy na przepis na ogórki w curry.
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 

 

Składniki:
  • 2kg ogórków 
  • 1l wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 3 płaskie łyżki curry
  • 4 słoiki 0,8 lub 0,9 litra
Na każdy słoik
:
  • pół łyżeczki gorczycy 
  • 5 ziaren czarnego pieprzu 
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 grube plastry cebuli 

 

Przygotowanie:

Przepis na ogórki w zalewie curry (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ogórków w zalewie curry na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ogórków [01:23]:

    • Ogórki należy dokładnie umyć.

    • Odciąć końce.

    • Pokroić je na cztery części, w zależności od preferowanej grubości słupków.

  2. Przygotowanie słoików i przypraw [02:06]:

    • Słoiki należy wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć, to samo dotyczy przykrywek.

    • Do każdego słoika wsypać przyprawy: ziele angielskie [02:28], czarny pieprz w kulkach [02:45] oraz gorczycę [02:55] i po jednym liściu laurowym [02:55].

  3. Wkładanie ogórków i cebuli do słoików [03:00]:

    • Do tak przygotowanych słoików wkładać pokrojone ogórki, dokładnie je upychając [03:00].

    • Cebulę pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ogórków [03:48].

  4. Przygotowanie zalewy [04:11]:

    • Do wody wsypać sól, cukier i przyprawę curry [04:23].

    • Włączyć grzanie i doprowadzić do zagotowania, mieszając, aby cukier się rozpuścił [04:47].

    • Gdy woda się zagotuje, wlać ocet [05:07].

    • Sprawdzić, czy się gotuje i wyłączyć grzanie [05:20].

  5. Zalewanie i zakręcanie słoików [05:24]:

    • Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach [05:24].

    • Wytrzeć brzegi słoików do sucha i szczelnie zakręcić suchą pokrywką [05:57].

  6. Pasteryzacja [06:19]:

    • Na dno garnka włożyć ściereczkę.

    • Włożyć słoiki tak, aby się nie stykały [06:27].

    • Wlać ciepłą wodę do 2/3 wysokości słoika (woda musi być ciepła, ponieważ słoiki są ciepłe po zalaniu gorącą zalewą) [06:39].

    • Włączyć grzanie i od momentu zagotowania wody pasteryzować przez 10 minut [07:07].

  7. Zakończenie [07:12]:

    • Po pasteryzacji wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem.

    • Dopiero po całkowitym wystudzeniu wynieść do piwnicy [07:28].

Ogóreczki są gotowe do spożycia już po trzech dniach [07:41].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz