sobota, 7 września 2024

Przepis na domowy ajvar

Ajvar

 
     Podróżując po świecie, lubię próbować potrawy lokalnej,, oryginalnej kuchni. Przy okazji różnych dań, pojawiają się też różne dodatki. Przy okazji Chorwackich cevapcici, które stały się moim przysmakiem, pojawił się też ajvar. 
 

     👉Jak zrobić domowy ajvar❓


     Oczywiście po prawie każdym sezonie w Chorwacji jechał do domu ajvar w słoiczku, ale na jak krótko starczał... Można przecież taki ajvar zrobić.
 
     Zapraszamy na przepis na ajvar z papryki.
 
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • 1kg papryki
  • 1 bakłażan (300g)
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 5 łyżek oliwy/oleju
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego 
  • sól
  • pieprz 
  • ewentualnie papryczka chili 
Przygotowanie:

Przepis na ajvar (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ajvaru, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw do pieczenia [01:00:50]: Paprykę należy dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Oczyszczoną paprykę ułóż na papierze do pieczenia skórką do góry. Cebulę pokrój na ćwiartki i również ułóż na tacy. Dodaj także bakłażana.

  • Pieczenie warzyw [02:50:47]: Przygotowane warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Jeśli piekarnik ma funkcję grilla, użyj jej, w przeciwnym razie włącz termoobieg. Piecz przez około 25 minut, aż skórka papryki będzie lekko przypalona, czyli prawie czarna.

  • Parowanie warzyw [03:18:16]: Upieczone warzywa (oprócz cebuli) przełóż do garnka, który można szczelnie zamknąć. Przykryj i pozostaw na pół godziny. Dzięki temu warzywa zaparują, co ułatwi zdjęcie skórki z papryki i bakłażana.

  • Obieranie i blendowanie [04:23:43]: Po pół godzinie zdejmij skórkę z papryki i bakłażana. Do obranych warzyw dodaj ząbki czosnku i zblenduj. Ważne jest, aby nie blendować na całkowicie gładką masę – powinny pozostać małe kawałeczki.

  • Smażenie ajvaru [06:33:04]: Rozgrzej kilka łyżek oliwy lub oleju na patelni, a następnie przełóż zmiksowane warzywa. Smaż przez około 20 minut lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać gęstszy ajvar. Jeśli preferujesz pikantny ajvar, możesz dodać papryczki chili. Co jakiś czas mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.

  • Doprawianie i duszenie [07:28:44]: Dopraw ajvar pieprzem i solą. Dodaj ocet jabłkowy, dopasowując jego ilość do własnego smaku. Duś jeszcze przez 5 minut.

  • Przechowywanie [08:01:21]: Gotowy ajvar możesz przełożyć do słoiczków. Jeśli planujesz przechowywać go na zimę, należy go zapasteryzować przez 10 minut. Pamiętaj, że im dłużej będziesz dusić ajvar, tym będzie gęstszy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz