Chleb Low Carb
👉Jak zrobić keto chleb z mąki łubinowej❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 400g jogurtu greckiego
- 4 jajka (L)
- 25g oliwy lub roztopionego masła
- 30g łuski babki jajowatej
- 45g mąki łubinowej
- 30g mąki kokosowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Przepis na chlebek niskowęglowodanowy (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chlebka niskowęglowodanowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta
Najpierw należy wymieszać wszystkie suche składniki w misce [01:31:37].
Następnie w osobnej misce miesza się składniki mokre [01:52:13].
Wymieszane składniki sypkie dodaje się do mokrych i wszystko dokładnie miesza [02:52:03].
Gotowe ciasto ma być na tyle gęste, że można je nakładać łyżką i nie spływa z niej. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki łubinowej [03:19:15].
Tak przygotowane ciasto odstawia się na 10 minut, aby napęczniało [03:39:18].
Pieczenie i studzenie
Po 10 minutach ciasto przekłada się do foremki o wymiarach 25x11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i rozprowadza po całej powierzchni [03:44:03].
Chlebek należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 70-75 minut [04:12:12].
Po upieczeniu uchyla się drzwiczki piekarnika i zostawia w nim chlebek na 10 minut [04:24:00].
Po tym czasie chlebek wyjmuje się z foremki i układa na kratce do całkowitego wystudzenia [04:36:18].
Dopiero po całkowitym wystudzeniu chlebek można kroić [04:55:08].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗