czwartek, 29 lutego 2024

Przepis na bitki ze schabu w sosie własnym


Bitki ze schabu w sosie własnym, czyli alternatywa dla tych, którzy uciekają przed kotletami schabowymi, które mało że mają tonę panierki, to jeszcze beczkę tłuszczu ze smażenia. Taka potrawa bardziej FIT od kotletów schabowych. 
👉Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie własnym❓ 
Jak zrobić taki fajny główny element obiadu to wszytko wytłumaczy Agnieszka. Ze swojej strony dodam, że były na obiad i to nie jeden raz i były pyszne. Zapraszamy na przepis na bitki wieprzowe Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • ok. 1kg schabu
  • 2 duże cebule
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na bitki ze schabu w sosie własnym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bitek ze schabu w sosie własnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie schabu: Schab kroimy na plastry, a następnie rozbijamy je tłuczkiem, ale nie tak cienko jak na kotlety schabowe, mają być trochę grubsze i nieprześwitujące. Rozbijanie ma na celu szybsze uduszenie mięsa [01:13, 01:28].

  2. Obsmażanie: Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem. Każdy plaster schabu posypujemy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z dwóch stron [02:03, 02:10].

  3. Dodawanie cebuli i wody: Jedną cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię [03:32, 03:58]. Na cebuli układamy podsmażone plastry schabu, a także wlewamy sos, który pozostał na talerzu [04:03, 04:23]. Dolewamy ciepłej wody tak, aby przynajmniej 3/4 mięsa było pokryte [04:30].

  4. Dodanie drugiej cebuli i czosnku: Kroimy drugą cebulę i czosnek, a następnie wrzucamy je na wierzch plastrów schabu [04:39].

  5. Duszenie: Włączamy kuchnię. Mięso powinno dusić się od półtorej do dwóch godzin, aż będzie miękkie. W trakcie duszenia należy co jakiś czas obracać kotlety, przekładając te z dołu na górę i odwrotnie [05:21, 05:51]. Sprawdzamy, czy nie trzeba dolać odrobiny wody [05:39].

  6. Wykończenie sosu: Jeśli chcemy uzyskać sos gładki i jednorodny, wyjmujemy bitki na talerz, a sos miksujemy. Jeśli nam nie przeszkadzają drobinki cebuli, nie musimy miksować [06:48]. Pod koniec duszenia sprawdzamy, czy danie jest odpowiednio słone i pieprzne, i w razie potrzeby doprawiamy. Jeśli chcemy, aby sos był gęstszy, wystarczy wcześniej odkryć pokrywkę, a sos się zredukuje [06:48]. Im bardziej podpieczemy mięso, tym sos będzie ciemniejszy [05:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz