Bitki ze schabu w sosie własnym, czyli alternatywa dla tych, którzy uciekają przed kotletami schabowymi, które mało że mają tonę panierki, to jeszcze beczkę tłuszczu ze smażenia. Taka potrawa bardziej FIT od kotletów schabowych.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- ok. 1kg schabu
- 2 duże cebule
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu
- sól
- pieprz
Przepis na bitki ze schabu w sosie własnym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bitek ze schabu w sosie własnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie schabu: Schab kroimy na plastry, a następnie rozbijamy je tłuczkiem, ale nie tak cienko jak na kotlety schabowe, mają być trochę grubsze i nieprześwitujące. Rozbijanie ma na celu szybsze uduszenie mięsa [01:13, 01:28].
Obsmażanie: Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem. Każdy plaster schabu posypujemy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z dwóch stron [02:03, 02:10].
Dodawanie cebuli i wody: Jedną cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię [03:32, 03:58]. Na cebuli układamy podsmażone plastry schabu, a także wlewamy sos, który pozostał na talerzu [04:03, 04:23]. Dolewamy ciepłej wody tak, aby przynajmniej 3/4 mięsa było pokryte [04:30].
Dodanie drugiej cebuli i czosnku: Kroimy drugą cebulę i czosnek, a następnie wrzucamy je na wierzch plastrów schabu [04:39].
Duszenie: Włączamy kuchnię. Mięso powinno dusić się od półtorej do dwóch godzin, aż będzie miękkie. W trakcie duszenia należy co jakiś czas obracać kotlety, przekładając te z dołu na górę i odwrotnie [05:21, 05:51]. Sprawdzamy, czy nie trzeba dolać odrobiny wody [05:39].
Wykończenie sosu: Jeśli chcemy uzyskać sos gładki i jednorodny, wyjmujemy bitki na talerz, a sos miksujemy. Jeśli nam nie przeszkadzają drobinki cebuli, nie musimy miksować [06:48]. Pod koniec duszenia sprawdzamy, czy danie jest odpowiednio słone i pieprzne, i w razie potrzeby doprawiamy. Jeśli chcemy, aby sos był gęstszy, wystarczy wcześniej odkryć pokrywkę, a sos się zredukuje [06:48]. Im bardziej podpieczemy mięso, tym sos będzie ciemniejszy [05:59].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz