czwartek, 21 marca 2024

Ćwikła czyli buraczki z chrzanem według babcinego przepisu

Ćwikła z chrzanem

   Najbardziej cenne są potrawy, które pamięta się z dzieciństwa, przywołują różne zakotwiczone w umyśle, w podświadomości stany emocjonalne. Przede wszystkim radość, szczęście, spokój, beztroskie zabawy i usposobienie, wspomnienia fajnych chwil z rodziną. 
    Daje nam, to moment wytchnienia od trosk dorosłego życia. 

👉Jak zrobić ćwikłę z chrzanem❓ 

    Dla mnie między innymi taką potrawą, a raczej dodatkiem do potraw jest ćwikła, czyli czerwone buraki z chrzanem. 
   Zapraszamy na przepis na ćwikłę z buraków. 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 200g czerwonych buraków
  • 70-80 g chrzanu o zawartości 50% (40% wagi buraków po starciu)
  • 20 ml soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Przepis na ćwikłę z chrzanem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ćwikły z chrzanem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Starcie buraków: Buraki (w filmie użyto buraków pieczonych w piekarniku) należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach [01:59, 03:30].

  2. Dodanie cytryny: Do startych buraków należy wycisnąć sok z połówki cytryny i wymieszać [04:01, 04:19].

  3. Dodanie chrzanu: Następnie należy dodać chrzan. Film sugeruje, że ilość chrzanu powinna stanowić około 40% objętości buraków, czyli około 72 gramy [04:36, 04:49].

  4. Doprawienie: Ćwikłę należy posolić [05:29].

  5. Wymieszanie i serwowanie: Całość dokładnie wymieszać [05:42]. Gotową ćwikłę można podawać od razu, na przykład z białym boczkiem [05:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz