👉Jak zrobić mazurek na Wielkanoc❓
Link do filmu z przepisem
Składniki na krem:
- 200ml śmietanki 36% lub 30%
- 50g cukru
- 1 duża cytryna (o wadze ok. 200g)
- 100g białej czekolady
Składniki na ciasto:
- 180g mąki
- 110g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
- 40g pudru (u mnie z erytrytolu)
Przygotowanie:
Przepis na mazurek cytrynowy wielkanocny (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mazurka cytrynowego wielkanocnego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
1. Przygotowanie ciasta na spód [01:00]:
Do mąki, masła i kwaśnej śmietany (np. 18%) wsyp puder (np. z erytrytolu) [01:13].
Szybko zagnieć ciasto, aby jak najmniej się ogrzało [01:25].
Zrób kulkę z ciasta i włóż ją do foliowego woreczka, a następnie schłodź w lodówce przez godzinę [01:30].
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na kształt okrągłej foremki, o średnicy 24 cm, tak aby były również brzegi [02:16].
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia [02:30].
Rozwałkowany placek przełóż do foremki [02:51]. Jeśli ciasta jest za dużo, można je obciąć dookoła, aby było równo [03:08].
Spód mazurka podziurkuj widelcem [03:32].
Włóż spód mazurka z powrotem do lodówki na czas nagrzewania piekarnika do 200°C [03:50].
Piecz spód mazurka przez 15 do 20 minut, aż będzie złoty i lekko rumiany [03:59].
2. Przygotowanie masy cytrynowej [04:12]:
Do słodkiej śmietanki (36% lub 30%) wsyp cukier i postaw na ogniu, wolno podgrzewając i co jakiś czas mieszając [04:30].
Sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę, a z reszty wyciśnij sok [04:47].
Doprowadź śmietankę do zagotowania, cały czas mieszając. Gotuj przez kilka sekund i wyłącz palnik [05:30].
Dodaj skórkę cytryny i wyciśnięty sok, a następnie wszystko wymieszaj, aby się połączyło [05:44].
Połam białą czekoladę i wrzuć do jeszcze ciepłej śmietanki, a następnie mieszaj do rozpuszczenia [06:19].
Po dokładnym wymieszaniu odstaw masę do całkowitego wystudzenia [06:39].
Po całkowitym wystudzeniu włóż masę na godzinę do lodówki, aby się zsiadła [06:46].
3. Składanie mazurka [06:59]:
Zimny spód mazurka zalej schłodzoną masą [07:07].
Włóż mazurek do lodówki, aby się zsiadł. Jest gotowy do jedzenia [07:12].
Możesz go przygotować na dzień przed podaniem i ozdobić przed samym postawieniem na stół [07:22].
Masa w mazurku nie jest bardzo gęsta, dlatego należy przechowywać go w lodówce [08:00].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz