poniedziałek, 18 marca 2024

Przepis na mazurek cytrynowy z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny

 
   Święta to zawsze okazja do siedzenia w kuchni i zrobienia różnych wypieków. Oczywiście nie zapominajcie o białym boczku, bo bez boczku nie ma świąt. 

👉Jak zrobić mazurek na Wielkanoc❓ 

   Jest Mazurek Dąbrowskiego, jest Mazurek Stanowskiego (Przynajmniej w wyszukiwarce), a my robimy mazurek na święta wielkanocne... 
 
   Zapraszamy na przepis na mazurek cytrynowy wielkanocny. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 
 


Składniki na krem:
  • 200ml śmietanki 36% lub 30%
  • 50g cukru
  • 1 duża cytryna (o wadze ok. 200g)
  • 100g białej czekolady 

 Składniki na ciasto:

  • 180g mąki
  • 110g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • 40g pudru (u mnie z erytrytolu)

Przygotowanie:

Przepis na mazurek cytrynowy wielkanocny (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mazurka cytrynowego wielkanocnego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

1. Przygotowanie ciasta na spód [01:00]:

  • Do mąki, masła i kwaśnej śmietany (np. 18%) wsyp puder (np. z erytrytolu) [01:13].

  • Szybko zagnieć ciasto, aby jak najmniej się ogrzało [01:25].

  • Zrób kulkę z ciasta i włóż ją do foliowego woreczka, a następnie schłodź w lodówce przez godzinę [01:30].

  • Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na kształt okrągłej foremki, o średnicy 24 cm, tak aby były również brzegi [02:16].

  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia [02:30].

  • Rozwałkowany placek przełóż do foremki [02:51]. Jeśli ciasta jest za dużo, można je obciąć dookoła, aby było równo [03:08].

  • Spód mazurka podziurkuj widelcem [03:32].

  • Włóż spód mazurka z powrotem do lodówki na czas nagrzewania piekarnika do 200°C [03:50].

  • Piecz spód mazurka przez 15 do 20 minut, aż będzie złoty i lekko rumiany [03:59].

2. Przygotowanie masy cytrynowej [04:12]:

  • Do słodkiej śmietanki (36% lub 30%) wsyp cukier i postaw na ogniu, wolno podgrzewając i co jakiś czas mieszając [04:30].

  • Sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę, a z reszty wyciśnij sok [04:47].

  • Doprowadź śmietankę do zagotowania, cały czas mieszając. Gotuj przez kilka sekund i wyłącz palnik [05:30].

  • Dodaj skórkę cytryny i wyciśnięty sok, a następnie wszystko wymieszaj, aby się połączyło [05:44].

  • Połam białą czekoladę i wrzuć do jeszcze ciepłej śmietanki, a następnie mieszaj do rozpuszczenia [06:19].

  • Po dokładnym wymieszaniu odstaw masę do całkowitego wystudzenia [06:39].

  • Po całkowitym wystudzeniu włóż masę na godzinę do lodówki, aby się zsiadła [06:46].

3. Składanie mazurka [06:59]:

  • Zimny spód mazurka zalej schłodzoną masą [07:07].

  • Włóż mazurek do lodówki, aby się zsiadł. Jest gotowy do jedzenia [07:12].

  • Możesz go przygotować na dzień przed podaniem i ozdobić przed samym postawieniem na stół [07:22].

  • Masa w mazurku nie jest bardzo gęsta, dlatego należy przechowywać go w lodówce [08:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz