👉Jak zrobić pieczoną kiełbasę na kiszonej kapuście❓
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 600g kiełbasy białej parzonej
- 600g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przepis na białą kiełbasę pieczoną w kiszonej kapuście (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania białej kiełbasy pieczonej w kiszonej kapuście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu, tylko do momentu zeszklenia [01:29, 01:58].
Nacinanie kiełbasy: Białą kiełbasę nacinamy z ukosa [02:02].
Gotowanie kapusty: Kiszona kapustę gotujemy przez pół godziny z zielem angielskim i liściem laurowym. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, można ją przepłukać w zimnej wodzie [02:13, 02:28].
Odcedzanie kapusty: Po ugotowaniu kapustę należy odcedzić na sitku, aby obciekł nadmiar wody, ale nie odciskać jej, ma być wilgotna [02:44].
Mieszanie kapusty: Do kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, majeranek, pieprz i odrobinę soli (ponieważ kapusta jest już słona) [02:54, 03:10]. Całość dokładnie mieszamy [03:21].
Przygotowanie naczynia: Wymieszaną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego [03:28].
Układanie i smarowanie: Kapustę lekko dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. W osobnej miseczce mieszamy musztardę i śmietanę, a następnie smarujemy nią kapustę [03:39, 03:58].
Dodawanie kiełbasy: Białą kiełbaskę rozkładamy na kapuście i lekko ją wciskamy [04:09].
Pieczenie: Wkładamy kiełbaskę do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i pieczemy przez około 40-45 minut [04:44].
Podawanie: Gotową kiełbaskę można nakładać i jeść. Idealnie pasuje do niej dobry sos, np. ćwikła [05:00].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz