sobota, 2 marca 2024

Przepis na tajską zupę z boczniakami

 

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym i boczniakami


    Nie jestem fanem zup, więc aby jakaś zupa mi się spodobała to trzeba niezłe salto zrobić. Takie salto zrobiła Agnieszka i zaserwowała mi zupę tajską z bocznikami, ale to nie istotne, z mleczkiem kokosowym i ten składnik też nie jest istotny, makaron ryżowy też nie był szałem, chociaż całość dała świetny efekt... 

👉Jak zrobić zupę tajską z boczniakami❓ 

   To co zrobiła Agnieszka było strzałem w 10! Zaserwowała mi tą zupę z pałeczkami, pewnie widelcem też bym dał rade zjeść, jednak pałeczki miały swój azjatycki urok... 
 
Zapraszamy na przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 200g boczniaków 
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2cm kawałek imbiru (jak gruby to mniej)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • sok z limonki (ilość według gustu)
  • do przybrania kolendra lub natka pietruszki 
  • makaron ryżowy lub ryż
Przygotowanie:

Przepis na zupę tajską z boczniakami i mleczkiem kokosowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy tajskiej z boczniakami i mleczkiem kokosowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw: Cebulę, imbir i czosnek drobniutko pokrój [01:17].

  2. Podsmażanie warzyw: W rondelku rozgrzej tłuszcz i wrzuć pokrojone warzywa. Wsyp cukier trzcinowy i podsmażaj przez około 4 minuty na wolnym ogniu, często mieszając [02:32, 02:49].

  3. Przygotowanie boczniaków: Boczniaki przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Usuń twardą końcówkę, a resztę pokrój w paseczki [03:01, 03:28].

  4. Smażenie z boczniakami: Dorzuć czerwoną pastę curry i pokrojone boczniaki, a następnie smaż przez kolejne 3 minuty [03:49, 04:03].

  5. Gotowanie zupy: Do garnka wlej bulion, mleczko kokosowe (przed użyciem porządnie wymieszaj) i sos sojowy. Całość gotuj przez 10 minut [04:13, 04:30].

  6. Gotowanie makaronu: W międzyczasie zagotuj wodę i ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu [04:35].

  7. Doprawienie: Dla podkręcenia smaku tajskiej zupy dodaj trochę soku z limonki [04:51]. Pod koniec gotowania sprawdź, czy zupa jest odpowiednio słona, i w razie potrzeby dodaj odrobinę soli. Jeśli lubisz mocno ostry smak, możesz dodać więcej pasty curry [05:04, 05:30].

  8. Serwowanie: Zupka jest gotowa. Udekoruj ją plastrem limonki i posyp kolendrą lub natką pietruszki [05:58]. Możesz podać z makaronem ryżowym lub ryżem [06:21].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz