Burgery wegetariańskie
👉Jak zrobić burgery w domu❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1 kalafior (ok. 600g)
- 1 cebula
- 2 jajka L
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej
- sól
- pieprz
- płaska łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej
- 2-3 łyżki oliwy/oleju
Przepis na fit burgery z kalafiora (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fit burgerów z kalafiora, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Gotowanie kalafiora: Kalafior gotujemy w wodzie lub na parze, aż będzie al dente [01:15].
Podsmażanie cebuli i czosnku: Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze dwie minutki [01:33, 02:50].
Starcie kalafiora: Ugotowany kalafior zostawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie ścieramy go na tarce na grubych oczkach [02:50].
Mieszanie składników: Do startego kalafiora dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek [03:23]. Następnie dodajemy jajka, mąkę kokosową, pieprz, sól i paprykę (słodką lub ostrą) [03:35]. Całość dokładnie mieszamy [03:58].
Korekta konsystencji: Gdyby po wymieszaniu masa okazała się za rzadka, można dodać jeszcze troszkę mąki [04:09].
Formowanie burgerów: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą [04:30]. Nabieramy porcję masy kalafiorowej i lepimy burgery – można to robić ręcznie lub wspomóc się foremką w kształcie kółka [04:43, 04:58]. Delikatnie przyklepujemy [05:10].
Pieczenie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (termoobieg) i pieczemy burgery przez około 20-25 minut, aż uzyskają złoty kolor [05:28].
Burgery z kalafiora są gotowe [05:44]. Możemy je potraktować jako dodatek do drugiego dania lub jako wkładkę do bułki, tworząc pełnowartościowego burgera [05:58].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz