sobota, 9 marca 2024

Przepis na burgery z kalafiora

Burgery wegetariańskie

 Burgery są modne. Do skrzynek coś, ktoś, co chwilę wkłada, możemy przeczytać ofertę i zamówić, albo drugi wariant pomyśleć o wersji domowej.

 👉Jak zrobić burgery w domu❓ 

Oczywiście by zrobić domowe burgery, to nie jest takie trudne. Wystarczy przygotować kilka składników, zmielić, zetrzeć, doprawić wymieszać i upiec. Cały proces prezentuje Agnieszka.
 
 Zapraszamy na przepis na domowe FIT burgery wegetariańskie. 
 
 Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 kalafior (ok. 600g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka L
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej 
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
Przygotowanie:

Przepis na fit burgery z kalafiora (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fit burgerów z kalafiora, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie kalafiora: Kalafior gotujemy w wodzie lub na parze, aż będzie al dente [01:15].

  2. Podsmażanie cebuli i czosnku: Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze dwie minutki [01:33, 02:50].

  3. Starcie kalafiora: Ugotowany kalafior zostawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie ścieramy go na tarce na grubych oczkach [02:50].

  4. Mieszanie składników: Do startego kalafiora dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek [03:23]. Następnie dodajemy jajka, mąkę kokosową, pieprz, sól i paprykę (słodką lub ostrą) [03:35]. Całość dokładnie mieszamy [03:58].

  5. Korekta konsystencji: Gdyby po wymieszaniu masa okazała się za rzadka, można dodać jeszcze troszkę mąki [04:09].

  6. Formowanie burgerów: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą [04:30]. Nabieramy porcję masy kalafiorowej i lepimy burgery – można to robić ręcznie lub wspomóc się foremką w kształcie kółka [04:43, 04:58]. Delikatnie przyklepujemy [05:10].

  7. Pieczenie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (termoobieg) i pieczemy burgery przez około 20-25 minut, aż uzyskają złoty kolor [05:28].

Burgery z kalafiora są gotowe [05:44]. Możemy je potraktować jako dodatek do drugiego dania lub jako wkładkę do bułki, tworząc pełnowartościowego burgera [05:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz