Scarpaccia włoska
Kuchnia włoska jest modna od lat. Często wracając z wakacji we Włoszech mamy ochotę w domu nadal delektować się włoskimi smakami.
👉Jak zrobić włoską tartę❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 2 cukinie (ok. 600g)
- 1 cebula
- 0,5 szkl. mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 0,5 szkl. mąki kukurydzianej (szkl. o pojemności 250ml)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
Przepis na Scarpaccię z Viareggio (toskański placek z cukinii) (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania Scarpaccii z Viareggio, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii: Cukinię bardzo cieniutko pokrój nożem lub za pomocą mandoliny [01:17].
Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w cienkie półplasterki [01:54].
Mieszanie i odstawienie: Cebulę dorzuć do cukinii i posyp solą [02:06, 02:16]. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, aby puściła wodę [02:25].
Odcedzanie cukinii: Cukinię przełóż na durszlak, aby odciekła z niej woda. Możesz również docisnąć ją dłońmi, żeby wyciekło jak najwięcej wody [02:59].
Przygotowanie ciasta: Do wody z cukinii dodaj mąkę, kaszę mannę i przyprawy (pozostaw jedną łyżkę kaszy manny do posypania wierzchu) [03:31, 03:58]. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto [03:59].
Łączenie ciasta z cukinią: Do ciasta dodaj odcedzoną cukinię i wymieszaj [04:06, 04:24].
Przygotowanie blaszki: Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i polej oliwą, a następnie rozsmaruj po całej powierzchni [04:29].
Wykładanie ciasta: Wyłóż ciasto z cukinią na blaszkę i rozprowadź po całej powierzchni, lekko dociskając [04:40].
Wykończenie przed pieczeniem: Wierzch delikatnie skrop oliwą i posyp odłożoną kaszą manną [05:14].
Pieczenie: Włóż placek cukiniowy do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany [05:32].
Studzenie i serwowanie: Po upieczeniu wyjmij z blaszki i odstaw do całkowitego wystudzenia, wtedy łatwo się kroi [05:57]. Gotowe placuszki można jeść z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym [06:32].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz