sobota, 16 marca 2024

Przepis na scarpaccię, czyli pieczony placek z cukinii

Scarpaccia włoska


    Kuchnia włoska jest modna od lat. Często wracając z wakacji we Włoszech mamy ochotę w domu nadal delektować się włoskimi smakami. 

👉Jak zrobić włoską tartę❓

   Jedną z takich opcji jest zrobienie włoskiej scarpaccii z Toskanii. 
 
   Zapraszamy na przepis na scarpaccię. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 cukinie (ok. 600g)
  • 1 cebula 
  • 0,5 szkl. mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej (szkl. o pojemności 250ml)
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na Scarpaccię z Viareggio (toskański placek z cukinii) (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania Scarpaccii z Viareggio, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii: Cukinię bardzo cieniutko pokrój nożem lub za pomocą mandoliny [01:17].

  2. Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w cienkie półplasterki [01:54].

  3. Mieszanie i odstawienie: Cebulę dorzuć do cukinii i posyp solą [02:06, 02:16]. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, aby puściła wodę [02:25].

  4. Odcedzanie cukinii: Cukinię przełóż na durszlak, aby odciekła z niej woda. Możesz również docisnąć ją dłońmi, żeby wyciekło jak najwięcej wody [02:59].

  5. Przygotowanie ciasta: Do wody z cukinii dodaj mąkę, kaszę mannę i przyprawy (pozostaw jedną łyżkę kaszy manny do posypania wierzchu) [03:31, 03:58]. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto [03:59].

  6. Łączenie ciasta z cukinią: Do ciasta dodaj odcedzoną cukinię i wymieszaj [04:06, 04:24].

  7. Przygotowanie blaszki: Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i polej oliwą, a następnie rozsmaruj po całej powierzchni [04:29].

  8. Wykładanie ciasta: Wyłóż ciasto z cukinią na blaszkę i rozprowadź po całej powierzchni, lekko dociskając [04:40].

  9. Wykończenie przed pieczeniem: Wierzch delikatnie skrop oliwą i posyp odłożoną kaszą manną [05:14].

  10. Pieczenie: Włóż placek cukiniowy do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany [05:32].

  11. Studzenie i serwowanie: Po upieczeniu wyjmij z blaszki i odstaw do całkowitego wystudzenia, wtedy łatwo się kroi [05:57]. Gotowe placuszki można jeść z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym [06:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz