niedziela, 3 marca 2024

Przepis na żeberka duszone w sosie własnym


Żeberka duszone w sosie własnym

    Jestem fanem nowości, jednak lubię też zjeść coś tradycyjnego, a nawet próbować to co zrobią inni, bo może przypadnie do gustu...

    👉Jak zrobić żeberka duszone z cebulą w sosie własnym❓

    Do zrobienia takich żeberek w sosie własnym potrzeba tylko 3 składniki; żeberka, cebula i przyprawy... Jakie przyprawy i ile to już zobaczycie w filmie.
    Zapraszamy na przepis na żeberka w sosie własnym.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 
 

 

Składniki:
  • żeberka (miałam ok. 1,4kg)
  • 3 duże cebule
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (można dać słodką)
  • 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na żeberka duszone z cebulą w sosie własnym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania żeberek duszonych z cebulą w sosie własnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie żeberek: Żeberka należy umyć, osuszyć i pokroić na kawałki z jednym żeberkiem [01:13].

  2. Przyprawianie: Mięso przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką (ostrą lub słodką) i czosnkiem (czosnek i paprykę można wcześniej wymieszać) [01:59, 02:28]. Przyprawić z obu stron [02:41].

  3. Obsmażanie: Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, włożyć żeberka i obsmażyć mięso z każdej strony [03:01].

  4. Duszenie: Obsmażone żeberka zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości [03:35]. Dodać liść laurowy i ziele angielskie [03:47]. Przykryć.

  5. Dodanie cebuli: Pokroić cebulę [04:05], a następnie dorzucić ją do żeberek [04:28, 04:32].

  6. Dalsze duszenie: Ponownie przykryć i dusić do miękkości mięsa, co trwa około półtorej do dwóch godzin. Mięso ma lekko odchodzić od kości [04:32, 04:43]. Co jakiś czas obracać mięsko [04:43, 05:00].

  7. Doprawienie i redukcja sosu: Pod koniec duszenia sprawdzić, czy żeberka są odpowiednio słone i pieprzne, i w razie potrzeby doprawić [05:29]. Jeśli sos ma być gęstszy, wystarczy wcześniej odkryć pokrywkę i sos się zredukuje [05:51]. Im bardziej podpieczemy mięso, tym sos będzie ciemniejszy [05:59].

Gotowe żeberka są gotowe do podania [06:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz