Żeberka duszone w sosie własnym
👉Jak zrobić żeberka duszone z cebulą w sosie własnym❓
Link do filmu z przepisem
Jak zrobić PYSZNE żeberka duszone z cebulą w sosie własnym - Tradycyjny przepis
Składniki:
- żeberka (miałam ok. 1,4kg)
- 3 duże cebule
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (można dać słodką)
- 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki dowolnego tłuszczu
- sól
- pieprz
Przepis na żeberka duszone z cebulą w sosie własnym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania żeberek duszonych z cebulą w sosie własnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie żeberek: Żeberka należy umyć, osuszyć i pokroić na kawałki z jednym żeberkiem [01:13].
Przyprawianie: Mięso przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką (ostrą lub słodką) i czosnkiem (czosnek i paprykę można wcześniej wymieszać) [01:59, 02:28]. Przyprawić z obu stron [02:41].
Obsmażanie: Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, włożyć żeberka i obsmażyć mięso z każdej strony [03:01].
Duszenie: Obsmażone żeberka zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości [03:35]. Dodać liść laurowy i ziele angielskie [03:47]. Przykryć.
Dodanie cebuli: Pokroić cebulę [04:05], a następnie dorzucić ją do żeberek [04:28, 04:32].
Dalsze duszenie: Ponownie przykryć i dusić do miękkości mięsa, co trwa około półtorej do dwóch godzin. Mięso ma lekko odchodzić od kości [04:32, 04:43]. Co jakiś czas obracać mięsko [04:43, 05:00].
Doprawienie i redukcja sosu: Pod koniec duszenia sprawdzić, czy żeberka są odpowiednio słone i pieprzne, i w razie potrzeby doprawić [05:29]. Jeśli sos ma być gęstszy, wystarczy wcześniej odkryć pokrywkę i sos się zredukuje [05:51]. Im bardziej podpieczemy mięso, tym sos będzie ciemniejszy [05:59].
Gotowe żeberka są gotowe do podania [06:28].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz