Szakszuka
👉Jak zrobić szakszukę❓
Składniki:
- 5 jajek
- mała cukinia
- pół dużej czerwonej papryki
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 280g passaty pomidorowej (w lecie możemy zastąpić świeżymi pomidorami)
- pół łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz
- ewentualnie kawałeczek papryczki chili
Przygotowanie:
Przepis na szakszukę z cukinią i papryką (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szakszuki z cukinią i papryką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Wlej niewielką ilość oliwy lub oleju na patelnię, a następnie wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją [01:01].
Do cebuli dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj przez minutę [03:00].
Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, po czym podsmażaj całość przez około 7-8 minut [03:07].
Gdy papryka i cukinia zmiękną, dodaj passatę pomidorową (latem można użyć świeżych pomidorów), a także kumin, pieprz i sól [03:30]. Całość podsmażaj, aż warzywa zmiękną [03:59].
Zrób wgłębienia w warzywach i wbij jajka [04:14].
Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i gotuj jajka do momentu, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne [04:40].
Na koniec dopraw każde jajko solą i pieprzem [05:02] i posyp danie posiekanym szczypiorkiem, pietruszką lub innymi ziołami [05:17].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz