👉Jak zrobić batoniki owsiane❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 165g płatków owsianych (najlepiej drobnych)
- 17g ekspandowanych jagieł lub komosa ryżowa, amarantus
- 5 łyżek pasty sezamowej
- 5 łyżek miodu
- 80g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
- 4-5 łyżek słodkiej śmietanki np. 30%
Przepis na FANTASTYCZNE i zdrowe BATONIKI owsiane z czekoladą - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych, zdrowych batoników owsianych z czekoladą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie masy owsianej:
Do płatków owsianych wsyp ekspandowane jagły (lub komosę ryżową/amarantus) [01:13, 01:28] i wymieszaj [01:36].
Dodaj pastę sezamową [01:43].
Dodaj miód (jeśli jest skrystalizowany, należy go podgrzać, ale nie więcej niż do 40°C, aby nie stracił właściwości) [01:56, 02:06].
Mieszaj wszystkie składniki do połączenia [02:13].
Formowanie batoników:
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Gdy śmietanka się podgrzeje, wrzuć do niej połamaną gorzką czekoladę (min. 70% kakao) [03:32, 03:40].
Wylej rozpuszczoną czekoladę na masę owsianą i rozprowadź [04:00, 04:19]. (Uwaga: im wyższa zawartość kakao, tym więcej śmietanki trzeba użyć, by czekolada się rozpuściła i dała rozprowadzić [04:30, 04:41]).
Chłodzenie i krojenie:
Batoniki przechowujemy w lodówce [05:23].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗