poniedziałek, 14 sierpnia 2023

Przepis na chleb białkowy z twarogiem

Chleb bez mąki

    Dawno, dawno temu nikt nie myślał o takich rarytasach jak chleb bez mąki. Była chleb a do niego salceson, pasztetowa i coś jak się udało kupić na kartki to człowiek był szczęśliwy. 
   Dziś możemy kupić wszystko, jednak mocno przetworzone pożywienie powoduje plagę otyłości. Wiele osób sięga po przepisy bardziej fit by zrzucić zbędne kilogramy. 

👉Jak zrobić chleb bez mąki❓ 

   Czas na chleb bez mąki by uniknąć dodatkowych węglowodanów, oraz jak ktoś stosuje dietę rozdzielną lub dietę keto do zrobić jakiś kanapeczki. Robimy chleb i robimy kanapki. 
    Zapraszamy na przepis na chleb bez mąki do kanapek zgodnych z dietą rozdzielną.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 275g białego sera (użyłam półtłustego)
  • 3 jajka L
  • 60g słonecznika (można pół na pół z pestkami dyni)
  • 100g siemienia lnianego mielonego 
  • 70g siemienia lnianego w ziarnach
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:

Przepis na chleb bez mąki (chleb białkowy z twarogiem) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chleba białkowego o niskiej zawartości węglowodanów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bazy serowej:

  2. Dodawanie składników suchych i mieszanie:

    • Wsyp pozostałe składniki: proszek do pieczenia, siemię lniane (mielone i w ziarnach), słonecznik (można mieszać z pestkami dyni) oraz sól [02:05, 02:21].

    • Dodaj oliwę lub olej [02:21, 02:24].

    • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki [02:24, 02:33].

  3. Formowanie i przygotowanie do pieczenia:

    • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia [02:49].

    • Przełóż wymieszane składniki do foremki i rozprowadź po całej jej powierzchni [02:54, 03:09].

    • Wygładź i wyrównaj powierzchnię: zwilż dłoń lub łyżkę wodą, co ułatwi rozprowadzenie masy [03:09, 03:18].

  4. Pieczenie i studzenie:

    • Włóż chleb do nagrzanego piekarnika (180°C) [03:18, 03:25].

    • Piecz przez 50 minut [03:26].

    • Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki, aby mógł wystygnąć [03:38].

    • Zostaw do całkowitego wystudzenia [03:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz