czwartek, 10 sierpnia 2023

Przepis na pałki z kurczaka w sosie curry

Kurczak w curry

    Tym razem Chicken curry potrawa z kuchni indyjskiej. Potrawa prosto z Bollywood, czyli z kosmopolitycznej kuchni bombajskiej, oraz północno indyjskiej. 

    👉Jak zrobić kurczaka w curry❓ 👉  Jak zrobić Chicken curry❓

    Kurczak curry to potrawa, której nie zrobimy w południowych i wschodnich Indiach ze względów religijno filozoficznych, za to zrobimy w Polsce. Tą potrawę prędzej znajdziemy kierując się na północ i północny zachód Indii, gdzie na kuchnie i potrawy z mięsem ma już większy wpływ kuchnia Mogołów.
    Po krótkiej wycieczce po Indiach zapraszamy na bollywoodzki przepis na kurczaka w curry.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić kurczaka w curry z sercem? - Chicken curry pełne miłości
 



Składniki:
  • 1kg pałek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulek ziela angielskiego
  • 200ml słodkiej śmietanki (np. 30%)
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na Kurczaka w CURRY (pałki z kurczaka w sosie CURRY) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pałek z kurczaka w sosie curry, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Obsmażanie kurczaka:

    • Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu [01:06].

    • Obsmaż pałki z kurczaka z każdej strony [01:09, 01:46].

  2. Przygotowanie i podsmażanie warzyw:

    • Cebulę pokrój w kostkę [02:01].

    • Czosnek pokrój w plasterki lub kosteczkę [03:00].

    • Na patelnię, na której smażył się kurczak, wrzuć pokrojoną cebulę [02:42].

    • Podsmażaj cebulę tylko do momentu zeszklenia [02:49, 03:00].

    • Dodaj czosnek i smaż przez minutę [03:44].

  3. Łączenie i duszenie:

    • Włóż obsmażonego kurczaka z powrotem na patelnię [04:00, 04:08].

    • Oprósz przyprawami [04:25].

    • Dodaj płaską łyżkę curry [04:34].

    • Zalej całość słodką śmietanką (może być 30%) [04:41].

    • Dodaj liście laurowe (dwa listki) [04:56, 05:00].

    • Dodaj ziele angielskie (cztery kuleczki) [05:00, 05:04].

    • Przykryj i duś [05:10].

    • Około 10 minut przed końcem duszenia dopraw solą i pieprzem [05:15, 05:22].

    • Od czasu do czasu obracaj mięso na drugą stronę [05:13, 05:37].

    • Duś do uzyskania miękkości [06:01].

  4. Finalizacja:

    • Wyłącz kuchenkę [06:29].

    • Posyp posiekaną nacią pietruszki [06:29, 06:40].

    • Obiad jest gotowy do podania [07:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz