wtorek, 1 sierpnia 2023

Przepis na młodą kapustę z piekarnika

Młoda kapusta z mięsem mielonym

    Jak macie dość zwykłych kotletów mielonych smażonych na patelni, to Agnieszka ma dla Was propozycję. 

    👉Jak zrobić młodą kapustę z mięsem mielonym❓

    Zamiast robić kotlety mielone na patelni, czyli smażyć lub w piekarniku, co jest już zdrowsze, to jest jeszcze kolejna opcja. Agnieszka proponuje zrobić pewną zapiekankę z młodą kapustą i mięsem jak do kotletów mielonych.
    Zapraszamy na przepis na młodą kapustę z mięsem mielonym zapiekana w piekarniku.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 800g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 1/2 cebuli 
  • 400g gęstego jogurtu lub śmietany (może być grecki)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka czerwona słodka
  • ok. 300g sera żółtego 
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
Przygotowanie:

Przepis na Młodą KAPUSTĘ zapiekaną w piekarniku z mięsem mielonym - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania młodej kapusty zapiekanej z mięsem mielonym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kapusty i blachy:

    • Zdejmij wierzchnie liście z młodej kapusty [01:19].

    • Pokrój kapustę na plastry o grubości do 1,5 centymetra [01:21].

    • Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą lub olejem [01:52].

    • Ułóż plastry kapusty na blasze [01:54].

    • Delikatnie posól każdy plaster kapusty [02:06].

  2. Przygotowanie mięsa:

    • Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do mięsa mielonego [02:18].

    • Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj mięso (masa ma być identyczna jak na kotlety mielone) [02:42, 03:09].

    • Uformuj z mięsa placki o wielkości plastrów kapusty i ułóż je na kapuście [03:13, 03:20].

  3. Przygotowanie sosu:

    • Do śmietany (lub gęstego jogurtu greckiego) dodaj przecier pomidorowy, zieleninę (natka pietruszki, szczypiorek) [03:43, 04:05].

    • Dopraw solą i pieprzem [03:52, 03:58].

    • Dokładnie wymieszaj [03:58].

    • Nałóż sos na plastry mięsa [04:12, 04:25].

  4. Pieczenie i podanie:

    • Włącz piekarnik i nagrzej go do 180°C [04:25].

    • Zetrzyj żółty ser na dużych oczkach i obficie posyp nim kapustę [04:38].

    • Włóż kapustę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C [05:09, 05:20].

    • Po upieczeniu obiad jest gotowy. Danie można polać ulubionym sosem i posypać zieleniną [05:35, 06:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz