Roladki z zielonego ogórka, to wspaniała opcja do zrobienia na
śniadanie. Można zrobić je także jako przystawka lub zaserwować na
imprezie.
👉Jak zrobić ROLADKI z ogórka zielonego❓
Zrobić trzeba delikatnie, by nie wycisnąć sera i wszystko wyglądało
elegancko.
Zapraszamy na przepis na ROLADKI z ogórka zielonego.
Link do filmu z przepisem
Jak zrobić ROLADKI z ogórka zielonego❓ - Przepis na przekąskę lub śniadanie
Składniki:
2 długie ogórki zielone
250g białego sera
jogurt naturalny lub śmietana
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na długie plastry (przez całą długość ogórka). Możemy to zrobić obieraczką do warzyw lub na mandolinie.
Z sera białego, szczypiorku, jogurtu, soli i pieprzu robimy twarożek. Jogurtu dodajemy tylko tyle aby powstała zwięzła konsystencja (twarożek ma być gęściejszy, zbyt rzadki będzie wypływał z roladek).
Na plaster ogórka (na jeden koniec) kładziemy porcję twarożku i zwijamy w rulonik. Tak powstaną nam roladki, które po wierzchu możemy przybrać szczypiorkiem lub posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Dla wielu osób żeberka kojarzą się z topową opcją do wrzucenia na
grilla. Jednak to nie jedyna opcja, nawet omijając tradycyjne pieczone
żeberka w piekarniku. Te robiłem sporadycznie.
👉Jak zrobić żeberka pieczone w kapuście kiszonej❓
Żeberka, jak to udowodniła Agnieszka, można zrobić w kapuście, gdzie
kapusta jest elementem obiadu, oraz można ją uznać jako przyprawę, która
nada smaku żeberkom.
Zapraszamy na przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej.
Przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania żeberek w kapuście kiszonej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Na tej samej patelni smaż cebulę pokrojoną w kostkę [02:55, 03:29].
Przygotowanie kapusty i duszenie:
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku [03:39]. (Jeśli jest długa, pokrój ją na mniejsze kawałki. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz w zimnej wodzie [03:39, 03:50]).
Gdy cebula jest podsmażona, dodaj kapustę [03:59].
Mus rabarbarowy to kolejny dodatek, z którego można zrobić deser,
śniadanie lub przekąskę na imprezę.
👉Jak zrobić mus z rabarbaru❓
Trochę cierpliwości i wszystko da się zrobić. Wystarczy opanować
krojenie nożem i mieszanie łyżką w garnku. Prawda że proste? W szczegóły
oczywiście wprowadzi Was Agnieszka.
ksylitol, erytrytol lub inny słodzik (ilość według własnych upodobań)
Przygotowanie:
Przepis na domowy mus z rabarbaru - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania musu rabarbarowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie rabarbaru:
Młode łodygi rabarbaru umyj i nie obieraj [01:15, 01:25].
Jeśli łodygi są starsze, zdejmij z nich skórkę (aby mus nie miał długich, ciągnących się włókien) [01:25, 01:34].
Pokrój rabarbar na kawałki o grubości do 1 centymetra [01:34, 01:46].
Gotowanie i duszenie:
Dolej 2-3 łyżki wody do pokrojonego rabarbaru [02:00].
Włącz palnik i na wolnym ogniu doprowadź rabarbar do zagotowania [02:00, 02:10].
Mieszaj co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu na dnie [02:10].
Po zagotowaniu dodaj erytrytol lub inny słodzik (ilość dostosuj do preferowanej słodkości) [02:37, 02:48].
Bułeczki czosnkowe, chleb rwany, czy pieczywo czosnkowe w jakiejkolwiek
postaci, to fantastyczna przekąska, przystawka, przegryzka - czy jak tam
sobie to nazwiecie. Fantastyczna bo można zjeść bez żadnych dodatków,
bo takie pieczywo już samo w sobie jest atrakcją.
👉Jak zrobić bułeczki czosnkowe❓
Tajemnica zrobienia pysznych, domowych bułeczek czosnkowych tkwi w
masełku, a dokładniej doprawieniu, przyprawieniu tego masełka czosnkiem i
innymi przyprawami. A potem to już z górki...
Zapraszamy na przepis na domowe bułeczki czosnkowe.
400g mąki (u mnie orkiszowa, można zamienić na pszenną typ 650)
3 łyżki oleju
260ml wody
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
50g masła
2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Przepis na bułeczki czosnkowe - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułeczek czosnkowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Frużelina, to fajna alternatywa dla tych, którzy lubią słodkości, a
dokładniej alternatywa dla dżemów.
👉Jak zrobić frużelinę domową bez cukru❓
Robi się na pewno szybciej niż dżem, bo nie trzeba totalnie rozgotować
truskawki. Dodatkowo dzięki takiej kr ótszej obróbce termicznej w tych
truskawkach pozostanie więcej naturalnych wartości, a dzięki pominięciu
cukru jest jeszcze bardziej zdrowa...
Zapraszamy na przepis na frużelinę domową bez cukru.
100g erytrytolu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie
35ml wody
Przygotowanie:
Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Małe kroimy na pół, a duże na 4 części.
Truskawki wkładamy do rondla, polewamy sokiem z cytryny, wsypujemy erytrytol i delikatnie mieszamy. Rondel stawiamy na kuchnię i powoli podgrzewamy. Całość doprowadzamy do zagotowania i chwilę gotujemy (na wolnym ogniu). Truskawki mają zmięknąć ale się nie rozgotować.
W wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszamy żeby nie powstały grudki. Czekamy aż na całej powierzchni pojawiają się bąbelki (czyli się zagotuje), frużelina zgęstnieje i zestawiamy z ognia.
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem frużeliny w zimie, to taką gorącą przekładamy do wyparzonego słoika i szczelnie zamykamy. Słoik musimy zapasteryzować.
Frużelinę możemy zastosować do posmarowania racuchów, pankakes, naleśników, różnych ciast, tortów i deserów. Jeśli frużeliny nie będziemy pasteryzować, to w lodówce spokojnie wytrzyma przez kilka dni.
Dawno, dawno temu, za PRLu w domach i barach panowały, niczym król na dworze, dwa kotlety. Pierwszy, to schabowy, a drugi to mielony.
Ponieważ finezja ludzka nie ma granic, a sytuacja ekonomiczna ludzi się poprawiła, to oczekujemy więcej...
👉Jak zrobić kotlety kalafiorowe z piersią kurczaka❓
Dziś lista różnych kotletów zwiększyła się i sięga stąd do księżyca. Dzięki temu możemy zrobić różne kotlety, od typowo mięsnych, przez mięsno warzywne, po same warzywne.
Zapraszamy na przepis na kotlety kalafiorowe z piersią kurczaka.
Przepis na kotlety kalafiorowe z piersią kurczaka - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów kalafiorowych z dodatkiem kurczaka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kalafiora i bazy jajecznej:
Ugotuj kalafior al dente – na parze lub w wodzie [01:29, 01:34].
Przepis na zapiekankę z brokułem i piersią kurczaka - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiej zapiekanki z kurczakiem i brokułami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie brokuła i kurczaka:
Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj al dente (w wodzie lub na parze) [01:28, 01:34].
Ugotowany brokuł zahartuj zimną wodą, aby zachował ładny, zielony kolor [02:44, 02:56].
Pierś z kurczaka umyj i pokrój na różyczki (kawałki) [01:41].
Jak sprawić frajdę najmłodszym łasuchom? Najlepiej zrobić ciasto, a
skoro jest sezon na truskawki, to może być to ciasto drożdżowe,
drożdżówka z truskawkami.
👉Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką❓
Wystarczy łyżka, miseczka, trochę składników i chwila mieszania by
zrobić ciasto i przejść do drugiego etapu. Walimy ciasto do foremki,
układamy artystycznie truskawki, według własnej wizji lub tak jak
Agnieszka. Zostaje wpakowanie brytfanki do piekarnika, poczekanie i
zjedzenie. Prawda, że prosta robota?
Zapraszamy na przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania prostej drożdżówki z truskawkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Na cieście ułóż umyte i osuszone truskawki (mniejsze truskawki są lepsze, nie kładź ich zbyt gęsto na środku, żeby nie przygniotły ciasta) [02:45, 03:19].
Kruszonka i pieczenie:
Posyp wierzch ciasta kruszonką (przygotowaną z mąki, masła i słodzika/erytrytolu) [03:53, 04:13].
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny [04:13, 04:22].
Włóż wyrośnięte ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [04:22].
Piecz około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane [04:22].
Studzenie:
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu można ciasto wyciągnąć z foremki [04:46].
2 łyżki (jeśli lubimy bardziej słodkie to więcej) zmielonego erytrytolu lub innego słodzika
Przygotowanie:
Przepis na domowe lody jagodowe - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zdrowych i pysznych lodów jagodowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie śmietanki (bazy):
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (miska, w której ubijasz, również powinna być schłodzona) ubijaj [01:01, 01:35].
Dodaj zmielony erytrytol lub inne słodzidło (ilość według własnego uznania) [02:04, 02:33].
Kontynuuj ubijanie, aż powstanie sztywna bita śmietana [02:33].
Ubitą śmietanę wstaw do lodówki na czas miksowania jagód [02:33, 02:44].
Miksowanie jagód:
Zamrożone jagody wsyp do blendera [02:44, 03:12]. (Możesz użyć świeżych jagód, ale czas oczekiwania na lody będzie dłuższy).
Miksuj jagody pulsacyjnie (jeśli są zamrożone) lub na normalnych obrotach (jeśli są świeże) [03:25, 03:36].
Owoce zmiksuj na zupełnie gładką masę lub zostaw w kawałkach – w zależności od tego, czy wolisz jednolitą konsystencję, czy kawałki owoców w lodach [03:36, 03:58].
Łączenie i mrożenie:
Zmiksowane jagody przełóż do ubitej śmietany [04:08, 04:18].
Dokładnie wszystko wymieszaj lub wymieszaj tylko kilka razy, jeśli chcesz uzyskać efekt nierówno wymieszanych lodów [04:18, 04:29].