środa, 13 czerwca 2018

Koktajl arbuzowo-bananowy

     Jak zobaczyłem co Agnieszka mi niesie, to pewnie gdybym miał sztuczną szczękę, to pewnie z wrażenia by mi wypadła i radośnie klekocząc zębami skakała po podłodze... 😁
     Kalkulując ze w środku jest banan🍌, to od razy 2 + 2 = 4 skojarzyłem, że można podkręcić go jako koktajl węglowodanowy po treningu💪.
     Oczywiście to nie jedyne zastosowanie, bo przede wszystkim to fantastyczny napój orzeźwiający💧💦 na upalne dni. A ze względu na dużą treściwość może również chwilowo zastąpić posiłek... 🍛🍲Konkurencja dla chłodnika tylko w wersji owocowej... 😀



Składniki:
  • 600g arbuza🍉🍉🍉 (po obraniu)
  • 2 banany🍌🍌
  • 100 ml mleka kokosowego🍼 lub gęstej śmietany
Przygotowanie:
Arbuz i banany przed przyrządzeniem koktajlu należy dobrze schłodzić. Następnie banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, to samo robimy z arbuzem, wszystko umieszczamy w blenderze - miksujemy. Po zmiksowaniu dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy. Jeśli ktoś uzna, że jest mało słodkie to może sobie dosłodzić miodem lub innym słodzidłem (banan i arbuz są tak słodziutkie, że osobiście nie dodawałam żadnego słodzidła).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 3 czerwca 2018

Orzeźwiający napój cytrynowo-miętowy

     Przyniosła Agnieszka dzbanek na altankę... 🙋Troche go podpolerowałem❗ Zaznaczam "troszkę ❗"... 😁 Zrobiłem fotki i powiedziałem by zrobiła wpis... 😀 Nie obyło się bez oponowania... Aż pewnego pięknego dnia, czyli wczoraj usłyszałem:
-Przepis gotowy, wstaw zdjęcie
... Więc siedzę podekscytowany o 2:37 i obrabiam fotkę...
     Pogoda wraca do normy czyli znów ma być blisko 30°C🌞, więc orzeźwiający napój na niedzielę się na pewno przyda... 😁



Składniki:
  • woda mineralna
  • sok z cytryny lub limonki
  • świeże listki mięty
  • kostki lodu
Przygotowanie:
Wodę należy wcześniej schłodzić w lodówce, przelewamy ją do szklanego dzbanka, wciskamy sok z cytryny (ilość dowolna), dodajemy kilka listków mięty, mieszamy, a na koniec wkładamy kostki lodu (dużo). Możemy do dzbanka jeszcze wkroić 2-3 plastry cytryny ze skórką.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 29 maja 2018

Kolorowe Szaszłyki Wegańskie #2

Od jakiegoś czasu przylgnęło do mnie: "Mariusz to ten od szaszłyków wegańskich". Oczywiście to w kontekście robienia grilla, bo do bycia weganinem jeszcze mi daleko...😁 Na razie pracuje by dopracować mój status Wegetarianina... 💚 To taki mały cel: Wegetarianin na Diecie Rozdzielnej 😀❗

      Jakiś czas temu przeczytałem kilka książek sportowców lub o sportowcach... To co mnie zaciekawiło to fakt, że wielu z nich jest wegetarianami, a nawet weganami. Czerpią siłę z tego, co z natury. Są nawet takie przypadki, że zaczęli odnosić sukcesy, gdy zrezygnowali z mięsa! Pomimo, że trener kazał: "Grillować, grillować, grillować, dusić, gotować mięso❗❗❗"

Potem wygrywali i wygrywają do dziś, dokonują tego, czego nikt nie dokonał, biją rekordy... Czego nie wiedzą trenerzy... ❓ Zachęcam do lektur, bo trener nie powie ci wszystkiego, a może nie raz utrudni dojście do pożądanych rezultatów... ❗

Link do filmu z przepisem:
155 - Szaszłyki warzywne -Przepis na przysmak dla wszystkich z kuchni wegańskiej



Składniki:
  • pieczarki
  • papryka żólta
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • bakłażan
  • cebula 
  • cebula czerwona
  • olivki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, bazylia, lub gotowa przyprawa do grilla... 

Przygotowanie:
Przygotowanie szaszłyków nie jest chyba skomplikowane. Pokroić i nadziać! Jest jednak jedna uwaga wynikająca z doświadczenia😁. Produkty się kurczą, więc warto dawać DUŻE kawałki. Skraca się czas przygotowania, można w tym samym czasie przygotować więcej, a potem się najeść.
     Na koniec posypujemy ulubionymi przyprawami i grilujemy! Najlepiej krócej niż dłużej... 😎
P.S.
To nie koniec przygody z szaszłykami. Mam jeszcze jeden patent w głowie, jak się sprawdzi to się podzielę... 😃


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 25 maja 2018

Muffinki marchewkowe - bezglutenowe

Muffinki wg Diety Rozdzielnej.
Bez cukru i bez glutenu ❗
     Kiedy zgłaszają się  osoby z poważnymi schorzeniami, zmusza nas to do poznania tematu i pokombinowania jak można  dać osobie odrobinę szczęścia, by mogła  zjeść coś, co jest kompletnie zakazane. Niedawno trafiła w nasze skromne progi osoba z candidą. Oczywiście przy tym problemie konieczne jest totalne wyzerowanie cukru... Jedyną opcją zastępczą jest ksylitol🤔.
     To zmusiło nas do eksperymentu❕ Jak wyjdzie i jak będzie smakować ciasto lub muffinki z ksylitolem... ❓
     Powiem tak❕ Ja wolę  z cukrem... Całe szczęście, że jestem zdrowy i robię wszystko by z roku na rok być zdrowszym... 😄 Dzięki temu mogę zjeść bardziej ekonomiczną wersję, czyli z cukrem.
     Nota bene❕ Pomimo, że nie mamy przeciwwskazań by nie jeść cukru, to i tak w ostatnich latach zużycie cukru spadało u nas 4 krotnie. I może dlatego możemy nieraz sobie pozwolić...😄



Składniki:
  • 1szkl. mąki jaglanej
  • 0,5 szkl. mąki ryżowej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 80g ksylitolu (można zamienić na cukier)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
  • 3 duże (z czubkiem) łyżki śmietany kwaśnej
Przygotowanie:
Potrzebujemy 2 miski, w jednej umieszczamy suche składniki: obie mąki, sodę, sól, cynamon i dokładnie mieszamy, a w drugiej olej, śmietanę, ksylitol i też mieszamy. Do płynnych składników dodajemy marchewkę, skórkę pomarańczową i sypkie składniki. Wszystko mieszamy łyżką aby się składniki połączyły (ale nie za długo), następnie ciasto przekładamy do foremek na muffinki (napełniamy do 2/3 wysokości). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Muffinki czy są upieczone możemy sprawdzić patyczkiem, jeśli wbijemy i po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy, że są upieczone.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 23 maja 2018

Sałatka z brokułem

   Dieta rozdzielna pozwala na lepsze trawienie i wchłanianie pokarmów. Inaczej mówiąc nie marnotrawimy pożywienia, czyli np. białek, lub węglowodanów...
     Jak pewnie wiecie od zeszłego roku zacząłem trenować: po 1. kulturystykę, a po 2. bieganie🏃.
     Poprzednia zima to fundament i rehabilitacja ręki, lato to testy wytrzymałości moich mięśni w biegach i 4 kontuzje. Ta zima to gruntowne treningi na budowę mięśni i wytrzymałość, przygotowanie mięśni nóg i gorsetu do biegów. Jak się okazało plan treningowy, który sobie ułożyłem zdał egzamin na piątkę i od końca zimy przebiegłem więcej niż w zeszłym roku. Dodatkowo na 7 biegu zaliczyłem PÓŁMARATON🏆 i do dziś nie odniosłem żadnej kontuzji, zero kontuzji. Pobiłem wszystkie swoje rekordy🏆 czasowe; na 5 km, 10 km i 15 km... i to kilka razy w tym roku... :)
    TRENINGI to jedno, a drugie to musiałem podrasować dietę rozdzielną pod treningi. Zdecydowanie Aga miała wyzwanie, a nawet 2 wyzwania. Po 1. Nowa dieta rozdzielna miała zawierać więcej białek, a po 2. musiała to być dieta rozdzielna skomponowana pod kątem wegetariańskim.  Nie jestem jeszcze 100% wegetarianinem, ale bywa już że 6 z 7 dni w tygodniu jest wegetariańskich, a niektóre z nich nawet wegańskie.
     Dlatego coraz częściej Aga kombinuje z nowymi pomysłami i przepisami na różne potrawy. Zdecydowanie więcej pojawia się białego sera i jajek... i dziś właśnie nowa sałatka💚 białkowa z brokułami... 😀

Składniki:
  • brokuł
  • papryka czerwona
  • pomidor
  • jajka
  • słonecznik
  • sos czosnkowy
Przygotowanie:
Brokuł myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie (al dente). Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, pomidora myjemy i kroimy w większą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Na talerzu rozkładamy paprykę, pomidor, brokuł, jajka. Całość polewamy sosem czosnkowym, a na wierzchu posypujemy ziarnami słonecznika.

Link jak zrobić sos czosnkowy znajdziesz tutaj: Sos czosnkowy

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 21 maja 2018

Sałatka z surowego kalafiora

     Nigdy w życiu nie jadłem surowego kalafiora. Chyba, że o tym nie wiedziałem😁. Zrobiłem fotki i dostąpiłem zaszczytu spróbowania sałatki. Na dodatek Agnieszka nie raczyła powiedzieć z czego jest ta sałatka, tylko miałem to odgadnąć...
- Pestki słonecznika, rzodkiewka, pietruszka... - cedziłem.
- Co jeszcze tam czujesz? - czułem się jak na sesji coachingowej i właśnie praktykowałem technikę "wyciskania wody z kamienia"❗
     Niestety nie odgadłem, bo jak można wiedzieć jak coś smakuje, jak nigdy się tego nie próbowało... 😀
     Podsumowując: Nastał ten dzień w moim życiu, kiedy poznałem smak surowego kalafiora... 💚
     ... i spodobało mi się to, co stworzyła Agnieszka😍





Kliknij tu lub przejdź na Youtube:




Składniki:
  • mały kalafior lub połówka większego
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 garście słonecznika
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
      Kalafior i rzodkiewki dobrze myjemy i osuszamy. Różyczki kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach, rzodkiewki kroimy w półplasterki. Natkę pietruszki drobno kroimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki przekładamy do miski, przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy 2-3 łyżki majonezu i tyle samo jogurtu, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny (może być i dłużej) aby się sałatka schłodziła i smaki "przegryzły".

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗






sobota, 19 maja 2018

Surówka z rzodkiewki - #8 - Prosty przepis!

 Jak zrobić surówkę z rzodkiewki?


      Nieraz to co proste to genialne. Wystarczy 2 pęczki rzodkiewek i w 5 minut mamy surówkę.💚
      Każdy może przygotować ją inaczej. Pamiętam jak moja babcia, gdy miałem kilka lub kilkanaście lat robiła takie surówki dla mnie gdy przyjeżdżałem na wakacje...😀 W wersji mojej babci rzodkiewka była pokrojona w plasterki, a Agnieszka zaproponowała inną wersję i też wyszła fantastycznie...
     ... szkoda tylko, że tak mało 😏
 
 
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:
 
    Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
   Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i gotowe.
 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 18 maja 2018

Kompot z rabarbaru

     Obecnie jest kilka chłodnych dni. To przejściowy okres i z powrotem się ociepli. Na dodatek idzie lato i warto pomyśleć o czymś co zaspokoi pragnienie w upalne dni.
     Jednym z takich pomysłów jest kompot z łodyg rabarbaru. Jeśli ktoś ma ogródek może sobie posadzić kilka krzaczków i co jakiś czas, mieć na własne potrzeby darmowy, podstawowy składnik kompotu...
     Warto pamiętać, że kompot jest kwaskowy i nie należy zabijać tego smaku cukrem. Tak więc słodzimy z umiarem... Bo przecież cukier nie jest najzdrowszy i uzależnia jak narkotyk... Ponadto cukier i słodycze zakwaszają organizm i sprzyjają rozwojowi pasożytów, grzybów i komórek nowotworowych... :)


Kliknij link do filmu z przepisem:
033 - Kompot z rabarbaru - Zdrowy naturalny i tradycyjny napój
 
 

 
 


Składniki:
  • 1kg rabarbaru (łodygi)
  • 1,5 litra wody
  • cukier lub inne słodzidło (stewia, ksylitol itp.)


Przygotowanie:

Łodygi rabarbaru umyć (nie obierać) i pokroić w 3cm kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (gotować ok. 3 minut). Jak przestygnie odcedzić na sitku i posłodzić według własnych upodobań smakowych. Jak ktoś lubi kompot mniej intensywny (w smaku) wtedy należy dodać trochę więcej wody.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 8 maja 2018

Efekty zdrowotne - Co wyleczy Dieta Rozdzielna?

     To co mnie najbardziej cieszy to historie, które opisują jak ludzie wychodzą ze swoich problemów, chorób i poprawiają krok po kroku swoje zdrowie.
     Jeszcze bardziej mnie cieszy, kiedy dzielą się swoim doświadczeniem, swoimi efektami. Choć nie dotyczy to mnie osobiście, bo swoje już przeszedłem, to cieszy mnie, bo takie historie mogą pomóc innym ludziom, tym którzy są na początku drogi, marzą i pragną by być zdrowymi i szukają rozwiązań... Takie historie mogą dać wielu ludziom nadzieje na wyzdrowienie, poprawę zdrowia, na spełnienie swojego pragnienia o byciu zdrowym...
      Dziś prezentujemy nadesłaną historię Pani Anety. Dziękujemy za poświęcony czas i opisanie swojego doświadczenia. Oby pomogło, dało nadzieję i wiarę tym, którzy tego potrzebują... 😀


Historia - Efekty zdrowotne

      Zbierałam się z dietą już jakieś pół roku. Chodziło mi o to aby pozbyć się kilku kilogramów (nie kilku :)). Już kiedyś próbowałam, ale zawsze miałam tylko do tego słomiany zapał, dwa, trzy dni i kończyłam, ponieważ byłam głodna. W końcu zapadła decyzja teraz, albo nigdy. Nadmienię też , że borykam się z łuszczycą, nie mam jej dużo , łokcie i głowa, ale zawsze mi to przeszkadzało.
     Więc zaczęłam (nie myślałam aby pozbyć się łuszczycy tylko kilogramów).  Pierwsze dwa dni było ciężko, byłam głodna, bo brakowało mi moich frytek z sosem czosnkowym i schabowego, pierogów ruskich. No i musiałam zacząć jeść śniadania, nie robiłam tego od dawna. Trzeci dzień już było ok, zaczęłam się czuć lepiej, posiłki zaczęły mi smakować.
      Po tygodniu 3 kg mniej, w centymetrach też ubyło. Myślę sobie super.
      A jeszcze bardziej się ucieszyłam i zdecydowałam dalej ciągnąc dietę, gdy moje ogniska łuszczycy zaczęły znikać. Nie mogłam w to uwierzyć .
      Dziś jest 10 dzień kiedy stosuję dietę, czytam, pytam co z czym mogę, a moja łuszczyca ginie. Obecnie zostały mi tylko ślady po niej. Również czuje się inaczej, lepiej, mam chęci, zapisałam się na siłownie, zaczęłam jeździć na rolkach.
      Chce mi się tej diety, jak żadnej innej. I również z zaczęciem diety zawsze był problem bo musiałam gotować osobno dla dzieci (mam trójkę wybrednych dzieci :)). A przy tej diecie staram się łączyć i gotować jeden obiad, uwierzcie mi - smakuje im! Np. gdy robię sobie posiłek białkowy - indyk duszony, robię dla wszystkich, dla nich gotuje do tego ziemniaki, dla siebie puree z groszku i dla wszystkich surówka z pora.
      Uważam, że warto, nie ma badań (nie znam) aby ta dieta dobrze działała na łuszczyce, ale ja widzę ogromną zmianę. Zmianę na plus, więc naprawdę polecam - zdrowie, różnorodność jedzenia, wszystko na +.




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
  https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 1 maja 2018

Ciasto z rabarbarem

     Jak zawsze Aga coś wymyśli... Posadziła kiedyś jakieś krzaki, liście wielkie, że parasol można zastąpić, 2 lata uczyłem się jak to się nazywa...
     ... a na koniec pościnała liście i wyrzuciła do kompostownika, a badyle przyniosła do domu.
- A to na co? - zapytałem?
- Ciasto będzie! - odparła tak zwyczajnie, jak bym zapytał się ile to jest 2x2 i usłyszał odpowiedź 4...
OK! Pomyślałem! Tego jeszcze nie grali, będzie:

CIASTO Z BADYLAMI❗❗❗

     Żeby tego było mało, to kupując kiedyś jakieś zioła w supermarkecie, kopsnąłem wzrok na skrzynki obok wagi i co ja widzę? - BADYLE❗ znajome BADYLE❗ Orany - pomyślałem - ludzie to kupują?
Ok! trzeba iść z duchem czasu. Więc zapytałem:
- Co można zrobić z liści?
- Nic! - usłyszałem. - Bo są trujące❗
     PANOWIE! Zanim zjecie w tym roku zupkę zwaną Botwinką, to sprawdźcie, czy na pewno jest z liści buraka... ❗❓ Bo nasze kobiety mają w ogródku pod ręką cały arsenał trucizn...😱 Tylko my tego nie wiemy i żyjemy w błogiej nieświadomości istniejącego zagrożenia naszego cennego życia...

     Ciasto raczej kwaskowe niż słodkie, szczególnie gdy zaserwuje się tylko 2 łyżki cukru na całą brytfannę, więc jest pewne urozmaicenie...😀 A w przyszłości przepis na kompot z cykuty... Ups❗ Chciałem napisać z rabarbaru... 😁


Film do prezentacji przepisu:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Rabarbarowa szarlotka
 




Składniki:
  • 3 szkl mąki orkiszowej typ 630 (może być też zwykła pszenna) - szklanka o pojemności 250ml
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi bardziej słodkie to może dodać więcej)
  • 40g masła
  • ok. 280-300ml śmietanki 12%
  • kilka łodyg rabarbaru
Przygotowanie:
     Drożdże rozpuszczamy z dodatkiem cukru i letniej śmietanki. Dodajemy mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość porządnie wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki.
     Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (20/35cm), na wierzchu układamy pokrojony w kawałki rabarbar i posypujemy kruszonką.
     Czekamy aż ciasto podrośnie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
     Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Kruszonka:
     Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
  https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Sałatka z selerem naciowym... 😁 - #22

     Każda nowa forma podania białka🐣 to urozmaicenie, które upiększa życie... 😁
Jedną z wielu form jest sałatka...
     2 w 1 białko, a w tym przypadku jajko i warzywa... Ucieszy każdą osobę, która uprawia sport i potrzebuje białka do regeneracji, jako sposób na urozmaicenie...

     Osobiście wolę opcję bardziej pikantną i nad kolejna opcją tej sałatki jeszcze popracujemy...



Składniki:
  • opakowanie selera naciowego (400g)
  • 6 jajek
  • puszka groszku konserwowego
  • pęczek szypiorku
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Łodygi selera myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na 0,5cm talarki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Seler, jajka, groszek, szczypiorek wkładamy do miski, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły), dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wkładamy na pół godziny do lodówki (może być dłużej) aby smaki się "przegryzły".


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
  https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 28 kwietnia 2018

Przepis na królewską kanapkę...

     W prostocie tkwi geniusz. W końcu Agnieszka zapamiętała, że kocham kanapki ze szczypiorkiem... Może nie chciała zapamiętać bo była zazdrosna. Tej wiosny stał się cud i bez mojego przypominania, nawet bez mojej prośby wyskoczyła do ogródka i ścięła pierwszy wiosenny szczypiorek... Nawet nie wiedziałem, że już jest❗
✅ Takie proste, takie pyszne i zgodne z dietą rozdzielną... ❗



Składniki:
  • Chleb żytni
  • Masło
  • Szczypiorek
  • Sól
Przygotowanie:
     Smarujemy kromkę chleba masłem. Siekamy szczypiorek na kilku milimetrowe kawałki i nakładamy na wcześniej przygotowaną kromkę z masłem i odrobinę solimy...

W ten sposób mamy kolejny przepis na kolejną wzorcową kanapkę zgodną z dietą rozdzielną💚... :)


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
  https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 25 kwietnia 2018

Bułeczki orkiszowe

Generalnie jestem fanem chleba żytniego🍞 na zakwasie. Nawet pizze🍕 najchętniej jadłbym zrobioną z mąki żytniej. Nie oznacza to, że nieraz Aga nie zrobi coś innego, a ja tego nie spróbuje...
Ostatnio z piekarnika wyjechały bułeczki z mąki orkiszowej, a z bułeczek zrobione były kanapki. Oczywiście kanapki były zgodne z dietą rozdzielną i zaprezentowane na filmie jako przykład praktycznej kolacji lub śniadania. Ten filmik zaciekawił niektórych do tego stopnia, że poprosili o przepis na te właśnie bułeczki z mąki orkiszowej.
Zasada 3M❗ rodem z rozwoju osobistego mówi: Myślisz! Mówisz! Masz! Więc proszę bardzo MACIE... 😀 Dziś prezentujemy przepis na bułeczki orkiszowe... 😁



Link do filmu na YouTube: 026 - Bułeczki orkiszowe domowej roboty



Składniki:
  • 250g mąki orkiszowej typ 700
  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
  • 15g drożdży
  • 310-320ml letniej wody
  • 60g oleju lub masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miski i rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i powoli wlewając wodę zacząć wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej (lub roztopione masło) i całość wyrabiać 5 do 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy okragłą bułeczkę. Układamy je w posmarowanej brytfance zachowując odstępy (bułeczki będą rosły i mogą się posklejać). Zostawiamy bułeczki na 15-20 minut aby podrosły i po tym czasie, smarujemy je wodą i jeśli lubimy to możemy posypać ziarnami: czarnuszki, sezamu, czy siemienia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 15-20 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 24 kwietnia 2018

Dziękujemy Wam za...❗ 3000+💚

Dziś tylko krótki wpis!

Wczoraj na FP na Fejsie przebiliśmy 3000 😀

Mówiąc krótko jest nas ponad 3000❗
Ponad 3000 osób zainteresowanych Dietą rozdzielną, stosujących dietę rozdzielną lub przyglądających się i zastanawiających się...

Gratulujemy wszystkim decyzji i dziękujemy💚 bardzo za zaufanie i docenianie naszego wkładu w Wasze zdrowie i by Polska i Polacy byli zdrowsi... ❗😁

Link do FP:
https://www.facebook.com/DietaRozdzielnaIZdrowie/

Dodatkowo zapraszamy do naszego oglądania i subskrybowania naszego powstającego kanału na YouTube:


A osoby najbardziej zainteresowane zapraszamy do grupy na Fejsie gdzie padają trudne pytania❓ i staramy sprostać się by odpowiedzieć i trochę rozjaśnić sytuację... 😁






Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Sałatka - Carpaccio z pieczonego buraka -#21

Czas na wiosenne porządki to najczęściej okres przed świętami... A po świętach trzeba pomyśleć o tych porządkach wewnętrznych. Czas posprzątać nasz organizm, a między innymi go odkwasić...
      Dla przypomnienia burak jest jednym z warzyw posiadających substancje odkwaszające...
     Pytanie: Po co odkwaszać organizm?💚 Tu można byłoby wymieniać wiele tematów, na które wpływa odkwaszanie! Pierwszym z nich to uniknięcie zawału serca - ale kto się tym przejmuje:
- przecież mnie to nie dotyczy..."- słychać,  a przecież dziś poniedziałek - światowy dzień zawałów💔. Jak podają statystyki w poniedziałki jest najwięcej zawałów... WOW! Ale "wszyscy" kochają swoją pracę... 😁
     Ok! Skoro nikt nie planuje zawału to może bardziej praktyczna MOTYWACJA! Odkwaszenie organizmu dodaje ENERGII🔋🔋🔋, mamy więcej 💥POWERU🔥! Sprawdziłem działa! Kilka lat temu pokombinowałem i dostałem takiej dawki energii, że to co robiłem przedtem przez 5 miesięcy zrobiłem w 5 dni... Najpierw tak mi się nie chciało, że 145 dni szukałem wymówek by nie ruszać tematu... 😀


Zapraszamy na film  na YouTube:
025 - Carpaccio z buraka - Danie wegetariańskie i białkowe np na kolacje


Składniki:
  • 3 pieczone buraki
  • garść sałaty (jaką lubimy)
  • garść słonecznika
  • 1/3 kostki sera feta
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:
Upieczone buraki pokroić w plastry i ułożyć na dużym talerzu. Na wierzchu rozłożyć sałatę, na nią pokruszyć lub pokroić w kostkę fetę, posypać słonecznikiem. Następnie polać całość oliwą, skropić sokiem z cytryny, a na końcu posypać pieprzem i gotowe.

Jak upiec buraki znajdziesz w linku poniżej:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 13 kwietnia 2018

Twarożek z pomidorami

      Białko to podstawowy budulec w naszym organizmie. Aby je dostarczyć można zaplanować śniadania z twarożkiem. Dodam tylko, że warto by był to chudy twarożek z jak najmniejszą zawartością tłuszczu, co sprzyja a nawet przyspiesza procesy trawienia.
      Kiedyś byłem fanem tłustego mleka, tłustego sera... itd... Dziś to się zmieniło, a zmieniło się dzięki wiedzy. Czyli, że tłuszcz nie sprzyja trawieniu białek, bo alkalizuje kwasy żołądkowe... Ja jestem uparty i lubię wszystko sprawdzić i nie wierzę na słowo... bez względu, czy to będzie naukowiec, lekarz, dietetyk, czy trener...
     Jakiś czas temu zrezygnowałem z sera żółtego, i półtłustych oraz tłustych serów białych - generalnie dla zasady. Natomiast pojawił się efekt uboczny, którego się nie spodziewałem. Dlatego warto eksperymentować na sobie i obserwować jak nasz organizm reaguje na to co jemy? Jak się po tym czujemy?
     Jaki był efekt? Okazało się, że staję się szybciej głodny! Czas potrzebny na strawienie chudego sera jest znacznie krótszy niż standardowy czas trawienia białek (3-4 godz.). Czas, po którym staję się głodny po takim twarożku 200-250g, jest zdecydowanie krótszy niż 3 godziny...
     Efekty nie zaobserwowałem od razu. Mój układ trawienny musiał przystosować się do systematycznego jedzenia chudszych potraw (w tym ograniczenia mięsa tylko do drobiowego). W pewnym momencie zadałem sobie pytanie: Co jest? Dlaczego jestem głodny? O której jadłem? Zaczęliśmy dyskutować z Agnieszką, o której było śniadanie i wniosek był jeden ok. 2 i pół godziny minęło od skończenia śniadania max... ! Na wszelki wypadek stwierdziłem, że poczekam do 3 godz. zanim zjem coś innego...

Składniki:
  • twarożek (z chudego sera i cebulki)
  • pomidory
  • czarnuszka
  • pieprz
  • sól
Przepis na twarożek ze szczypiorkiem: Kolacja: twarożek z rzodkiewką

Przygotowanie:
Układamy tak jak nam dziś finezja podpowiada.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 kwietnia 2018

Jajko sadzone i surówka💚

     Wegetariańskie podejście do obiadu. Nie jestem jeszcze wegetarianinem na 100%, ale pole do przejścia na dietę wegetariańską sobie już przygotowuje...

     Tradycyjnie w domach bywa kotlet schabowy lub z piersi kurczaka, surówka, ziemniaki... itp.
     Krok 1. To zgodnie z dietą rozdzielną💚 usuwamy z posiłku białkowego węglowodany. W ten sposób mamy już zdrowszy obiad. Zdrowszy zarówno dla zdrowia jak i dla oka, czyli to co ludzie widzą... Zaczynamy gubić zbędne kg i czujemy się coraz lepiej... 💗
     Krok 2. Zastępujemy kotleta jajkami sadzonymi... Uniwersalnym białkiem, nazywanym często wzorcowym... 😁

     Jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z dbaniem o zdrowie, czyli z dietą rozdzielną to nie namawiam do drastycznej zmiany tego co ląduje na talerzu.😀 Proponuje krok po kroku...🏃 Jeśli ktoś na obiad serwuje smażone kotlety z ziemniakami, to o wiele lepiej będzie jak zrobi 1 krok i zrezygnuje z porcji ziemniaków... Potem może podążać dalej i zrezygnować z panierki, potem zrezygnować ze smażenia... A w końcu nawet z mięsa... i zostać wegetarianinem... albo nie... 😁 Etap po etapie, krok po kroku... byle do celu, którym jest ZDROWIE❗

     Z własnego doświadczenia wiem, że dieta rozdzielna zbliża do wegetarianizmu, bo organizm lepiej radzi sobie z trawieniem oddzielnie mięsa i oddzielnie węglowodanów i co z tym się wiąże spada zapotrzebowanie na ILOŚĆ mięsa w diecie.


Składniki:
  • Jajko
  • Surówka
Przygotowanie:
Wybieramy którąś z surówek lub sałatek proponowaną na naszym blogu:


Następnie robimy jajka sadzone. Zwyczajnie lub według jakiegoś przepisu z bloga, czyli też może być według przepisu Agnieszki: Jajko sadzone w papryce


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Surówka💚 w wiosennych🌼 rytmach🎵 -#7

      Mamy początek wiosny🌼 i do świeżych warzyw💚 jeszcze daleko. Musimy korzystać z zapasów w słoikach, produkcji szklarniowej lub z dobrodziejstw transportu i logistyki🚛 międzynarodowej🌍, by kupić coś sprowadzonego z cieplejszych krajów.🌏
      Nie wszystko jest najwyższej klasy📈 i zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych, a niektórych pewnie w ogóle się nie znajdzie📉. Jedni dojdą do wniosku, że po co w ogóle robić sałatki lub surówki, a inni podwoją ilości... ❗
     Dla tych co podejmą wyzwanie👊 i dla tych, którzy stosują dietę rozdzielną, i zamiast ziemniaków nakładają więcej surówki lub sałatki mamy dziś kolejny przepis na surówkę. Nowy przepis też pewnie zadowoli wegetarian i wegan...😊
     Tak samo jak zeszłej wiosny💚, surówka ta będzie oparta na kapuście pekińskiej... 😁


Składniki:
  • kapusta pekińska
  • marchewka
  • ogórek zielony
  • czerwona papryka
  • cebula czerwona
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny lub ocet winny
Przygotowanie:

     Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę warzyw dowolnie kroimy, oraz dodajemy drobno pokrojony koperek. Całość polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 6 kwietnia 2018

Pasztet gryczany z pieczarkami

     Często zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia...
     Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami... Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami, chociaż organizm ludzki nie jest przystosowany do trawienia tych dwóch grup produktów podczas jednego posiłku... chyba, że dokonamy kroku w przód w ewolucji i wyrośnie nam drugi żołądek... Jeden będzie trawił białka, drugi będzie trawił węglowodany...😁 Póki mamy jeden żołądek nadal będę twierdził, że:

Jesteśmy skazani na dietę rozdzielną... ❗

Ok! to teraz podzielę się z Wami tą informacją. Odpowiedzią na pytanie: Dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami❓ Odpowiedź jest prosta! Bo kucharze stwierdzili, że:
Ładniej wygląda to na talerzu... ❗

Składniki:
  • 250g kaszy gryczanej
  • 200g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże łyżki mąki gryczanej
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 4 łyżki oleju lub oliwy plus dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek

Przygotowanie:
     Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy.
     Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Ugotowane warzywa blendujemy, dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy, dokładamy pieczarki z cebulką, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawy (paprykę, oregano, sól, pieprz), mąkę, olej i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
      Masa jest dosyć luźna i taka ma być (gdyby się okazało, że jest bardzo rzadka to dodać jeszcze jedną łyżkę mąki). Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-55 minut (góra-dół), aż skórka będzie mocno przypieczona.

      Praktyczna rada: Jeśli pieczemy pasztet w samej foremce to aby wyjąć należy zaczekać aby dobrze wystygł, wystarczy wtedy dookoła foremki objechać nożem i przełożyć na deskę. Pasztet ładnie się kroi jeśli będzie stał w lodówce.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗