wtorek, 1 maja 2018

Ciasto z rabarbarem

     Jak zawsze Aga coś wymyśli... Posadziła kiedyś jakieś krzaki, liście wielkie, że parasol można zastąpić, 2 lata uczyłem się jak to się nazywa...
     ... a na koniec pościnała liście i wyrzuciła do kompostownika, a badyle przyniosła do domu.
- A to na co? - zapytałem?
- Ciasto będzie! - odparła tak zwyczajnie, jak bym zapytał się ile to jest 2x2 i usłyszał odpowiedź 4...
OK! Pomyślałem! Tego jeszcze nie grali, będzie:

CIASTO Z BADYLAMI❗❗❗

     Żeby tego było mało, to kupując kiedyś jakieś zioła w supermarkecie, kopsnąłem wzrok na skrzynki obok wagi i co ja widzę? - BADYLE❗ znajome BADYLE❗ Orany - pomyślałem - ludzie to kupują?
Ok! trzeba iść z duchem czasu. Więc zapytałem:
- Co można zrobić z liści?
- Nic! - usłyszałem. - Bo są trujące❗
     PANOWIE! Zanim zjecie w tym roku zupkę zwaną Botwinką, to sprawdźcie, czy na pewno jest z liści buraka... ❗❓ Bo nasze kobiety mają w ogródku pod ręką cały arsenał trucizn...😱 Tylko my tego nie wiemy i żyjemy w błogiej nieświadomości istniejącego zagrożenia naszego cennego życia...

     Ciasto raczej kwaskowe niż słodkie, szczególnie gdy zaserwuje się tylko 2 łyżki cukru na całą brytfannę, więc jest pewne urozmaicenie...😀 A w przyszłości przepis na kompot z cykuty... Ups❗ Chciałem napisać z rabarbaru... 😁


Film do prezentacji przepisu:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Rabarbarowa szarlotka
 




Składniki:
  • 3 szkl mąki orkiszowej typ 630 (może być też zwykła pszenna) - szklanka o pojemności 250ml
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi bardziej słodkie to może dodać więcej)
  • 40g masła
  • ok. 280-300ml śmietanki 12%
  • kilka łodyg rabarbaru
Przygotowanie:
     Drożdże rozpuszczamy z dodatkiem cukru i letniej śmietanki. Dodajemy mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość porządnie wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki.
     Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (20/35cm), na wierzchu układamy pokrojony w kawałki rabarbar i posypujemy kruszonką.
     Czekamy aż ciasto podrośnie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
     Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Kruszonka:
     Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
  https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

2 komentarze:

  1. A czy to zgodne z dieta rozdzielna, bo śmietana to białko a mąką węglowodan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zgodne. Śmietana jest produktem neutralnym. A produkty neutralne można łączyć z węglowodanami i z białkami.

      Usuń