艣roda, 25 kwietnia 2018

Bu艂eczki orkiszowe

Generalnie jestem fanem chleba 偶ytniego馃崬 na zakwasie. Nawet pizze馃崟 najch臋tniej jad艂bym zrobion膮 z m膮ki 偶ytniej. Nie oznacza to, 偶e nieraz Aga nie zrobi co艣 innego, a ja tego nie spr贸buje...
Ostatnio z piekarnika wyjecha艂y bu艂eczki z m膮ki orkiszowej, a z bu艂eczek zrobione by艂y kanapki. Oczywi艣cie kanapki by艂y zgodne z diet膮 rozdzieln膮 i zaprezentowane na filmie jako przyk艂ad praktycznej kolacji lub 艣niadania. Ten filmik zaciekawi艂 niekt贸rych do tego stopnia, 偶e poprosili o przepis na te w艂a艣nie bu艂eczki z m膮ki orkiszowej.
Zasada 3M❗ rodem z rozwoju osobistego m贸wi: My艣lisz! M贸wisz! Masz! Wi臋c prosz臋 bardzo MACIE... 馃榾 Dzi艣 prezentujemy przepis na bu艂eczki orkiszowe... 馃榿



Link do filmu na YouTube: 026 - Bu艂eczki orkiszowe domowej roboty



Sk艂adniki:
  • 250g m膮ki orkiszowej typ 700
  • 250g m膮ki orkiszowej pe艂noziarnistej typ 2000
  • 15g dro偶d偶y
  • 310-320ml letniej wody
  • 60g oleju lub mas艂a
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka soli
  • 1 艂y偶eczka cukru

Przygotowanie:
Dro偶d偶e rozkruszy膰 do miski i rozpu艣ci膰 w 2 艂y偶kach letniej wody z dodatkiem cukru. Nast臋pnie wsypa膰 obie m膮ki, doda膰 s贸l i powoli wlewaj膮c wod臋 zacz膮膰 wyrabia膰 ciasto. Na ko艅cu wla膰 olej (lub roztopione mas艂o) i ca艂o艣膰 wyrabia膰 5 do 10 minut. Ciasto powinno by膰 g艂adkie i spr臋偶yste. Przykrywamy misk臋 艣ciereczk膮 i zostawiamy w ciep艂ym miejscu do wyro艣ni臋cia (a偶 podwoi swoj膮 obj臋to艣膰). Wyro艣ni臋te ciasto dzielimy na 10-12 cz臋艣ci, z ka偶dej formujemy okrag艂膮 bu艂eczk臋. Uk艂adamy je w posmarowanej brytfance zachowuj膮c odst臋py (bu艂eczki b臋d膮 ros艂y i mog膮 si臋 poskleja膰). Zostawiamy bu艂eczki na 15-20 minut aby podros艂y i po tym czasie, smarujemy je wod膮 i je艣li lubimy to mo偶emy posypa膰 ziarnami: czarnuszki, sezamu, czy siemienia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 15-20 minut (d艂ugo艣膰 pieczenia zale偶y od tego jak nam piecze piekarnik).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kana艂 na YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj馃榾❗ i daj 艂apk臋 w g贸r臋馃憤 馃榿❗

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz